spot_img
spot_imgspot_img
15.3 C
Vaslui
28-mai-2024

ALERTĂ ROŞIE în unităţile militare din Ucraina. Procurorul general al Ucrainei: Rusia şi-a pregătit planul de acţiuni în Crimeea cu mult timp înainte

- Advertisement -

Ministerul Apărării din Ucraina a mobilizat rezerviştii şi a ordonat comandanţilor militari să pună în stare de alertă de luptă unităţile militare în faţa intervenţiei militare ruse în Peninsula Crimeea, care au înconjurat, duminică, trei unităţi militare ucrainene. Premierul interimar, Arseni Iaţeniuk, a cerut Rusiei să-şi retragă trupele, considerând acţiunile Moscovei drept o „declaraţie de război” şi a anunţat închiderea spaţiului aerian pentru aeronavele militare.

UPDATE ora 10.00: Secretarul britanic de Externe, William Hague, se află la Kiev și a vizitat câteva baricade din Piața Independenței, fără a răspunde întrebărilor jurnaliștilor, scrie BBC.

Operațiune pregătită

„Constatăm astăzi că această operaţiune specială în Crimeea a fost pregătită cu mulţi ani înainte. În SBU au activat nu doar cetăţeni străini, ci şi din cadrul FSB (Serviciul de Securitate al Rusiei/fostul KGB) şi din cadrul altor servicii speciale ruseşti. Acest scenariu a fost pregătit dinainte”, a declarat procurorul general al Ucrainei, Oleg Mahniţki, pentru 5Kanal, post al televiziunii ucrainene, informează Agerpres.

Ministrul rus de Externe a discutat cu omologul său chinez și au ajuns la concluzia că împărtășesc aceeași viziune asupra evenimentelor din Crimeea, scrie BBC News.

Posturi ale pazei de coaste, ocupate

În noaptea de duminică spre luni, persoane înarmate au ocupat teritoriul pazei de coastă ucrainene din Kerci. Trei autobuze cu indivizi în uniformă de camuflaj, dar fără însemne, s-au apropiat de poarta detaşamentului pazei de coastă din Kerci şi au blocat căile de acces şi de ieşire.

Unul din camioane avea plăcuţă de înmatriculare rusă. Trei persoane înarmate, cu măşti pe faţă, i-au ţinut pe jurnalişti la distanţă.

CELE mai IMPORTANTE MOMENTE ale zilei de luni:

FILMUL ZILEI DE DUMINICĂPremierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk: „Este o alertă roşie. Nu este o ameninţare, este în realitate o declaraţie de război”

FILMUL ZILEI DE SĂMBĂTĂ: Parlamentul aprobă în unanimitate cererea lui PUTIN de a trimite TRUPE în UCRAINA, până la „normalizarea situației politice din țară” | VIDEO

Premierul ucrainean, Arseni Iațeniuk, a afirmat că ţara este „în pragul unui dezastru” ca urmare a „declaraţiei de război” din partea Rusiei şi a cerut Moscovei să-şi retragă forţele armate din Ucraina, transmite AFP.

„Este o alertă roşie. Nu este o ameninţare, este în realitate o declaraţie de război faţă de ţara mea. Facem apel la preşedintele Vladimir Putin să retragă forţele armate din Ucraina”, a spus Iaţeniuk.

China s-a declarat foarte preocupată, iar Turcia a anunţat că susţine integritatea teritorială a Ucrainei.

După o discuţie telefonică purtată cu Angela Merkel, Vladimir Putin acceptă dialogul.

Secretarul american de stat, John Kerry, va merge, marţi, la Kiev, pentru a-şi arăta sprijinul pentru autorităţile interimare ucrainene, în contextul în care trupele ruse deţin controlul total asupra Crimeei, au anunţat, duminică, oficiali americani, relatează AFP.

„Pe 4 martie, la Kiev, secretarul de Stat Kerry se va întâlni cu reprezentanţii noului Guvern ucrainean, liderii (Parlamentului) şi membri ai societăţii civile”, a anunţat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki.

Citiţi mai mult: ALERTĂ ROŞIE în unităţile militare din Ucraina. Procurorul general al Ucrainei: Rusia şi-a pregătit planul de acţiuni în Crimeea cu mult timp înainte – Internaţional > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/stare-de-alerta-in-unitatile-militare-din-ucraina-putin-accepta-dialogul-iar-statele-uni-1085078.html#ixzz2usxdaOP8
EVZ.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.