spot_img
spot_imgspot_img
22.9 C
Vaslui
19-mai-2024

UPDATE. Ucraina şi-a MOBILIZAT rezerviştii şi a pus în STARE DE ALERTĂ unităţile militare. Trupele ruse blochează bazele ucrainene din Crimeea

- Advertisement -

Ministerul Apărării din Ucraina a mobilizat rezerviştii şi a ordonat comandanţilor militari să pună în stare de alertă de luptă unităţile militare în faţa intervenţiei militare ruse în Peninsula Crimeea.

UPDATE. ORA: 16.11 Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a făcut duminică apel la toate părţile implicate în criza din Crimeea să soluţioneze situaţia periculoasă din prezent, cerând în special Rusiei să nu escaladeze tensiunile, transmite Agerpres.

”Ucraina este vecinul nostru şi este un partener valoros pentru NATO. Facem apel la toate părţile să continue urgent toate eforturile pentru a se îndepărta de această situaţie periculoasă. În special fac apel la Rusia să nu escaladeze tensiunile”, a spus Rasmussen, într-o scurtă declaraţie de presă de dinaintea reuniunii de urgenţă a Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori.

”Am convocat Consiliul Nord-Atlantic astăzi din cauza acţiunii militare a Rusiei în Ucraina şi din cauza ameninţării preşedintelui rus, Vladimir Putin împotriva acestei naţiuni suverane. Ceea ce face Rusia acum în Ucraina încalcă principiile Cartei ONU, ameninţă pacea şi securitatea în Europa. Rusia trebuie să-şi înceteze activităţile militare şi ameninţările”, a mai declarat Rasmussen.

FILMUL evenimentelor din ultimele 48 de ore: 
Parlamentul aprobă în unanimitate cererea lui PUTIN de a trimite TRUPE în UCRAINA, până la „normalizarea situației politice din țară” | VIDEO

ORA: 13.43 Premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a afirmat că ţara este „în pragul unui dezastru” ca urmare a „declaraţiei de război” din partea Rusiei şi a cerut Moscovei să-şi retragă forţele armate din Ucraina, transmite AFP.

„Este o alertă roşie. Nu este o ameninţare, este în realitate o declaraţie de război faţă de ţara mea. Facem apel la preşedintele (rus Vladimir) Putin să retragă forţele armate din Ucraina”, a spus el.

ORA: 15.30 Ucraina şi-a închis spaţiul aerian pentru zborurile ne-comerciale, a anunţat duminică preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov.

Declaraţia a fost făcută în contextul în care o coloană de vehicule militare ruseşti se îndreaptă către oraşul Simferopol, capitala republicii autonome Crimeea, venind dintre Sevastopol, unde se află staţionată flota rusă din Marea Neagră, pe baza imaginilor transmise de televiziunea locală.

ORA: 16.00: Christian Fraser (BBC News) a fotografiat momentul în care o altă navă de război rusească intră în portul Sevastopol, cel mai mare oraş al Republicii Autonome Crimeea. (Foto sus. Sursa: twitter)

Pe de altă parte, preşedintele intermiar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a declarat că „trupele ruseşti blochează unităţile militare ucrainene” din republica autonomă Crimeea

Mai devreme, noul guvern de la Kiev decretase mobilizarea generală a rezerviștilor. Anunţul a fost făcut presei la Kiev de către secretarul Consiliului Naţional de Apărare şi Securitate al Ucrainei, Andrei Parubi.

Totodată, conform declaraţiei lui Parubi, Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev trebuie să ia imediat legătura cu SUA şi Marea Britanie, state semnatare ale Memorandumului de la Budapesta, pentru a solicita sprijin în garantarea securităţii Ucrainei, transmit EFE şi Reuters. Semnat în 1994, de mai multe state, printre care şi Rusia, memorandumul garantează securitatea, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei după ce aceasta renunţă la armele nucleare moştenite de la fosta URSS.

Andrei Parubi a mai spus că Ministerul de Interne va întări protecţia infrastructurii strategice a ţării, inclusiv a instalaţiilor energetice.

Între timp, Rada Supremă (parlamentul) din Ucraina va examina astăzi, într-o sesiune cu uşile închise, măsurile ce trebuie luate după ce, sâmbătă, parlamentul de la Moscova a autorizat utilizarea forţelor armate ruse pe teritoriul Ucrainei, în republica autonomă Crimeea, a cărei populaţie este majoritar rusofonă, relatează agenția spaniolă EFE.

Citiţi mai mult: UPDATE. Ucraina şi-a MOBILIZAT rezerviştii şi a pus în STARE DE ALERTĂ unităţile militare. Trupele ruse blochează bazele ucrainene din Crimeea – Internaţional > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/ucraina-si-a-mobilizat-rezervistii-si-a-pus-in-stare-de-alerta-unitatile-militare-1084967.html#ixzz2uohMmUX5
EVZ.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.