spot_img
spot_imgspot_img
19.1 C
Vaslui
28-mai-2024

UCRAINA, ÎN PRAGUL RĂZBOIULUI

- Advertisement -

Ucraina a DENUNȚAT încălcarea spațiului aerian de către RUSIA. Obama îi cere lui Putin să nu forțeze nota

Tensiunile din Crimeea au continuat și în cursul nopții, după ce ieri, persoane înarmate au pus stăpânire pe sediile Parlamentului și Guvernului din Simferopol. De data aceasta, insurgenții au pus stăpânire pe aeroportul din capitala Crimeii, însă activitatea nu a fost întreruptă, potrivit agenției Interfax.

UPDATE: 08.50. Rusia este acuzată că a încălcat spațiul aerian al Ucrainei. Noul guvern de la Kiev a denunțat încălcarea spațiului aerian și cere revenirea imediată a elicopterelor ruse la baze. Ministerul ucrainean de Externe a emis un comunicat de presă în care este denunțată oficial încălcarea spațiului aerian.Preşedintele ucrainean interimar, Oleksandr Turcinov, a cerut Moscovei să-şi retragă trupele și calificat operațiunea ca fiind o „agresiune” rusă.

Președintele american Barack Obama s-a declarat foarte îngrijorat de operațiunile militare ale Rusiei și a avertizat că vor exista consecințe dacă Putin forțează nota.

Suntem foarte îngrijorați în legatură cu mișcările de trupe ruse în interiorul Ucrainei„, a declarat presedintele american. Vezi aici discursul complet al lui Barack Obama!

23:10 – Surse din regiune sustin ca fortele de securitate care pazesc drumurile si aeroporturile din Crimeea nu au insemne oficiale si ar apartine unor firme private contractate de Moscova.

„Acestia nu au uniforme militare rusesti si guvernul rus neaga ca ar face parte din armata rusa. Probabil ca majoritatea sunt cetateni ucraineni, dar sunt angajati sa serveasca flota rusa din zona”, a declarat Dimitri Simes, presedintele Centrului pentru Interesul National din regiune.

22:58 – Seful politiei din Sevastopol, generalul Vitali Malikov, a demisionat din functie.

22:25 – „Fac un apel personal catre presedintele Putin sa inceteze imediat provocarile militare si sa retraga (trupele – n.red.) din Republica Autonoma Crimeea. Este o agresiune pura impotriva Ucrainei”, a declarat Aleksandr Turcinov, presedintele interimar al Ucrainei. Acesta a cerut Rusiei sa respecte memorandumul din anul 1994, care garanteaza integritatea teritoriala a ţării.

22:20 – Un oficial ucrainian a confirmat ca 13 avioane rusesti cu cate 150 de oameni la bord au aterizat la baza militara de langa Simferopol. â
22:05 – Un oficial de la Kiev, citat de AFP, a transmis ca 2.000 de soldati rusi au ajuns in ceea ce pare a fi o „invazie armata” in Crimeea, insa informatia nu a fost confirmata.

22:00 – Turcinov i-a cerut preşedintelui rus  Vladimir Putin „să pună capăt provocarilor”, sa demareze negocieri si „sa retraga imediat” trupele rusesti. De asemenea, el a precizat ca armata Ucrainei „nu raspunde” provocarilor din Crimeea, acuzand Rusia de agresiune si sustinand ca Moscova a detasat trupe in Crimeea si „incearca sa provoace” Kievul intr-un „conflict armat”.

20:55 – Ucraina a cerut oficial Rusiei extradarea fostului presedinte Viktor Ianukovici, a declarat procurorul general Oleg Maknitki.

20:40 – Presedintele rus Vladimir Putin cere o „revenire rapida la normalitate” in Ucraina si avertizeaza impotriva oricaror viitoare proteste, in cadrul conversatiilor telefonice cu liderii UE.

20:35 – Biroul procurorului general al Ucrainei a transmis ca a demarat procedurile de extradare fata de fostul presedinte Viktor Ianukovici.

20:32 – Liderul Opozitiei de la Kiev, Vitali Klitschko, a declarat ca Rusia creşte deliberat tensiunile in Crimeea, pentru a raspandi conflictul.

20:25 – Retelele de telefonie din Crimeea au fost blocate. Un oficial al companiei care detine monopolul telecomunicatiilor din Ucraina, Ukrtelekom, a anuntat ca nu poate lua legatura cu filiala din Crimeea.

20:20 – Cea mai mare companie aeriana a Ucrainei, Ukraine International Airline, a transmis ca spatiul aerian de deasupra regiunii Crimeea a fost inchis dupa ce aeroportul principal a fost ocupat de persoane inarmate. Astfel, niciun zbor de la Kiev nu este lasat sa aterizeze pe aeroportul international Simferopol.

20:10 – Cel putin cinci avioane rusesti II-76 au aterizat pe un aeroport militar din Gvardiski, in apropiere de Simferopol.

19:55 – Casa Albă transmite ca interventia ruseasca in Ucraina ar fi „o mare greseala”.

19:20 – Parlamentul regional din Crimeea a format un nou cabinet de miniştri, a anunţat preşedintele Parlamentului, Vladimir Konstantinov.

19:15 – Rusia a transmis că va acorda paşapoarte ruseşti trupelor de poliţie dizolvate ale Berkut, prin intermediul Consulatului din Simferopol.

19:05 – O înregistrare video arată 12 elicoptere de luptă rusesti, tip MI-24 si MI-8, care zboară deasupra Sevastopolului, în Crimeea.

ora 19:00 – Liderul tătarilor din Crimeea, Refat Chubarov, a declarat că, dacă va avea loc o separare în Crimeea, tatarii vor avea cel mai mult de suferit.

ora 18:50 – Zborurile pe aeroportul Belbek din Sevastopol au fost suspendate, potrivit unor surse citate de Interfax, iar circa 400 de persoane ocupă pista aeroportului.

Citiţi mai mult: UPDATE. Ucraina a DENUNȚAT încălcarea spațiului aerian de către RUSIA. Obama îi cere lui Putin să nu forțeze nota | VIDEO – Internaţional > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/update-ucraina-a-cerut-oficial-rusiei-extradarea-fostului-presedinte-viktor-ianukovici-c-1084696.html#ixzz2uh3wYbyL
EVZ.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.