spot_img
spot_imgspot_img
14.4 C
Vaslui
29-mai-2024

timpul.md: (BĂTAIE DE JOC) Republica Moldova plătește pensiile foștilor securiști sovietici

- Advertisement -

Pentru anul 2014 cheltuielile bugetului de stat se estimează la suma de 28,085 mlrd. lei cu 18,9% mai mult decât cheltuielile aprobate pentru anul trecut și totodată acesta este cel mai mare buget de stat din istoria R. Moldova.

Cei mai mulți bani din buget vor fi distribuiți pentru asigurarea și asistența socială, pe această direcție statul va cheltui peste 5 mlrd. lei sau 17.8% din buget, fiind urmate de transferurile către centrele administrativ-teritoriale – 15,88%.

Guvernul pune accent pe asistența socială

Conform datelor Biroului Național de Statistică, la începutul anului 2013, din totalul populației Republicii Moldova 18,8% erau pensionari. Din bugetul alocat pentru asigurarea și asistența socială pentru prestații sociale și pensii au fost alocate peste 1,91 mlrd. lei. Totodată alte peste 839,5 mln. lei din buget au fost distribuite pentru achitarea pensiilor militarilor, care constituie circa 3,2% din numărul pensionarilor din R. Moldova. Suma este semnificativă comparând cu cea alocată în 2014 pentru apărarea națională – numai 363,9 mln. lei. Astfel, pensia medie a militarilor anul acesta va fi de circa 3400 lei.

Doar 24% dintre pensionari sunt din cadrul Ministerului Apărării

Conform datelor oferite de secretariatul Ministerului Apărării, cu pensii sunt asigurați 5311 militari ai Armatei Naționale, ceea ce constituie circa 24% din totalul persoanelor care primesc pensie militară. Legea cu privire la „asigurarea cu pensii a militarilor și a persoanelor din corpul de comandă și din trupele afacerilor interne” prevede un șir de reglementări conform cărora, pe lângă veteranii și invalizii Armatei Naționale sau a Ministerului de Interne, dreptul la pensie militară îl au și pensionarii din organele securităţii de stat şi ale afacerilor interne ale fostei URSS Practic toți foștii membri ai KGB-ului sovietic din fosta RSSM astăzi sunt plătiți din banii bugetului de stat. Chiar dacă suntem declarați o țară neutră în care rolul armatei este semnificativ redus și se limitează în mare parte la desfăşurarea unor activități pe plan internaţional, asigurarea securității spaţiului aerian şi lichidarea consecinţelor calamităţilor naturale, pensiile lucrătorilor din acest domeniu absorb o bună parte din bugetul național. De fapt, R. Moldova asigură cu pensii membrii fostului sistem de ocupație față de care ne-am declarat independenți în 1991.

Cum primesc bani militarii?

Vârsta de pensionare a militarilor în R. Moldova este de 25 de ani în serviciul militar sau 18 ani în Forțele de Menținere a Păcii în Zona de Securitate. Pentru satisfacerea serviciului militar prin contract, militarii sunt remunerați cu un salariu de la 2700 lei până la 6000 lei în funcție de gradul militar și unde își face serviciul militar. Conform legii cu privire la asigurarea cu pensii a militarilor, persoanele care își satisfac serviciul militar prin contract și au acumulat peste 25 de ani de experiență, au dreptul la o pensie egală cu 50% din suma soldei sau a salariului, iar pentru fiecare an complet de muncă peste cei 25 – câte încă un procent din suma soldei sau a salariului. În urma unui calcul simplu, pensia medie a militarilor care s-au pensionat la 25 de ani din serviciul militar este de circa 2100 lei, cu 1300 lei mai puțind decât pensia medie a militarilor pentru 2014.

Vlad Țurcanu

timpul.md

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.