spot_img
spot_imgspot_img
22.9 C
Vaslui
19-mai-2024

Bani insuficienți pentru plata drepturilor salariale câștigate în instanță de profesorii suceveni

- Advertisement -

Sindicaliştii din învăţământul sucevean dau încă o veste proastă angajaţilor din sistem. Salariaţii din învăţământul preuniversitar sucevean care şi-au câştigat o serie de drepturi salariale în instanţă, în perioada 2008 – 2010, trebuiau să primească, în 2014, 25% din banii pe care Ministerul Educaţiei este obligat să le plătească acestora. Procentul urma să le bage în buzunarele profesorilor câteva sume frumuşele, însă sindicaliştii anunţă că doar 82% din suma totală care avea această destinaţie este asigurată în acest an.

Sindicaliştii speră că bugetul va fi rectificat

Plata restanţelor către profesori se face în cinci tranşe, tocmai până în 2016.

În 2012, profesorii au primit doar 5% din totalul datoriilor, iar în 2013 – 10 %, banii fiind împărţiţi în patru tranşe trimestriale. În 2014, profesorii urmau să primească câte 6,25% în fiecare trimestru (25% în total), însă sindicaliştii suceveni spun că probabil sumele din acest an vor fi la fel de mici ca cele din 2013, cam 1,25% în fiecare trimestru.

Concret, este vorba despre o serie de măriri salariale de care angajaţii din învăţământ trebuiau să beneficieze de ani buni şi pe care dascălii le-au câştigat în instanţă, obţinând hotărâri judecătoreşti definitive.

Potrivit lui Traian Pădureţ, liderul Uniunii Judeţene a Sindicatelor “Pro Educaţia”, “prima tranşă din cei 25% va fi primită în luna martie. Deja este o certitudine că profesorii nu vor primi sumele corecte, ci mult mai puţin. Asta se va întâmpla, prima dată, în luna martie, când se va plăti prima tranşă”. Pădureţ a mai spus că în loc de 25%, momentan sunt asiguraţi doar 10% din baniidatoraţide stat.

De partea cealaltă, liderul Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava, prof. Giani Leonte, a menţionat că speră la o rectificare pe parcurs, fiind an electoral.

“Sumele alocate judeţului nostru pentru plata acestor restanţe salariale nu sunt suficiente. Profesorii vor primi mai puţin decât li se cuvine. Vom face adrese la Federaţia Sindicatelor Libere în Învăţământ şi la Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) să rezolvăm problema. Vina este undeva la Ministerul Finanţelor, la MEN, însă important e să se identifice soluţii. Sperăm la o rectificare în luna iunie”, a mai spus Giani Leonte.

Probleme şi la bugetul pentru salarii

Pădureţ a mai precizat că în judeţ, în unele şcoli, nu ajung banii pentru primul trimestru nici măcar pentru plata lefurilor angajaţilor. “Banii pe salarii sunt împărţiţi pe trimestre. Situaţia variază de la o şcoală la alta. Unele unităţi au primit pentru semestrul I mai puţini bani şi mai mulţi pentru celelalte trimestre. E o anomalie, nu există o logică”, a mai precizat Pădureţ.

“Pro Educaţia” vrea comisie de dialog social la Prefectura Suceava pentru discutarea problemelor

Miercuri, 19 februarie, Uniunea Judeţeană a Sindicatelor “Pro Educaţia” a înaintat Prefecturii Suecava o adresă prin care solicită “convocarea comisiei de dialog social pentru rezolvarea problemelor angajaţilor din învăţământul sucevean”.

Potrivit adresei, cele două teme propuse pentru discuţie sunt: „alocarea de sume insuficiente pentru plata sentinţelor judecatoreşti pentru anul 2014” şi „situaţia stabilităţii locurilor de muncă în învăţământ – aplicarea OUG 77/2013”.

Citeşte mai mult pe Monitorul de Suceava: http://www.monitorulsv.ro/Local/2014-02-22/Bani-insuficienti-pentru-plata-drepturilor-salariale-castigate-in-instanta-de-profesorii-suceveni#ixzz2uDqzD7ih

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.