spot_img
spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
29-mai-2024

CRIZA din UCRAINA. Parlamentul a votat demiterea presedintelui. Iulia Timoşenko se adresează manifestanților din Kiev: ” Trebuie pedepsiţi cei care au împuşcat în inimi eroii noştri”

- Advertisement -

Fostul premier ucrainean, Iulia Timoșenko, a fost eliberată sâmbătă din închisoare. Parlamentul a votat demiterea președintelui Viktor Ianukovici, însă acesta a anunțat că nu acceptă decizia. Cel puţin 80 de oameni au fost ucişi în ultimele zile, în confruntările dintre forţele de ordine şi manifestanţi.

UPDATE 21.35. Iulia Timoșenko a ajuns în Piața Indepenței din Kiev și a ținut un discurs în mijlocul delor peste 50.000 de persoane din EuroMaidan din scaunul cu rotile.

„Sunteţi eroi, sunteţi cei mai buni din Ucraina!”, a declarat Timoşenko, izbucnind în lacrimi.

„M-am învinuit că nu am fost cu voi pe baricade! Trebuie pedepsiţi cei care au împuşcat în inimi eroii noştri. Nu plecaţi până nu terminăm ceea ce ne-am propus, sunteţi garanţia pentru continuitate“, a spus fostul premier manifestanților din Piața Independenței

Timoșenko a vorbit despre o nouă Ucraina europeană și unită.

„Sunt sigură că Ucraina va intra în timpul apropiat în Uniunea Europeană şi acest fapt va schimba totul”, a spus Timoşenko.

Filmul evenimentelor de astăzi:

Ora 10.15. Vitali Kliciko, unul dintre liberii opoziției, anunţă că Viktor Ianukovici a părăsit capitala. În noaptea de vineri spre sâmbătă, un oficial american a declarat că preşedintele ucrainean a plecat în estul ţării, la Harkov.

Ora 13.40. Parlamentul adoptă o rezoluţie cu privire la eliberarea „imediată” a Iuliei Timoşenko.

Ora 16.00. Președintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a promis că își va da demisia, promisiune făcută în timpul unei conversații telefonice cu unul dintre liderii opoziției, Arseni Iațeniuk, a anunțat deputatul de opoziție Mikola Katerinciuk, citat de France Presse.

”Iațeniuk a cerut, în numele Maidanului (centrul contestării populare îndreptate împotriva puterii, n.r.), ca Ianukovici să își dea demisia. Ianukovici a promis să facă acest lucru. Așteptăm și confirmarea scrisă”, a declarat Katerinciuk în fața presei, conform Agerpres.

Ora 16.30. Viktor Ianukovici: „Nu intenţionez să îmi dau demisia. Nu intenţionez să părăsesc ţara”

Contrar unei informații anterioare, președintele Viktor Ianukovici a declarat într-o intervenție televizată că nu va demisiona. „Ţara asistă la o lovitură de stat”, a declarat el. „Nu intenţionez să-mi dau demisia. Sunt un preşedinte ales legitim. Nu intenţionez să părăsesc ţara”, a subliniat Ianukovici.

Potrivit BBC, Ianukovici a mai spus în intervenția televizată că va face toate eforturile pentru a proteja poporul ucrainian.

El a afirmat, de asemenea, că preşedintele Parlamentului Volodimir Rîbak a fost obligat să demisioneze pentru că a fost bătut.

Ora 17.00. Potrivit BBC News online, ministrul ucrainean al Apărării Pavlo Lebedev a plecat către republica autonomă Crimeea, fără să delege atribuţiile cuiva.

Adjunctul ministrului Apărării, Volodimir Mojarovski, „distruge toate documentele referitoare la redesfăşurarea trupelor în cursul conflictului”, mai arată site-ului ucrainean Zerkalo Nedeli, citat de BBC.

Ora 17:15. Parlamentul ucrainean a decis demiterea preşedintelui Viktor Iankovici şi convocarea de alegeri prezidenţiale anticipate pentru 25 mai.

328 de deputați au votat în favoarea acestei rezoluții în care se spune că șeful statului nu mai are capacitatea de a-și exercita prerogativele constituționale.

Ora 18.10. Iulia Timoşenko a părăsit spitalul din Harkov, unde era deţinută, şi s-a urcat într-o maşină de teren neagră, relatează BBC News.

Timoşenko se îndreaptă spre Kiev, către EuroMaidan, a anunţat un apropiat al fostului premier, citat de AFP.

Ora 18.30 Viktor Ianukovici „nu acceptă” decizia prin care a fost demis de Parlament, a anunţat sâmbătă o purtătoare de cuvânt a preşedintelui ucrainean, ptrivit BBC News.

Ora 19.20. Viktor Ianukovici a încercat să plece în Rusia.

„A încercat să ia un avion cu destinaţia Rusia, dar a fost împiedicat de către grăniceri. În prezent se ascunde undeva în regiunea Doneţk”, o regiune prorusă situată în estul Ucrainei, de unde este originar, a declarat președintele Parlementului ucrainian, citat de agenţia Interfax.

Ora 21:00. Iulia Timoşenko a ajuns la Kiev și depune flori la un memorial de pe strada Gruşevski. Fostul premier se îndreaptă spre Piața Independenței, acolo unde se va adresa mulțimii. 

Potrivit BBC, Timoşenko a coborât de la bordul avionului, cu care a sosit de la Harkov, pe aeroportul Juliani din Kiev.

Evenimentele de sâmbătă:

Ora 10.00. Președintele parlamentului ucrainean, Volodimir Rîbak, un apropiat al șefului statului, Viktor Ianukovici, și-a dat demisia sâmbătă, a anunțat vicepreședintele forului legislativ în timpul ședinței, transmite AFP, citată de Agerpres.

Rîbak a demisionat după ce mai mulți deputați ai Partidului regiunilor, aflat la putere, au anunțat că părăsesc această formațiune politică.

Președintele american, Barack Obama, și secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, i-au solicitat lui Ianukovici să pună în aplicare de urgență prevederile acordului privind încetarea crizei. Ban a afirmat că susţine acordul, dar a subliniat că „va fi important să se facă astfel încât acordul să fie pus în aplicare rapid pentru a calma situaţia şi a favoriza o ieşire paşnică din această criză”. De asemenea, secretarul general al ONU a reiterat „apelul la nonviolenţă şi la dialog”.

„Susţinem eforturile celor care au negociat acordul şi salutăm curajul liderilor opoziţiei; sperăm că acordul va fi aplicat imediat”, a adăugat purtătorul de cuvânt al lui Obama, Jay Carney.

„Trebuie ca responsabilii de violenţe şi de victimele de la începutul crizei să fie traşi la răspundere, iar noi rămânem pregătiţi să impunem sancţiuni suplimentare dacă va fi cazul”, a avertizat purtătorul de cuvânt.

Colega sa de la Departamentul de Stat, Marie Harf, a anunţat la rândul său că Statele Unite nu exclud „măsuri suplimentare, inclusiv sancţiuni, dacă vor mai exista violenţe sau acordul va fi încălcat”.

Citiţi mai mult: CRIZA din UCRAINA. Parlamentul a votat demiterea presedintelui. Iulia Timoşenko se adresează manifestanților din Kiev: ” Trebuie pedepsiţi cei care au împuşcat în inimi eroii noştri”| LIVE TEXT – Internaţional > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/violente-la-kiev-ianukovici-de-acord-sa-convoace-anticipate-in-2014-opozitia-nu-s-a-aj-1083511.html#ixzz2u6rs9qeR
EVZ.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.