spot_img
spot_imgspot_img
22.9 C
Vaslui
19-mai-2024

Curtea de Arbitraj Comercial a CCIA Vaslui, solutie pentru firmele cu probleme financiare

- Advertisement -

Patronii vasluieni au o solutie mai bunã decât instantele de judecatã

SOLUTII Multe firme din judetul Vaslui se plâng de faptul cã au sume importante de recuperat de la alte societãti cu care au contracte de colaborare. Putini sunt cei care stiu cã problemele financiare ale firmelor respective se pot rezolva foarte usor, dacã se apeleazã la Curtea de Arbitraj Comercial care functioneazã pe lângã Camera de Comert, Industrie si Agriculturã (CCIA) Vaslui, institutie condusã de un avocat cunoscut în Moldova, doamna Rozica Suditu. Unii dintre manageri au apelat deja la serviciile Curtii de Arbitraj si au solutionat favorabil cererile, în sensul cã si-au recuperat banii pe care-i aveau de primit din diverse activitãti comerciale. Doamna avocat Suditu a acceptat sã ne dea un interviu pe teme de actualitate ale Curtii de Arbitraj Comercial de la Vaslui, într-un moment în care criza economicã si blocajul financiar îsi aratã coltii peste tot în judetul Vaslui.

Rep: Doamna avocat, ce este Curtea de Arbitraj Comercial? Care este rolul ei, într-o perioadã în care multe firme traverseazã grave probleme financiare?

Rozica Suditu: Curtea de arbitraj comercial este o institutie permanentã de arbitraj institutionalizat, neguvernamentalã, fãrã personalitate juridicã, independentã, care functioneazã în baza prevederilor Codului de procedurã civilã, ale Legii nr. 335/2007 privind Camerele de comert din România si a regulamentului propriu. Arbitrajul reprezintã o jurisdictie cu caracter privat, alternativa instantelor de judecatã, pentru rezolvarea litigiilor comerciale si civile. Rolul Curtii de arbitraj este foarte important în conditiile în care multe firme traverseazã grave probleme fincanciare, deoarece cei ce apeleazã la arbitraj au o serie de avantaje pe care nu le pot avea în situatia în care litigiul lor este judecat de o instantã de judecatã. În esentã, procedura arbitralã presupune costuri reduse care pot fi achitate si de ambele pãrti: solutionarea litigiului este redusã la maxim 6 luni; pãrtile participante la arbitraj pot colabora pe parcursul întregii proceduri, fiind posibil sã-si aleagã arbitrii care vor judeca litigiul, sã-i revoce sau sã-I înlocuiascã în conditiile legii si a regulamentului. Pãrtile pot, de comun acord, sã aleagã locul unde se va judeca litigiul lor. Procedura arbitralã asigurã confidentialitatea litigiului, astfel încât nimeni nu poate avea acces la dosar decât cu acordul scris al pãrtilor. Tribunalul arbitral pronuntã o hotãrâre arbitralã, care este definitivã si obligatorie si care nu este supusã niciunei cãi de atac ordinare, ci doar unei actiuni în anulare, dar pentru motive limitativ prevãzute de lege. Hotãrârea arbitralã poate fi executatã, la fel ca si o sentintã judecatoreascã. Fiecare parte poate fi asistatã de un avocat pe toata durata procedurii arbitrale. Întreaga procedurã arbitralã oferã pãrtilor posibilitatea de a pãstra relatiile de afaceri încheiate si de a încheia noi astfel de relatii cu partenerii bazându-se pe posibilitatea colaborãrii în rezolvarea eventualelor litigii.

Rep: De cât timp functioneazã aceastã Curte de Arbitraj pe lângã institutia care apãrã interesele mediului de afaceri vasluian? Cine sunt persoanele care compun Curtea de Arbitraj si care fac parte din Colegiul Curtii? Este o întrebare pe care si-o pun, probabil, multi oameni de afaceri care ar dori sã apeleze la dumneavoastrã pentru a-si rezolva problemele financiare.

Rozica Suditu: Curtea de Arbitraj functioneazã din anul 1990, în baza Decretului-Lege nr. 139/1990. Curtea de Arbitraj de pe lângã CCIA Vaslui se compune din 13 arbitri, numiti pe timp de 3 ani de Colegiul de Conducere al Camerei de Comert, Industrie si Agriculturã Vaslui, provenind din diverse domenii de activitate: avocati, juristi, economisti, notari. Foarte important este faptul cã pãrtile pot sã numeascã arbitri si persoane neînscrise pe lista de arbitri a Curtii în mãsura în care acestea, prin competentã si probitate, se bucurã de încrederea lor. Activitatea Curtii de Arbitraj este coordonatã de cãtre un Colegiu de conducere, condus de Presedintele Curtii de Arbitraj Comercial. Colegiul Curtii este compus din presedinte, vicepresedinte si un membru dintre arbitrii înscrisi pe listã. Presedintele Curtii de Arbitraj este aprobat de cãtre Colegiul de Conducere al CCIA Vaslui la propunerea Presedintelui Camerei de Comert si are conducerea curentã a acestei Curti, pe care o reprezintã în relatiile interne si internationale. De asemenea, presedintele exercitã atributiile referitoare la organizarea si administrarea litigiului arbitral, prevãzute în Regulile de procedurã arbitralã.

Este nevoie de un contract cu clauze compromisorii, pentru a apela la Curtea de Arbitraj

Rep: Cum se iau hotãrârile în cadrul Curtii? Este decizia doar a presedintelui sau implicã toate persoanele aflate în conducerea institutiei?

Rozica Suditu: Tribunalul arbitral solutioneazã litigiul în baza contractului dintre pãrti, dar si a normelor de drept aplicabile, tinând seama, când este cazul, si de uzantele comerciale. Tribunalul arbitral poate solutiona litigiul în echitate dar numai cu acordul expres al pãrtilor. Atunci când tribunalul arbitral va considera cã toate împrejurãrile cauzei sunt suficient lãmurite, închide dezbaterile trecând la deliberare si luarea hotãrârii în sedintã secretã, cu participarea tuturor membrilor sãi. Curtea de Arbitraj nu are dreptul ca prin organizarea si administrarea arbitrajului sã intervinã în solutionarea litigiului sau sã influenteze în vreun fel tribunalul arbitral.

Rep: Sã spunem cã o firmã are de recuperat o sumã de bani de la altã firmã si apeleazã la Curtea de Arbitraj. Care sunt pasii concreti pe care trebuie sã-i treacã firma reclamantã, pentru a declansa procedurile de arbitraj?

Rozica Suditu: Conditia esentialã pentru ca un litigiu sã fie solutionat de Tribunalul arbitral este includerea în contract a clauzei compromisorii. Pãrtile pot încheia si un compromis, independent de contract, sau pot sesiza Curtea de Arbitraj cu cerere arbitralã. Înainte de sesizarea tribunalului arbitral, partea interesatã poate cere Secretariatului Curtii de Arbitraj informatiile necesare si poate obtine Regulile arbitrale, Normele privind taxele si cheltuielile arbitrale si lista arbitrilor. Dacã existã un litigiu, partea reclamantã formuleazã o cerere arbitralã însotitã de actele doveditoare cãtre Curtea de Arbitraj de pe lângã CCIA Vaslui, care va fi înregistratã la secretariat. Cererea va trebui sã cuprindã date referitoare la identificarea pãrtilor si a reprezentantilor legali, inclusiv a apãrãtorilor; mentiuni privind conventia arbitralã sau compromisul încheiat si copii de pe înscrisurile doveditoare; obiectul si valoarea cererii, precum si calculul prin care s-a ajuns la determinarea acestei valori; motivele de fapt si de drept pe care se sprijinã fiecare capãt de cerere, cu trimitere la înscrisurile doveditoare corespunzãtoare sau la alte probe. De regulã, comunicarea de cereri, acte si informatii în legãturã cu litigiul se face prin Secretariatul Curtii de Arbitraj, arbitrii neavând legãturã directã cu pãrtile. În functie de obiectul si complexitatea cauzei Camera de arbitraj stabileste cheltuielile de arbitrare care pot fi suportate de ambele pãrti. Dupã completarea dosarului se constituie Tribunalul arbitral, conform regulilor înscrise în Regulamentul de organizare si functionare a Camerei Arbitrale care va proceda la solutionarea litigiului. Tribunalul arbitral va stabili onorariile provizorii ale arbitrilor si modul de platã a acestora, va stabili durata solutionãrii litigiului de comun acord cu pãrtile si va încuviinta si administra probele solicitate de pãrti. Termenele de judecatã se vor fixa, cu acordul pãrtilor, la intervale scurte de timp, chiar si de la o zi la alta, atunci când este posibil. Dupã administrarea probelor, Tribunalul arbitral va pronunta hotãrârea arbitralã.

„Acordurile încheiate de pãrti în aceastã procedurã au valoarea unui contract”

Rep: În regulamentul dumneavoastrã, am vãzut douã notiuni care par complet diferite, despre care oamenii de afaceri cunosc destul de putine: arbitrajul si concilierea facultativã. Ce reprezintã cele douã elemente cu care lucrati în institutia pe care o conduceti?

Rozica Suditu: Concilierea facultativã presupune o încercare de rezolvare a litigiului înainte de a se formula o cerere arbitralã. Aceastã procedurã este asemãnãtoare procedurii medierii care pentru unele litigii este obligatorie înainte de a se formula o actiune adresatã instantei de judecatã. Toate informatiile si declaratiile prezentate de pãrti în aceastã procedurã nu pot fi folosite în situatia declansãrii unei proceduri jurisdictionale. Acordurile încheiate de pãrti în aceastã procedurã au valoarea unui contract.

Rep: Existã o anumitã confidentialitate a acestei activitãti de arbitraj? Multi manageri se tem, poate, pentru faptul cã firmele concurente vor afla de problemele financiare pe care le au.

Rozica Suditu: Conform art 7- (1) din Regulile de procedurã arbitralã, Curtea de Arbitraj, tribunalul arbitral, precum si personalul Camerei de Comert, Industrie si Agriculturã Vaslui au obligatia sã asigure confidentialitatea arbitrajului, neavând dreptul de a publica sau a divulga datele de care iau cunostintã în îndeplinirea atributiilor ce le revin, fãrã a avea autorizarea pãrtilor. În concluzie, mediul de afaceri vasluian trebuie sã fie receptiv la aceastã jurisdictie privatã, absolut legalã si eficientã, îmbrãtisatã cu mult succes, atât în orasele dezvoltate ale tãrii, cât si pe plan international.

„Este doar o chestiune de mentalitate”

„Consider cã apelarea la Curtea de Arbitraj de pe lângã CCIA Vaslui este o chestiune de mentalitate. Fatã de instantele de judecatã, principalele avantaje ale arbitrajului comercial sunt: taxe mici, raportat la noile taxe de timbru judiciar, solutionare rapidã a cauzei, pronuntarea unei hotãrâri definitive si executorii care nu poate fi atacatã decât cu actiune în anulare si numai în anumite conditii, limitativ prevãzute de lege, judecarea cauzei într-un cadru restrâns care nu trebuie sã îndeplineascã aceleasi conditii de solemnitate, confidentialitatea cauzelor” – asistent arbitral Laura Sorina Pintilie

Regulament privind organizarea si functionarea Curtii de Arbitraj Comercial de pe lângã CCIA Vaslui

Dispozitii generale

Art. 1- (1) Curtea de Arbitraj Comercial de pe lângã Camera de Comert, Industrie si Agricultura Vaslui,

denumitã în continuare Curtea de Arbitraj este o institutie permanentã de arbitraj, neguvernamentalã, fãrã personalitate juridicã, independentã în exercitarea atributiilor ce îi revin, organizatã si functionând în conformitate cu Legea camerelor de comert din România nr. 335/2007 si cu prezentul Regulament.

(2) Sediul Curtii de Arbitraj este în Vaslui, Str. Nicolae Iorga, nr. 82 bis.

Art. 2.- Curtea de Arbitraj are misiunea de a promova, în România, arbitrajul comercial si civil, intern si international, precum si alte cãi alternative de solutionare a litigiilor.

Mãdãlina Moianu este avocat asociat senior al Paulopol-Necula. Acordã consultantã clienãilor internationali si nationali în principal în proiecte comerciale, de organizare corporatistã si de insolventã. Mãdãlina Moianu s-a impus, de asemenea, ca un foarte bun avocat pledant reprezentând clienti români si strãini în litigii complexe de drept administrativ, fiscal, bancar si de dreptul concurentei. „Am avut un caz la Vaslui, în care am reprezentat în Curtea de Arbitraj o firmã care avea o problemã financiarã cu o altã firmã din domeniul constructiilor. Asta a fost prin 2012, era vorba de pretentii financiare, un contract neonorat de una din pãrti. Am fost foarte multumitã, atât eu, cât si clientul meu, s-au recuperat sumele pe care le-am solicitat, în baza contractului existent. Într-o lunã de zile, cred, am avut si termene si rezolvarea situatiei, cu mult mai repede decât la instantele de judecatã. La Curtea de Arbitraj termenele se pot da si de pe o zi pe alta, sunt multe avantaje, as sfãtui oamenii de afaceri cu probleme sã apeleze cu încredere acolo”, spune doamna Moianu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.