spot_img
spot_imgspot_img
22.9 C
Vaslui
19-mai-2024

Banii de la cămătari şi proasta organizare au dus la retragerea din funcţie a stareţului de la Golia

- Advertisement -

O anchetă a unei comisii eparhiale din luna noiembrie a anului trecut a dus la retragerea din funcţia de stareţ al Mă­năstirii Golia a părintelui Vitalie Danciu. Concluziile acesteia au determinat faptul că au existat o serie de neregularităţi privind felul în care au fost gestionate fondurile de la mănăstire, atât cele in­terne, cât şi cele provenite din proiectele în care este angrenată Golia. Surse din interiorul Mitropoliei Moldovei şi  Bu­covinei (MMB) au desluşit pentru „Ziarul de Iaşi“ desfăşurarea evenimentelor de la sfârşitul anului trecut, evenimente în jurul cărora s-a ţesut şi multă „zvonistică“.

Împrumuturi de la cămătari

Părintele Vitalie Danciu, în calitate de stareţ al mănăstirii, a avut până în luna septembrie a anului trecut drept de semnătură pe chestiunile economice pri­vind mănăstirea. Cu acest prilej, părintele a „rostogolit“ în avans fondurile provenite de la proiectele de renovare, cât şi cele interne, pentru a acoperi cheltuielile de moment, cele urgente, în aşteptarea unor alte rambursări.

Însă acesta a ajutat, în acelaşi timp, un număr de oameni cu bani, bani care, susţin sursele „Ziarului de Iaşi“, ar fi provenit din bugetul mănăstirii şi din unele împrumuturi pe care părintele le-ar fi făcut inclusiv la cămătari. Con­ducerea MMB a descoperit acest lucru în momentul în care un număr de oameni au venit să se plângă în persoană la birourile Mi­tropoliei, de lângă catedrala de pe Ştefan cel Mare. În acel moment, Mitro­polia a dispus instituirea unei comisii care a pornit o evaluare internă a tuturor proiectelor pe care le-a desfăşurat până în acel moment Mănăstirea Golia şi implicit a stareţului Vitalie. Comisia care a luat la mână toate actele mănăstirii a fost formată din trei călugări, toţi de la Golia.

Ancheta organizată de către comisia eparhială a scos la iveală faptul că mănăstirea s-a extins cu unele activităţi şi nu a reuşit să îşi găsească surse de venit compensatoare. Sursele „Ziarului de Iaşi“ ne-au dat ca exemplu serele de la Şorogari, care într-un final au ajuns să fie date în arendă, sau atelierele de tâmplărie care nu au reuşit să îşi justifice investiţiile. În trecut, la mănăstire s-a găsit şi un număr foarte mare de angajaţi, peste capacităţile financiare ale lăcaşului de cult, iar salariile date acestora pentru o perioadă în­delungată de timp nu au fost acoperite de veniturile care intrau în mănăstire. În acest moment, până să se ajungă la concedieri, stareţul se presupune că ar fi mutat bani spre salarii dinspre proiectele cu finanţare externă, în aşteptarea unor rambursări.

Cum s-a ajuns în această situaţie

„Cine mai trăieşte astăzi din agricultură sau din sere? E imposibil. Însă dincolo de tot ce ar fi făcut părintele, lu­crurile s-au rezolvat şi s-au redresat la mănăstire prin făgaşe proprii. Dar pro­blemele sale personale există, şi de aceea măsura s-a luat preventiv, pentru că, aşa cum e orice om, atunci când e strâns cu uşa e posibil să fie ispitit“, a pre­cizat pentru „Ziarul de Iaşi“ surse din interiorul Mănăstirii Golia.

În momentul în care comisia eparhială a sugerat ca Vitalie Danciu să fie destituit, părintele a hotărât să se retragă din funcţia de stareţ al lăcaşului de cult. Înainte să plece, a rotunjit înapoi bugetul mănăstirii cu toate fondurile pe care se presupune că şi le-ar fi însuşit, acesta rămânând personal dator la cămătari sau la persoanele de la care s-a împrumutat, fapt confirmat şi de poziţia oficială a Mitropoliei. „Părintele a fost nevoit să renunţe la această funcţie ca urmare a unor probleme de natură financiară, având unele împrumuturi în bani, nereturnate încă, la diverse persoane fizice sau juridice. Întreaga situaţie este în analiză, şi nădăjduim în rezolvarea cât mai grabnică a acesteia. Pentru acuzele care i se aduc părintelui Vitalie Danciu nu există până la această oră dovezi care să le susţină“, a declarat pr. Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al MMB.

Părintele Vitalie, prin ochii cunoscuţilor

Preoţii Mitropoliei îl descriu pe pă­rinte ca fiind un om „care nu ştie niciodată să spună nu şi care te ajută chiar dacă nu conştientizează care sunt, de fapt, consecinţele acţiunilor sale“. În momentul în care am cerut de la diverse persoane mai multe detalii despre părinte, ne-a fost prezentat un exemplu din anul 2000, în care acesta, pentru a ajuta o familie „care stătea înghesuită într-o garsonieră, s-a zbătut, a împrumut bani ca să îi poată ajuta, a făcut ce a făcut şi a primit banii înapoi eşalonat, pe parcursul a câtorva ani“. Aceasta pare a fi şi atitudinea care l-a adus în această situaţie şi acum pe fostul stareţ al Mănăstirii Golia. Aceleaşi persoane susţin că el ar fi ajutat un grup de persoane din Iaşi până la punctul în care, în prezent, nu are benzină pentru a se pu­tea deplasa cu propria maşină, din cauza datoriilor pe care le are „la terţi“.

În prezent, ancheta comisiei eparhiale con­tinuă. Exarhul administrativ al mă­năstirilor din Arhiepsicopia Iaşilor, arhimandritul Nichifor Horia, a confirmat pentru „Ziarul de Iaşi“ activităţile acestei comisii.

Sursa: http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/banii-de-la-camatari-si-proasta-organizare-au-dus-la-retragerea-din-functie-a-staretului-de-la-golia–40466.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.