spot_img
spot_imgspot_img
21.2 C
Vaslui
19-mai-2024

Criza din USL continuă. Ponta: Încă nu ne-am înțeles. Antonescu: Noi alte propuneri nu facem

- Advertisement -

Crin Antonescu şi Victor Ponta s-au reunit, la ora 13.00, în biroul președintelui Senatului pentru a discuta asupra remanierii guvernamentale, dar nici de această dată nu s-a ajuns la un compromis. După ședința din biroul lui Crin Antonescu de la Senat, care a durat trei sferturi de oră, Victor Ponta a afirmat că încă nu s-a înțeles cu liderul PNL.

Din punctul nostru de vedere al USL sunt două variante, ori rămânem cu Guvernul aşa cum este din 2012, aşa cum a fost votat de Parlament şi aştept oricând din acest moment propunerile PNL pentru viceprim-ministru, ministru de Finanţe, ministru de Interne, ministru Economiei sau mergem la o restructurare masivă, dar pentru acea restructurare nu există un consens în USL şi fără un consens nu mergem în Parlament. Nu este de acord PC sau nu este de PNL sau nu este de acord PSD nu mergem in Parlament până nu există consens”, a spus premierul Ponta, întrebat dacă s-a ajuns la o înțelegere la nivelul USL.

Premierul Victor Ponta a mai spus că urmează și alte întâlniri și negocieri până va fi găsită o soluție.

Premierul a mai spus că Guvernul funcționează legal și constituțional, adăugând că demisiile miniștrilor liberali sunt depuse, dar nu sunt înregistrate.

“Reprezintă o voință personaă care se va concretiza din punct de vedere legal când voi inainta și înlocuitorul”, a explicat premierul.

Acesta  a explicat și de ce, în viziunea sa, nu îl poate propune pe Iohannis ministru de Interne și vicepremier.

„Cum ar putea să fie numit cineva într-o funcție care nu există? Funcția de ministru de Finante-vicepremier este a PNL, orice propunere îmi fac, imediat o înaintez”, a explicat liderul PSD, explicând că PNL nu poate avea funcția de ministru de Interne ți pe cea de vicepremier cu astfel de atribuții, care aparțin lui Gabriel Oprea, sau cu atribuții de finanțe, fără a fi și ministrul acestui domeniu”, a mai spus Ponta, care a adăugat că nu vrea să meargă în Parlament pentru un singur om.

Întrebat dacă PC și-a menținut dorința de a avea vicepremier, Ponta a răspuns: “Nu e poziția PC, este o poziție a partidelor componente USD și a mea ca premier, și vrem să nu mergem în Parlament pentru un singur om”.

Antonescu: Noi alte propuneri nu facem

La rândul său, după ședința USL, Antonescu a afirmat că lucrurile sunt clare și că PNL nu vrea să facă alte propuneri.

„În legătură cu USL, lucrurile sunt clare. Noi avem un mandat, care este foarte clar formulat în decizia Biroului Politic, Iohannis ministru de Interne și vicepremier, și ceilalți. Decizia presupune trecerea prin Parlament pentru o modificare procedurală. Noi alte propuneri nu facem, astea sunt deciziile noastre, premierul trebuie să ia o decizie, ceva mai repede, pentru că suntem într-o situație de criză în guvern și €“ sunt 3 miniștri demisionari, fie acceptă propunerile, fie numește alți miniștri, interimari sau altfel”, a spus Antonescu.

Liderul PNL a adăugat că nu va renunța la poziția exprimată și singura soluție este ca PSD să renunțe la jocul pe care îl face.

„Situatia nu poate să continue. Jocul pe care acest USD, acest PSD, îl face, de a condiționa trecerea prin Parlament, nu este acceptabil pentru noi. Dacă vrea guvern cu liberalii, facem modificările în Parlament. Dacă nu, nu vom ceda acestei forme de condiționare și prim-ministrul își poate lua libertatea să numească interimari, miniștri plini, oameni de pe stradă. PNL nu iese de la guvernare, prim- ministrul trebuie să ia o decizie. Nu pe noi ne așteaptă domnul Ponta, Guvernul Ponta așteaptă de la domnul Ponta o decizie”, a declarat Crin Antonescu.

Întrebat ce se întâmplă dacă premierul Victor Ponta va propune ca interimari pe ministerele rămase libere în urma demisiilor miniştrilor PNL pe oameni din partea USD, Antonescu a răspuns: „Înseamnă că deja nu mai este în interiorul, înseamnă că deja doreşte să construiască alt Guvern şi înseamnă că suntem într-o cu totul altă logică politică, dar nu vreau să mă gândesc la asta. Sigur, e o variantă, dar dacă domnul Ponta nu mai vrea să continue cu USL aşa cum îl ştim, cu PNL ca partener, poate face acest lucru”.

Liderul PNL a spus că Daniel Chitoiu, Andrei Gerea și Eugen Nicolaescu și-au dat demisia, arătând că premierul trebuie să găsească cât mai curând o soluție la această problemă. „Că nu vrea să le înregistreze, e decizia domniei sale, dar într-un fel sau altul trebuie să o rezolve”, a mai spus liderul PNL.

”Să-l punem pe Klaus Iohannis unde vrea domnul Ponta nu se poate”, a spus liderul PNL.

La ședință au participat și Daniel Constantin și Gabriel Oprea, dar și vicepremierul Liviu Dragnea.

Liberalii s-au reunit ieri seară într- o şedinţă informală pentru a stabili care este mandatul cu care conducerea PNL se va prezenta azi la întâlnirea cu Victor Ponta privind subiectul remanierii guvernamentale.

Alături de preşedintele PNL, Crin Antonescu, la întâlnire a participat primarul Sibiului, Klaus Iohannis, nominalizat pentru funcţia de vicepremier, dar şi vicepreşedinţii cu atribuţii executive ai PNL şi liderii de filiale.

La încheierea ediţiei, potrivit surselor EVZ, opţiunea majorităţii liderilor locali este aceea de a rămâne la guvernare, fără a fi însă dispuşi să accepte un al patrulea vicepremier în guvern, în persoana lui Daniel Constantin. Aşa cum EVZ a anunţat însă încă de sâmbătă, cel mai probabil, PSD şi PC vor renunţa la ideea ca Daniel Constantin să obţină un post de vicepremier. În ceea ce priveşte cerinţele liberalilor, aceştia vor insista în continuare pentru nominalizarea lui Klaus Iohannis în funcţia de vicepremier şi ministru de Interne.

PNL, între a rămâne şi a ieşi de la guvernare

În orice situaţie, liberalii nu vor să pară iniţiatorii ruperii USL şi nici nu s-au arătat dispuşi să piardă deconcentratele, chiar dacă au existat voci care s-au plâns că liberalii nu au oricum suficient de multă putere la nivelul acestora. În schimb, în şedinţa PNL de ieri, potrivit unor surse politice, atât preşedintele partidului, Crin Antonescu, dar şi Klaus Iohannis, s-au exprimat în favoarea ieşirii de la guvernare, în eventualitatea în care PSD şi PC nu le acceptă doleanţele.

Printre liberalii care s-au exprimat deschis în favoarea ieşirii PNL de la guvernare se numără fostul ministru al Transporturilor Ludovic Orban, preşedintele CJ Braşov, Aristotel Căncescu, dar şi preşedintele CJ Iaşi, Cristian Adomniţei.

„Banii sunt puţini, oamenii care ne-au ales au aşteptări mari şi nu ai voie să eşuezi. Repet, nu există presiune pe Crin Antonescu să stăm cu orice preţ la guvernare, indiferent ce vor aliaţii noştri”, a spus Adomniţei, ieri, la şedinţa PNL Iaşi.

Dacă nici la negocierile din USL de azi nu se va ajunge la un consens, atunci liberalii se vor reuni într-o şedinţă formală a conducerii partidului unde vor decide ieşirea de la guvernare a PNL.

Ponta îl dă de gol pe Antonescu

De cealaltă parte, în ciuda mesajelor despre solidaritatea USL, premierul Victor Ponta i-a administrat o lovitură lui Crin Antonescu.

Mai precis, Ponta a confirmat sâmbătă declaraţiile preşedintelui PC, Daniel Constantin. Acesta a susţinut că preşedintele PNL ştia despre pactul de coabitare între preşedinte şi premier înainte ca acesta să fie semnat, şi chiar a făcut corecturi pe textul acestui document. „El a spus bineînţeles adevărul, dar sper ca acest adevăr spus într- un moment tensionat să nu cauzeze răni personale şi politice greu de vindecat!”, a declarat Ponta.

„La nivel uman înţeleg supărarea lui Daniel Constantin, care peste noapte a devenit ţinta numărul 1 şi pentru Crin, şi pentru presa băsistă, ceea ce este nedrept”, a adăugat premierul.

Afirmaţia lui Ponta este gravă, pentru că anul trecut Antonescu a criticat vehement pactul, spunând că nu îl aprobă şi că nu ştia că acesta va fi semnat.

Citiţi mai mult: Zi decisivă pentru continuarea USL – Partide > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/zi-decisiva-pentru-continuarea-usl-antonescu-si-ponta-se-intalnesc-la-ora-1300-1082666.html#ixzz2tao5p5EN
EVZ.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.