spot_img
spot_imgspot_img
22.9 C
Vaslui
19-mai-2024

Banii cuveniţi unor funcţionari ai Primăriei Preuteşti au dispărut în neant

- Advertisement -

Mai mulţi angajaţi şi foşti angajaţi ai Primăriei Preuteşti au aflat, recent, că banii care li se cuveneau în urma unui proces câştigat încă din anul 2008 cu administraţia locală au ajuns în alte buzunare. Ce s-a întâmplat cu banii nu a putut să ne spună nimeni, dar atât un fost angajat, cât şi actualul primar, Ion Vasiliu, îl suspectează pe fostul primar, astăzi mort, şi pe fostul casier, care din 2012 nu mai lucrează la primărie.

În anul 2007, 19 angajaţi ai Primăriei Preuteşti, inclusiv fostul primar Alexandru Aniţa, soţia şi fiul lui, au dat în judecată primăria solicitând achitarea contravalorii tichetelor de masă începând din data de 1 decembrie 2004. Tribunalul Suceava le-a dat câştig de cauză şi a hotărât, în ianuarie 2008, că Primăria Preuteşti trebuie să plătească fiecărui reclamant sumele reprezentând contravaloarea tichetelor de masă începând cu data de 1 decembrie 2004, sume ce trebuiau indexate cu indicele de inflaţie de la data scadenţei şi până la data plăţii efective.

Ca la majoritatea instituţiilor bugetare care au avut de plată drepturi salariale retroactive, şi Primăria Preuteşti a stabilit plata banilor în trei tranşe. Sumele pe care le aveau de primit salariaţii erau, conform statului de plată, între 4.889 şi 5.623 de lei.

O parte dintre funcţionari nu-şi recunosc semnăturile pe statul de plată

Soţul uneia dintre fostele funcţionare ale primăriei, Gabriel Maranda, ne-a declarat că prima tranşă de bani a fost plătită în aprilie 2008, a doua în luna mai, iar ultima ar fi trebuit să fie achitată în luna mai 2009. „Atunci li s-a spus că nu sunt bani şi ne-am gândit că se vor da când vor avea fonduri. În primăvara anului 2013 am aflat, însă, că o parte dintre angajaţi, patru-cinci persoane, au primit banii!”, a declarat Gabriel Maranda.

El este cel care a făcut toate demersurile deoarece soţia sa, fost auditor la primărie, se ocupă de îngrijirea celor doi copii mici. A mers la primărie, a discutat cu actualul primar, Ion Vasiliu, şi l-a întrebat despre banii care se cuveneau soţiei sale, în baza hotărârii instanţei. „În şedinţa de Consiliu Local de luna trecută, din ianuarie, unul dintre angajaţi a întrebat şi el de bani, iar primarul a spus că, dacă este hotărâre judecătorească, se rezolvă, vor fi alocaţi bani de la buget. Numai că atunci când a verificat, a constatat că banii fuseseră scoşi din contabilitate de mult, de pe vremea fostului primar. Soţia mea era semnată în fals pe statul de plată şi la fel ca ea, şi alţi salariaţi”, a afirmat Maranda arătând statul de plată semnat în dreptul numelui soţiei sale, datat 20 mai 2009.

Actualul primar: „Banii au fost în buzunarul lor şi i-au dat cui au vrut”

Întrebat despre această situaţie, actualul primar Ion Vasiliu ne-a declarat, ieri, că nu are nici o legătură cu cele întâmplate. „Am făcut verificări, statul de plată există în original, la fel şi CEC-ul. Banii au fost ridicaţi de casier din Trezorerie, în baza dispoziţiei fostului primar Aniţa, dar o parte dintre angajaţi, inclusiv soţia fostului primar, care lucrează şi acum în primărie ca referent, spun că nu au primit banii. Răspunderea este a domnului primar Aniţa, care însă a murit, şi a casierului, Iulian Boghian, care şi-a dat demisia în 2012. Banii au fost în buzunarul lor şi i-au dat cui au vrut. Vă daţi seama, dacă nici soţiei lui nu i-a dat, ce pot să mai spun? Nu ştiu cum a procedat pentru că pe statul de plată sunt şi semnături reale, inclusiv cea a doamnei Aniţa. Poate li s-a spus că semnează pentru altceva, nu ştiu. Eu am venit primar în 2012”, a afirmat Ion Vasiliu.

Acesta a mai spus că va trimite adrese fiecărui reclamant, prin care va informa că, din punct de vedere al primăriei, sumele cuvenite în baza hotărârii judecătoreşti au fost achitate integral şi că acum singurul care ar mai putea să răspundă ar fi fostul casier.

În această situaţie, Gabriel Maranda şi soţia sa, Oana, spun că se vor adresa unui procuror şi vor solicita expertiză grafologică în privinţa semnăturilor de pe statul de plată, în vederea constatării nulităţii actului. După aceea vor încerca să-şi recupereze banii cuveniţi de la Primăria Preuteşti, deoarece căutarea vinovaţilor nu este treaba funcţionarilor furaţi de drepturile lor, ci a administraţiei locale. Suma care a dispărut în ceaţă s-ar ridica, potrivit lui Gabriel Maranda, la circa 200 de milioane de lei vechi.

Citeşte mai mult pe Monitorul de Suceava: http://www.monitorulsv.ro/Local/2014-02-06/Banii-cuveniti-unor-functionari-ai-Primariei-Preutesti-au-disparut-in-neant#ixzz2scVXvlH3

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.