spot_img
spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
29-mai-2024

Guvernul Ponta a pus bir pe stalpi, alei şi orice construcţie

- Advertisement -

Din acest an, firmele au de plătit taxa pe “construcţii speciale” u stalpii, pilonii, rampele, platformele, coşurile de fum sau chiar aleile din curţile firmelor se impozitează cu 1,5 % din valoarea acestora u oamenii de afaceri au fost avertizaţi să îşi actualizeze valoarea de inventar a acestor construcţii, pentru a nu plăti ulterior sume suplimentare u firmele trebuie să calculeze şi să declare impozitul pe construcţii pană la data de 25 mai

Nicio construcţie a firmelor nu mai scapă din acest an de impozitare, deoarece Guvernul Ponta ia bani pentru orice a fost construit de mana omului. Stalpii pentru energie electrică, pentru amplasarea antenelor, rampele de încărcare-descărcare sunt considerate acum aducătoare de venit, iar firmele trebuie să plătească 1,5% din valoarea lor. Oamenii de afaceri au cerut anularea sau măcar amanarea măsurii fiscale, prin aplicarea căreia statul vrea să caştige peste 100 de milioane de euro.
Din acest an, firmele trebuie să plătească impozit pe orice bun pe care îl deţin. Practic, doar aerul angajaţilor a mai rămas de taxat, în rest un om de afaceri trebuie să scoată bani din buzunar pentru orice, chiar şi pe aleea din curtea societăţii. Aşa numita “taxă pe stalp” înseamnă un impozit prin care statul ia orice bani pentru orice construcţie care nu este deja impozitată de autorităţile locale, după cum s-a stabilit anul trecut prin OUG 102/2013 privind modificarea Codului Fiscal. În categoria construcţiilor speciale intră, printre altele, piste şi platforme, rampe de încărcare – descărcare, coşuri de fum şi turnuri de răcire, ecluze şi ascensoare, infrastructură transport feroviar, alei, străzi, autostrăzi, platforme, stalpi pentru reţele energie electrică sau pentru antene. Aceste contrucţii sunt prevăzute în grupa 1 din Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, aprobat prin HG 2139/2004, iar statul va lua 1,5% din valorea acestora. Oamenii de afaceri şi specialiştii au cerut renunţarea sau măcar amanarea “taxei pe stalp” prin intermediul Consiliului Investitorilor Romani, care s-a adresat FMI şi Comisiei Europene. Aceştia au cerut realizarea unui studiu de impact înainte să se aplice acest impozit.
“Nu ar trebui puse taxe cu orice preţ”

Statul roman speră să caştige cel puţin 500 de milioane de lei din acest bir pus în spinarea firmelor. “Estimarea veniturilor bugetare colectate din acest impozit pe clădiri speciale este între 480 şi 500 de milioane lei. Este o estimare pesimistă. Noi considerăm că veniturile colectate sunt undeva la dublul sumei care a fost estimată. Această impozitare a construcţiilor speciale există în toate statele europene. Noi o aveam exceptată. Povara fiscală nu va creşte într-un mod semnificativ. Şi, aşa cum spuneţi şi aţi intitulat taxa pe stalp, vreau să vă spun că toţi stalpii de electricitate produc şi alte venituri din activitatea de bază”, a afirmat Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor. Pe de altă parte, specialiştii au atras atenţia că nu se impozitează doar bunurile aflate în proprietate, ci şi cele aflate în patrimoniu, cum ar fi cele luate în leasing. Consultantul fiscal Gabriel Biriş, membru în Consiliul Investitorilor Romani , declara după apariţia  OUG 102/2013 că în aceste condiţii ar trebui să se plătească impozit şi pe autostrăzi, drumuri naţionale, barajele hidrocentralelor şi că, practic, funcţionarii Finanţelor nu au ştiut ce au reglementat. Ion Roman, preşedintele Patronatului Intreprinderilor Mici şi Mijlocii Vrancea, consideră că orice nou impozit îi afectează pe oamenii de afaceri şi că ar trebui îmbunătăţit gradul de colectare. “Eu nu cred că ar trebui impuse nişte taxe cu orice preţ. Mai bine statul ar fi preocupat ca toată lumea să plătească, iar cei care ne conformăm cu plata taxelor şi impozitelor lună de lună să fim stimulaţi să plătim într-o variantă simplificată şi să ne lase timp să ne facem afacerile. Pentru că dacă nu facem producţie şi servicii, atunci statul nu are de unde să ne ia taxe şi impozite”, a declarat Ion Roman.

Cititi: http://www.ziaruldevrancea.ro/social/1588800164-guvernul-ponta-a-pus-bir-pe-stalpi-alei-si-orice-constructie.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.