spot_img
spot_imgspot_img
22.9 C
Vaslui
19-mai-2024

Autorul celei mai cunoscute crime din Iaşi, cea a Larisei Chelaru, iese din închisoare

- Advertisement -

Intrarea în vigoare a noilor coduri a dus la micşorarea sau schimbarea regimului de executare a mai multor condamnări. La Iaşi, printre cei care vor beneficia de legea mai favorabilă se numără şi Robert Ciobanu, cel care a omorât-o pe Larisa Chelaru. Pedeapsa de 20 de ani de închisoare a fost înlocuită sâmbătă cu măsura internării într-un centru de reeducare. Ciobanu urmează a fi transferat zilele următoare, cel mai probabil, la Târgu Ocna, putând fi lăsat liber la începutul anului 2017. Alte 40 de cereri de micşorare a pedepselor au fost admise de judecători în weekend. Nimeni nu a fost pus însă în libertate.

Weekend agitat în justiţia ieşeană odată cu intrarea în vigoare a noilor coduri, Penal şi de Procedură Penală. Zeci de cereri au fost înregistrate pe rolul instanţelor de către deţinuţii aflaţi în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi eligibili pentru micşorarea pedepselor sau înlocuirea acestora.

Cel mai notoriu nume care a beneficiat de schimbările legislative este asasinul Larisei Chelaru, Robert Ciobanu. Acesta urmează a fie eliberat din Penitenciarul de Maximă Sigu­ranţă din Iaşi după ce pedeapsa de 20 de ani de închisoare a fost anulată de Tribunal.

Judecătorii au decis, în schimb, ca Ciobanu să execute 15 ani de puşcărie într-un centru de reeducare. Deoarece la Iaşi nu există o unitate de acest tip, cel mai probabil, Ciobanu urmea­ză să fie dus la Târgu Ocna. De menţionat că instanţa a mai decis ca, din cei 15 ani de reedu­care primiţi de Ciobanu, să se scadă perioada executată deja în regim de penitenciar. Un calcul matematic relevă că asasinul Larisei a executat până acum 8 ani şi două luni. Legea spu­ne că, în cazul pedepselor de peste 10 ani de închisoare, eliberarea condiţionată se discută din oficiu la executarea a trei pătrimi din pe­deap­să. În cazul lui Ciobanu, peste trei ani, aces­ta poate ajunge din nou în societate.

Crima care a şocat România

Cazul „Larisa“ este una din cele mai mari mostre de neputinţă oferite vreodată de siste­mul judiciar din România. Dispărută de acasă pe 18 octombrie 2005, Larisa Chelaru a fost descoperită fără suflare două luni mai târziu din cauza cercetărilor făcute cu picioarele de po­liţiştii care s-au ocupat de caz. Ancheta în sine a produs mai multe victime decât criminalul Robert Ciobanu. Un prim suspect, al că­rui nume a fost oferit pe surse de către poliţişti, s-a sinucis după ce a aflat de la televizor că es­te bănuit de uciderea Larisei Chelaru. Oa­menii legii îi asociaseră numele cu crima pentru simplul fapt că dispăruse de acasă în aceeaşi zi cu Larisa, iar prietenii săi îl auziseră vorbind des­pre o fetiţă. Bărbatul era taximetrist şi se afla internat la Spitalul Socola când a decis să-şi pu­nă capăt zilelor.

Lupta pentru dreptate şi răzbunare, dar şi lipsa de comunicare a autorităţilor l-a băgat în pământ şi pe Constantin Chelaru, tatăl Larisei, care s-a sinucis în timpul procesului lui Robert Ciobanu. A recurs la acest gest imediat după ce a apărut ipoteza ca ucigaşului fiicei sale să îi fie redusă pedeapsa. Nu a fost aşa pentru că judecătorii l-au condamnat în cele din urmă pe Robert Ciobanu la 20 de ani de închisoare. El a recunoscut în timpul anchetei fapta pe care a comis-o şi a declarat că o regretă. Părinţii lui Robert au rămas fără apartamentul din Lunca Cetăţuii după ce locuinţa a fost scoasă la licitaţie. Asta pentru a fi acoperite daunele morale de 125.000 de lei, stabilite de instanţă în favoa­rea rudelor Larisei. Şeful Poliţiei de la acea vreme, Gheorghe Plai, a fost destituit din ca­uza anchetei făcute cu picioarele în dosarul „La­risa“. Mai mulţi subalterni care s-au ocupat de caz au fost de asemenea sancţionaţi.

65 de deţinuţi vor să beneficieze de noul Cod

Potrivit datelor furnizate de către reprezentanţii Judecătoriei şi a Tribunalului Iaşi, sâm­bă­tă, pe 1 februarie, au existat 65 de soluţio­nări privind micşorarea sau înlocuirea unor pe­depse. Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Iaşi, judecătoarea Camelia Toderică, ne-a spus că pe rolul instanţei au fost înregistrate 22 de cereri, una dintre acestea fiind respinsă. „Nu a existat nicio persoană care a fost pusă în li­bertate“, ne-a spus Toderică. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la Judecătoria Iaşi, potrivit pre­şe­dintelui acestei instanţa, judecătoarea Anda Cio­cântă. Aici au existat 43 de cauze din care erau soluţionate ieri 42. Pentru 8 a fost amânată pro­nunţarea, în timp ce 19 cereri de mişcorare a pedepselor sau de înlocuire a regimului de executare au fost admise. La Curtea de Apel Iaşi, potrivit judecătoarei Diana Micu Chep­tene, nu a fost înregistrată nicio solicitare.

La nivel naţional, weekendul care a trecut au fost eliberaţi 122 de deţinuţi în timp ce pentru alţi 176 s-a luat decizia internării într-un centru de reeducare, au precizat reprezentanţii Ad­ministraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Cititi: http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/autorul-celei-mai-cunoscute-crime-din-iasi-cea-a-larisei-chelaru-iese-din-inchisoare–38503.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.