spot_img
spot_imgspot_img
20.5 C
Vaslui
20-mai-2024

20.000 DE VASLUIENI, AJUTOR DE LA GUVERN!

- Advertisement -

Statistici care dau de gândit celor care conduc judetul Vaslui

AJUTOR Peste 422 milioane lei, credite în lei contractate de locuitorii judetului Vaslui, din care 113 milioane sunt credite restante la finele lunii decembrie 2013, conform datelor oferite de Banca Nationalã a României. Este statistica finalului de an în judet, în conditiile în care Guvernul a anuntat cã persoanele cu venituri reduse ar putea beneficia de o esalonare a ratelor. Cu douã zile în urmã, premierul a anuntat cã persoanele fizice care au restante la bãnci ar putea primi un ajutor de la stat. Guvernul vrea sã le reducã ratele la jumãtate, pe o perioadã de doi ani, celor care nu au venituri mai mari de 1.600 de lei. „Practic, jumãtate din rata pe care o plãtesc va fi amânatã – cei care au 800 lei ratã vor plãti doar 400 lei -, restul de 400 lei se amânã pe doi ani, iar statul va suporta, pe baza unui credit fiscal, din impozitul pe venit diferenta dupã ce se terminã cei doi ani”, a spus Ponta, precizând cã mãsura presupune ca numai în acest an sã fie disponibilizate aproape 4 miliarde lei din partea bãncilor pentru persoanele fizice. Si la creditele în valutã situatia este destul de grea, în conditiile în care vasluienii au restante de 68 milioane lei cãtre bãncile din judet.

Guvernul estimeazã cã schema de reduceri fiscale pentru populatia cu venituri sub medie si credite bancare ar putea duce la reesalonarea împrumuturilor pentru aproape un milion de români, iar bãncile ar putea reduce ratele la credite cu pânã la 4 miliarde de lei în 2014, sustine premierul Victor Ponta. Peste 20.000 de vasluieni ar putea beneficia de ajutorul dat de Guvern, în conditiile în care locurile de muncã sunt din ce în ce mai greu de gãsit, iar salariile sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeanã. Premierul Ponta explicã în ce mod se va aplica aceastã prevedere: „Conditia este ca aceste persoane sã aibã un venit lunar mai mic sau cel mult egal cu salariul mediu net, de 1.610 lei, si sã nu aibã restante mai vechi de 90 zile la creditele bancare. Este vorba de înjumãtãtirea ratei pe o perioadã de doi ani, dar nu mai mult de 500 lei pe lunã. Este un credit fiscal acordat de stat pentru a acoperi cresterea dobânzii pentru cei doi ani de scãdere a ratei (…) Practic, jumãtate din rata pe care o plãtesc va fi amânatã – cei care au 800 lei ratã vor plãti doar 400 lei, restul de 400 lei se amânã pe doi ani, iar statul va suporta, pe baza unui credit fiscal, din impozitul pe venit diferenta dupã ce se terminã cei doi ani”. Mãsura presupune ca numai în acest an sã fie disponibilizate aproape 4 miliarde lei din partea bãncilor pentru persoanele fizice. Restructurarea trebuie sã îndeplineascã cumulativ mai mul­te cerinte, prima dintre acestea restrictionând aplicarea doar la credite fãrã întârzieri la platã sau cu întârzieri de cel mult 90 de zile. Operatiunea trebuie sã conducã la diminuarea cu cel mult jumãtate, dar nu cu mai mult de 500 lei ori echivalentul în lei aferent valutei în care a fost acordat ori la care este indexat creditul, a obligatiilor lunare de platã ale debitorului aferente creditului supus restructurãrii, pentru o perioadã de cel mult doi ani.

Parlamentarii vasluieni, multumiti. „Populatia va avea de câstigat, bãncile la fel”

Contactat de reporterii VRN, deputatul Sergiu Vizitiu, presedintele UNPR, membru în Comisia Economicã a Camerei Deputatilor, spune cã este o mãsurã foarte bunã, din care câstigã toate pãrtile implicate. „Este o mãsurã foarte bunã, care vine la cererea populatiei, raportatã la statistici. Dacã urmãriti fluxurile statistice ale Bãncii Nationale a României, veti vedea cã restantele populatiei cãtre bãnci sunt în crestere, deci mãsura Guvernului nu poate decât sã bucure locuitorii judetului Vaslui, un judet cu multe probleme financiare si sociale. Este o mãsurã bunã pentru populatie, care ar putea beneficia de aceastã prelungire, dar si pentru bãnci, care lungesc astfel perioada de creditare si, implicit, încaseazã dobânzi. Se vede cã, în sfârsit, avem un Guvern de stânga care se gândeste la poporul român, destul de îndatorat. Vasluienii ar trebui sã fie si ei multumiti, pentru cã vor primi o gurã de oxigen, mai ales cã sunt foarte multi care trec prin probleme financiare si se descurcã greu cu creditele”, explicã deputatul Vizitiu. Si presedintele PNL, deputatul Florin Ciurariu, vede cu ochi buni mãsura anuntatã de Ponta. „Este una dintre mãsurile discutate de mult de grupul liberal, iar noi, parlamentarii PNL, am cerut Ministerului de Finante sã vinã cu mãsuri concrete, mãsurã anuntate de premier. Este bine pentru economie, în primul rând, pentru cã se stimuleazã consumul intern. La fel, pentru oameni este un avantaj clar, în situatia în care multi nu reusesc sã-si achite datoriile la bãncile. Nu trebuie sã uitãm de statisticile bãncilor, care privesc creditele neperformante, si cred cã în urma acestei mãsuri vor scãdea mult acesti indicatori. Noi, Partidul National Liberal, urmãrim ca populatia sã fie protejatã în cazurile speciale, în fata bãncilor, drept pentru care avem o propunere de lege, numitã legea falimentului personal, pe care eu personal o sustin”, a explicat deputatul Ciurariu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.