HotNews.ro dezvăluie că din raportul Guvernului în legătură cu accidentul aviatic în care și-au pierdut viața Aura Ion și Adrian Iovan a fost eliminată o informație-cheie, conform căreia Ministerul Apărării Naționale a determinat locul în care s-a prăbușit avionul.
”Din raportul facut public de Guvern in legatura cu accidentul aviatic din Apuseni lipseste o informatie extrem de importanta, informatie care a aparut intr-o prima versiune a documentului: Ministerul Apararii a determinat distanta dintre ultima pozitie cunoscuta a avionului si locul prabusirii, si anume 2.089 metri (2,09 km). In raportul initial facut de vicepremierul Gabriel Oprea se arata ca daca Romatsa ar fi consultat datele de la MApN, s-ar fi redus aria de cautare a avionului prabusit, ceea ce implica faptul ca aceste informatii erau disponibile in timpul cautarii supravietuitorilor. ‘In conditiile in care Romatsa ar fi consultat Centrul de Operatii Aeriene (din cadrul Ministerului Apararii – n. red.) cu privire la ultima pozitie cunoscuta a aeronavei, ar fi redus aria de cautare a acesteia’, se arata in paragraful – cheie al documentului, paragraf care nu a mai aparut in documentul facut public de Guvern, dupa cum a aflat HotNews.ro.
Reamintim ca determinarea locatiei epavei a fost principala problema a echipelor de salvare, care au ajuns la supravietuitori dupa aproape 6 ore de cautari intr-un perimetru mult mai larg.
Intrebarile care se ridica acum sint: 1. Cind a facut MApN masuratorile? 2. Daca le-a facut in timp ce se desfasurau operatiunile de cautare, de ce nu le-a comunicat catre ROMATSA sau alte autoritati, chiar daca ROMATSA a refuzat initial sprijinul?”, scrie HotNews.ro.
Portalul mai menționează că în raport se specifica clar că „Datele obtinute in urma verificarilor efectuate prin intermediul Centrului de Operatii Aeriene din cadrul MApN, coroborate cu locatia epavei aeronavei, au permis Directiei Topografice Militare sa concluzioneze ca distanta dintre ultima pozitie cunoscuta a aeronavei si locul aterizarii fortate este de 2089 metri” și că ”In conditiile in care ROMATSA ar fi consultat Centrul de Operatii Aeriene cu privire la ultima pozitie cunoscuta a aeronavei, ar fi redus aria de cautare a acesteia„.
În replică, Ministerul Apărării Naționale a anunțat că nu monitorizează frecvenţele de urgenţă ale aviaţiei civile, a informat Statul Major al Forțelor Aeriene. „Radarele descoperă şi urmăresc exclusiv aeronavele aflate în zbor şi nu pot fi utilizate pentru a descoperi ţinte terestre, cum a fost şi cazul avionului în cauză.”
„În cazul accidentului aviatic, MApN a oferit sprijin autorităţilor competente. Elicopterele pregătite pentru astfel de situaţii nu au putut acţiona din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. MApN nu a recepţionat niciun semnal de la avionul prăbuşit pentru că nu monitorizează frecvenţele de urgenţă ale aviaţiei civile. Dispariţia de pe radar a semnalului unui avion nu înseamnă neapărat că acesta s-a prăbuşit. Această dispariţie poate fi pe o perioada scurtă de timp şi determinată de înălţimea de zbor, condiţiile de relief şi meteo”, ne-a informat Biroul de presă al Statului Major al Forțelor Aeriene.
Aura Ion și-a pierdut viața la 23 de ani pentru că a dorit să ajute la salvarea altor vieți și a crezut în niște valori pe care mulți nu le pricep. Din acest motiv Aura Ion este, pentru mine, un EROU și spun: RESPECT!
În memoria Aurei, toți cei care vor să-i aducă un omagiu, se pot alătura comunității RESPECT, Aura Ion!
Citiţi mai mult: HotNews: Din RAPORTUL GUVERNULUI privind accidentul din Apuseni a fost eliminată o informație esențială – MApN ȘTIA unde s-a prăbușit avionul – Actualitate > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/hotnews-din-raportul-guvernului-privind-accidentul-din-apuseni-a-fost-eliminata-o-informa-1078759.html#ixzz2rOs56Dma
EVZ.ro