spot_img
spot_imgspot_img
20.5 C
Vaslui
20-mai-2024

Campanie pentru prevenirea cancerului de col uterin

- Advertisement -

Directia de Sãnãtate Publicã (DSP) Vaslui, prin Compartimentul de Evaluare si Promovare a Sãnãtãtii, organizeazã în perioada 19 – 25 ianuarie 2014, Sãptãmâna Europeanã de Prevenire a Cancerului de Col Uterin. La nivelul judetului Vaslui, numãrul femeilor care sunt depistate cu aceastã afectiune creste de la an la an, în primele luni ale anului 2012 fiind diagnosticate 33 de femei cu aceastã maladie, iar în aceeasi perioadã a anului 2013 au apãrut 53 de cazuri noi.

În anul 2007 a fost lansatã Sãptãmâna Europeanã de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, campanie care în ianuarie 2013 a inclus peste 5000 de evenimente în Europa. Ca urmare a succeselor înregistrate în ultimii ani, în perioada 19-25 ianuarie 2014 va avea loc cea de a VIII-a editie a Sãptãmânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin. La nivel national se deruleazã în perioada 19-25 ianuarie 2014, campania cu sloganul: „STOP cancerului de col uterin”. Pentru a marca acest eveniment, personalul Compartimentului de Evaluare si Promovare a Sãnãtãtii din cadrul DSP Vaslui, va desfãsura urmãtoarele activitãti: actiuni de informare, educare, comunicare prin transmiterea de materiale informative ale campaniei pe suport electronic la unitãti sanitare cu paturi, medici de familie, Filiala de Cruce Rosie Vaslui, Biblioteca Judeteanã Vaslui; afisare de postere la cabinete de medicinã de familie din mediul urban si rural; actiuni de informare, educare, comunicare despre cancerul de col uterin, desfãsurate în unitãti de învãtãmânt liceal, prin prezentarea unui material informativ despre screening-ul cancerului de col uterin, virusul Papiloma si cancerul de col uterin, urmãrirea si tratamentul unui test Papanicolau anormal, vaccinarea împotriva Papiloma virus si a cancerului de col uterin. „Prin activitãtile derulate, dorim sã încurajãm adolescentele si femeile de toate vârstele sã utilizeze metodele de prevenire, prin participarea la programele de vaccinare anti-HPV si/sau depistare timpurie a bolii. Cu acest prilej, promovãm simbolul european al prevenirii cancerului de col uterin, <<Perla Întelepciunii>>, aflat pe website-ul www.pearlofwisdom.eu. Ministerul Sãnãtãtii prin Institutul National de Sãnãtate Publicã asigurã coordonarea la nivel national a acestei campanii”, a declarat Dr. Irina Carmen, sef al Compartimentului de Evaluare si Promovare a Sãnãtãtii.

Cancerul de col uterin, o problemã din ce în ce mai frecventã

Cancerul de col uterin este una dintre cele mai importante probleme de sãnãtate publicã atât în Europa cât si în România. Pe continentul european, 60.000 femei suferã de aceastã boala si 30.000 de femei mor anual ca urmare a cancerului de col uterin. România are cea mai înaltã ratã de incidentã standardizatã pe vârstã din Europa – 28,93 cazuri noi la 100.000 femei în 2010, situatie similarã cu cea existentã în tãri subdezvoltate din Africa, Asia si America de Sud. Tara noastrã se situeazã pe primul loc în Europa în ceea ce priveste mortalitatea prin cancer de col uterin. Acesta reprezintã a doua cauzã de mortalitate prin cancer la femeile din România, dupã cancerul mamar si prima cauzã de mortalitate la femeile tinere între 25 si 44 de ani. Conform Organizatiei Mondiale a Sãnãtãtii, rata mortalitãtii prin cancerul de col uterin în România este de 2-2,7 ori mai mare decât în majoritatea tãrilor Europei Centrale si de Est, si de 6,3 ori mai mare decât media tãrilor U.E. Aceasta se explicã în primul rând prin faptul cã în România, diagnosticul este pus în stadii tardive ale bolii, când neoplazia este invazivã. În ceea ce priveste programele de screening, la nivelul judetului Vaslui sunt organizate 2 retele de screening prin intermediul cãrora se deruleazã „Subprogramul de screening pentru depistarea precoce activã a cancerului de col uterin”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.