spot_img
spot_imgspot_img
23.3 C
Vaslui
20-mai-2024

Grupa mare ar putea deveni obligatorie

- Advertisement -

PROPUNERE Grupa mare ar putea fi cuprinsã, din septembrie 2015, în învãtãmântul obligatoriu, durata acestuia crescând astfel de la 11 la 12 ani. Aceastã decizie trebuie luatã, potrivit ministrului educatiei Remus Pricopie, pânã la sfârsitul acestui an. Grupa mare va rãmâne la grãdinitã, fiind vorba doar despre obligativitatea de a merge la grãdinitã.

Potrivit lui Remus Pricopie, în prezent, în grupa mare sunt cuprinsi 98-99 la sutã dintre copiii cu vârsta între 5 si 6 ani. „Exact pentru acest 1-2 la sutã dintre copiii care nu merg la grãdinitã vrem sã introducem învãtãmântul obligatoriu de la cinci ani. Acest lucru va duce la cresterea duratei învãtãmântului obligatoriu la 12 ani. (…) Vom avea astfel 12 ani obligatorii, ceea ce pentru România ar însemna un salt extraordinar. Discutiile privind cresterea numãrului de ani de studii obligatorii au început încã din anii ’80. Asa s-a ajuns la zece ani obligatorii, desi se dorea sã se ajungã la 12 ani. Ar fi fost foarte bine dacã s-ar fi fãcut în anii ’80 sau mãcar în prima parte a anilor ’90. Nu s-a întâmplat. Încercãm acum, dupã 24- 25 de ani, sã rezolvãm acest obiectiv. Impactul asupra dezvoltãrii copilului si a calitãtii eduatiei va fi foarte mare, pentru cã un copil care este deja într-un sistem formal de eduatie de la cinci ani are rezultate mult mai bune decât unul care nu participã la sistemul de educatie formalã”, a explicat ministrul.

Potrivit lui Pricopie, peste patru- cinci ani, vârsta de la care începe învãtãmântul obligatoriu ar trebui, probabil, sã fie coborâtã din nou, spre patru ani.

Legea educatiei, modificatã în decembrie 2013

Legea educatiei nationale (1/2011) a fost modificatã în decembrie 2013 printr-o ordonantã de urgentã care, printre altele, mentine durata de patru ani pentru ciclul gimnazial si liceu, mãrind totodatã durata învãtãmântului obligatoriu de la 10 la 11 ani, prin introducerea clasei pregãtitoare. Prin urmare, învãtãmântul obligatoriu va fi format din: clasa pregãtitoare; clasele I – VIII; clasele IX – X, pentru cei care aleg traseul liceal, respectiv primii doi ani ai scolii profesionale, pentru cei care aleg traseul învãtãmântului profesional si tehnic.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.