Adrian Năstase a fost condamnat definitiv astăzi de instanţa supremă, la patru ani de închisoare cu executare pentru şantaj şi luare de mită, iar soţia sa, Dana, a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, în dosarul Zambaccian. Paula Jianu a fost condamnată la 4 ani de închisoare cu executare.
Update ora 19.10 Adrian Năstase a ajuns la Penitenciarul Rahova şi a fost încarcerat.
Update ora 18.40 Adrian Năstase a declarat că nu se aştepta la această decizie şi că pedeapsa i se pare îngrozitoare şi injustă. „Pedeapsa este o răzbunare murdară,” a spus acesta. El fost scos încătuşat din sediul Secţiei de poliţie şi urcat, sub escortă, într-un autoturism.
Update ora 18.00 Adrian Năstase s-a predat la Secţia 2 Poliţie din Bucureşti, aflată în apropierea locuinţei din Strada Zambaccian. Poliţia Capitalei a comunicat că a primit mandatul de executare al pedepsei şi îl va pune în executare. Cel mai probabil, Adrian Năstase va fi încarcerat la Rahova.
Update ora 17.50 Un autoturism în care se afla Adrian Năstase, fiul acestuia Andrei Năstase şi avocatul Ion Cazacu a ieşit din reşedinţa din Zambaccian.
Update ora 17.30 Adrian Năstase se va preda Poliţiei imediat după emiterea mandatului, a declarat avocatul Ion Cazacu. Anterior, într-o intervenţie la Antena 3, Cazacu a spune că întoarcerea lui Adrian Năstase după gratii după condamnarea lui la 4 ani denchisoare în dosarul Zambaccian este „un eşec profesional pentru noi”.
Update ora 17.05 Fostul premier Adrian Năstase, condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare în dosarul Zambaccian, urmează a fi încarcerat în arestul Poliţiei Capitalei şi, ulterior, într-un penitenciar din Bucureşti, cel mai probabil la Rahova, imediat cum instanţa va elibera mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea, potrivit informaţiilor remise Agerpes de oficiali ai Poliţiei Capitalei.
Se poate prezenta singur la penitenciar
Potrivit surselor citate, există şi posibilitatea ca Năstase să fie încarcerat direct în penitenciar. În baza sentinţei definitive, instanţa va emite un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, care urmează a fi pus în executare de poliţiştii de la Urmăriri din cadrul Poliţiei Capitalei. În acelaşi timp, Adrian Năstase are posibilitatea de a se prezenta singur la sediul arestului sau la penitenciar.
Update ora 16.30 Dana Barb, sora lui Adrian Năstase, a declarat imediat după pronunţarea sentinţei în dosarul Zambaccian: „Dacă vrei să fi patriot, te pedepsesc toţi cei care ţi-au vrut răul, te pedepsesc că ai vrut să faci ceva pentru această ţară. Cine luptă pentru România, în clipa de faţă e pedepsit. El întotdeauna s-a sacrificat pentru ceilalţi. Este pregătit, noi suntem foarte pregătiţi şi avem foarte multă putere”.
Update ora 16.15 Completul de 5 Judecători a casat în parte sentinţa şi a rejudecat. Decizia este definitivă.
Adrian Năstase a primit patru ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată şi trei ani de închisoare pentru şantaj, precum şi cinci ani interzicerea unor drepturi civile după executarea pedepsei. Cele două pedepse au fost contopite, urmând ca Adrian Năstase să execute pedeapsa cea mai grea, de patru ani de închisoare.
Soţia fostului premier, Dana Năstase, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la luare de mită şi infracţiuni la legea vamală, cu un termen de încercare de opt ani.
Irina Jianu, fosta şefă a Inspectoratul de Stat în Construcţii, a fost condamnată la 4 ani de închisoare cu executare şi cinci ani interzicerea unor drepturi civile pentru spălare de bani în formă continuată şi participaţie improprie la fals intelectual la legea contabilităţii şi folosirea la autoritatea vamală de documente false.
Sechestrul pe Zambaccian
Instanţa a mai decis confiscarea de la soţii Adrian şi Dana Năstase a sumei de 1,8 milioane lei şi menţinerea sechestrului asigurator pe imobilul din Zambaccian. Judecătorii au mai dispus confiscarea de la Irina Jianu a sumelor de 84.000 dolari şi 5.000 de euro. Cei trei condamnaţi trebuie să mai plătească statului român câte 20.000 de lei reprezentând cheltuieli judiciare.
Decizia completului de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este definitivă şia fost luată în unanimitate. Irina Jianu se află deja în detenţie, ea fiind condamnată definitiv anterior în dosarul ‘Trofeul Calităţii’.
Acuzaţiile DNA
În dosarul ”Zambaccian”, procurorii l-au acuzat pe fostul premier că a primit mită în valoare totală de 630 000 de dolari de la Irina Jianu pentru a o menţine în funcţia de inspector şef al Înspectoratului de Stat în Construcţii. Adrian Năstase mai este auzat şi pentru primire de foloase necuvenit de la fostul consul al României în China, Ioan Păun. Din banii primiţi de la Irina Jianu, susțin procurorii DNA, Adrian și Dana Năstase ar fi cumpărat bunuri din China pentru imobilul din Zambaccian. Achiziţiile ar fi fost realizate de către consulul Ioan Păun, căruia i s-ar fi promis că va fi menţinut pe poziţia de consul.
Din rechizitoriul DNA
Potrivit procurorilor, în perioada 2002 – 2004, în calitate de prim-ministru, Adrian Năstase a primit, în mod direct şi prin intermediul Danielei Năstase, foloase necuvenite în valoare de 22.155.985.853,08 de lei vechi (aproximativ 630. 000 euro la cursul de schimb 2002/2004).
Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele din localitatea Cornu şi respectiv municipiul Bucureşti, str. Cristian Tell.
În același dosar este inculpată și Irina Jianu, fosta șefă a Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC), de altfel recent condamnată alături de Adrian Năstase și în „Trofeul Calității”. Decizia din acest dosar nu este definitivă, ca, de altfel, nici cea din „Mătușa Tamara”, în care fostul premier a fost achitat. Ambele au fost pronunțate pe fond, de către completul de trei judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție și sunt atacabile la complete superioare. Dosarul Zambaccian a fost trimis instanţei în noiembrie 2006.
Sentințele
Pe 30 martie 2012 fostul premier a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, fiind achitat pentru luare de mită. Soția sa, Dana Năstase, a fost condamnată atunci tot la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru „participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală”, fiind achitată pentru complicitate la luare de mită şi şantaj.
Fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii Irina Paula Jianu a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare. Instanţa a dispus în cazul acesteia o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru folosirea bunurilor societăţii comerciale împotriva scopurilor acesteia şi o altă pedeapsă, de trei ani de închisoare, pentru participaţie improprie la folosirea de documente false la vamă. Cele două pedepse au fost contopite de instanţă, Jianu urmând să exercute pedeapsa cea mai grea, respectiv trei ani de închisoare, dacă sentinţa va deveni definitivă. Irina Jianu a fost achitată de magistraţi pentru dare de mită, spălare de bani şi fals intelectual, celelalte fapte pentru care procurorii o acuzaseră în acest dosar.
Sentinţa din 30 martie 2012 a completului de trei judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost contestată atât de inculpaţi, cât şi de procurori, la Completul de cinci judecători, care va da o decizie definitivă în această cauză.
Ultimul termen, ultimul cuvânt
La ultimul termen din 19 decembrie 2013, fostul premier s-a declarat nevinovat, iar la ieșirea din sala de judecată a spus că nu ia în calcul decât achitarea sa și nu se gândește că va primi o nouă condamnare.
Adrian Năstase, ultimul cuvânt
- ”Se împlinesc 24 de ani de când sunt om politic. De nouă ani sunt prin tribunale. Coperțile dosarelor sunt politice, la fel filele și agrafele. Încă din 2001, primarul general a făcut controale la casa din Zambaccian.
- În această țară, politica înseamnă partizanat și împărțirea în tabere. Mulți mă vor condamna din principiu. Le sunt antipatic. Cei care mă susțin gândesc tot politic. Mă întreb dacă dvs. veți judeca fără bruiaje exterioare. N-am să vă spun de ce mă simt nedreptățit de unele instituții ale statului.
- Acuzațiile DNA mi se par degradante. Am donat statului o colecție de peste o mie de hărți vechi. faptul că sunt hărțuit mă deranjează.
- În 2003 am mers în China și am stabilit o relație foarte importantă. Pentru DNA, acest dosar are o miză importantă. Am asistat 5 ore la un dialog al surzilor. Sentința este necesară pentru a justifica eforturile financiare din ultimii ani. S-a încercat manipularea instanței și a opiniei publice cu punerea sub acuzare a expertului din dosar. faptul că s-a blindat cu microfoane nu-i o provocare?
- M-a deranjat că procurorul a reluat o temă explicată de mine. Păun a fost retras în 2005. A fost o manipulare și a lui Păun. El și Cristina Popa au fost pregătiți pentru a introduceanumite informații. Dumneavoastră judecați acum o imagine a unui Năstase avut și corupt. Nu se va ajunge la asta. Viața politică funcționează mai bine fără mine? Nu cred!
- Sentința se va da probabil în preajma Crăciunului. Sunt nevinovat, la fel și soția mea. Ar fi momentul ca această acțiune să înceteze”.
Dana Năstase, ultimul cuvânt
- ”Nu am săvârșit nicio infracțiune. Opt ani am stat acasă și am citit 12.000 de pagini pentru a înțelege ce înseamnă importuri. Apoi m-am uitat în Codul Penal și n-am vazut nicio probă pro. Singurii bani dați lui Păun sunt cei 35.000 de dolari pentru tratamentul mamei. Cum pot să iasă 700.000 de dolari?
- Bunurile din China le-am adus personal în țară. Pentru casa din Zambaccian am avut un contract în asociere în participațiune. În 2005, constructorul a cerut bani și pentru apartamentul nostru.
- Încă ne judecăm. Credeți că eu am plecat în China pentru obiectele sanitare ale lui Țiriac?Nu suntem vinovați de faptele de care suntem acuzați. Sper să dați o hotărâre dreaptă”.
”Trofeul calității”
Pe 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.
Năstase a fost încarcerat în 26 iunie 2012 şi pus în libertate pe 18 martie 2013, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată.
Autor: Virgil Burlă, Ionel Stoica
Citiţi mai mult: DOSARUL ”ZAMBACCIAN”. Adrian Năstase, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare: „Pedeapsa este îngrozitoare şi injustă!” Fostul premier a fost încarcerat la Rahova – Justiţie > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/dosarul-zambaccian-fostul-premier-adrian-nastase-afla-astazi-sentinta-achitare-condamna-1075378.html#ixzz2pee5T7Oq
EVZ.ro