spot_img
spot_imgspot_img
17.2 C
Vaslui
19-mai-2024

PREVIZIUNI 2014. Vine un an greu! Preţurile vor fi mai mari, iar economia frânează

- Advertisement -

Pentru că agricultura nu va mai peforma ca în 2013, nici economia nu va mai creşte la anul în acelaşi ritm. În schimb, infl aţia va accelera, iar leul va fi sub presiune, din cauza deciziilor ce ar putea fi luate în SUA, sunt de părere analiştii consultaţi de „Evenimentul zilei”.

Pentru a stimula creşterea economică, ar trebui încurajate domenii precum turismul, care se dezvoltă în continuare sub potenţial, sunt de părere analiştii consultaţi de EVZ. Pentru finanţare, firmele vor trebui în continuare să se descurce pe cont propriu, gândindu-se mai degrabă la o listare la bursă sau emitere de obligaţiuni decât la un împrumut bancar.

Creştere sub potenţial

Dacă pentru anul 2013 analiştii Băncii Comerciale Române (BCR) estimează un nivel al creşterii economice de 3%, pentru 2014 aceştia văd o scădere a ritmului, până la 2,3%, „deoarece suportul agriculturii va fi mai modest”.

„Este clar însă că România are nevoie de o creştere economică superioară pentru recuperarea decalajelor care o despart de zona euro, iar în acest sens este nevoie de continuarea reformelor în sectorul public şi în cel privat”, a declarat pentru EVZ Eugen Sinca, economistul şef al băncii. Specialiştii UniCredit Ţiriac au chiar o estimare mai pesimistă.

„Anticipăm că economia va încheia anul 2013 cu o creştere de 2,6%, dar aceasta ar putea încetini la 2,1% în 2014 odată cu estomparea efectul anului agricol bun. Exporturile şi industria vor rămâne principalii factori generatori de creştere, fiind ajutaţi de cererea externă din Germania”, potrivit lui Mihai Pătrulescu, Senior Economist UniCredit Tiriac Bank. De asemenea, Garanti Bank estimează pentru 2014 o creştere a PIB-ului de 2%, sub cea din 2013, de 2,4%.

Preţuri mai mari

După ce în primele luni din 2014 inflaţia anuală ar putea atinge un minim istoric, ajungând la 1 – 1,5%, creşterea preţurilor ar putea ajunge la 3,5 – 4%, spre final de an, consideră specialistul BCR. Explicaţia? Un an agricol slab înseamnă automat majorarea preţurilor la alimente, iar tarifele la gaze şi electricitate vor continua să crească. Mihai Pătrulescu, de la Unicredit Ţiriac, spune că şi majorarea accizei la combustibili va avea un efect semnificativ în preţuri – aproximativ 0,4-0,6 puncte procentuale din inflaţia de anul viitor.

„Palpitaţii” la leu

Dacă 2013 a fost un an de stabilitate a cursului, în 2014 ar putea veni vremuri grele. „Cursul de schimb leu/ euro va fluctua în intervalul 4,35-4,65 în 2014, influenţat de decizia iminentă a bancii centrale a Statelor Unite de reducere a programului de cumpărări de active şi de calendarul electoral încărcat pe plan intern. Investitorii străini au o prezenţă tot mai mare pe piaţa valutară locală şi orice decizie de a-şi reduce portofoliile se va vedea imediat într-o depreciere a leului”, spune Eugen Sinca, de la BCR.

Rozalia Pal, economistul şef al Garanti Bank, estimează că în 2014 euro va creşte până la 4,55 lei, faţă de 4,45 lei, în prezent.

Credite mai ieftine

Vestea bună a anului viitor ar putea fi că împrumuturile în lei ar putea continua să se ieftinească, datorită Băncii Naţionale. Astfel, rata dobânzii cheie la lei, care are totuşi o influenţă marginală asupra dobânzilor bancare, ar putea scădea de la 4% la 3,5%, este de părere Rozalia Pal.

Creditele ipotecare în lei le-au egalat deja la dobânzi pe cele în euro, şi s-ar putea ieftini în continuare, la anul. Cu toate astea, nu este de aşteptat ca apetitul băncilor pentru creditarea firmelor să fie mare, aşa cum se întâmplă în cazul programelor care se bucură de garanţia statului, precum „Prima casă”. În context, Eugen Sinca de la BCR spune că firmele ar trebui să încerce să facă rost de bani prin listări la bursă sau emitere de obligaţiuni.

Cum poate fi revigorată economia

Listările pe Bursa de Valori a companiilor de stat din energie şi creşterea investiţiilor în infrastructura rutieră, prin gestionarea mai bună a surselor bugetare locale, accesarea de fonduri europene şi parteneriate publice-private, ar putea alimenta creşterea economică, spune Eugen Sinca, senior economist BCR.

Potrivit acestuia, sectorul privat ar trebui să îmbunătăţească oferta de servicii pe segmentul de turism, unde pierdem în continuare 300 de milioane de euro pe an pentru că nu atragem suficienţi turişti străini. De asemenea, ar trebui îmbunătăţită oferta de servicii în zona produselor alimentare, unde suntem dependenţi de importurile din Uniunea Europeana dar şi din afara ei, susţine reprezentantul BCR.

Citiţi mai mult: PREVIZIUNI 2014. Vine un an greu! Preţurile vor fi mai mari, iar economia frânează – Consum > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/previziuni-2014-1074499.html#ixzz2owhtugTb

EVZ.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.