Produsele care intră în coşul de consum pe baza căruia se calculează rata inflaţiei la nivel european s-au scumpit, în prag de Sărbători, în România, mai mult decât în cele mai multe state europene.
Majorări de preţ de câte 1,9% s-au înregistrat şi la carne şi „alte alimente”, în timp ce peştele şi fructele de mare s-au scumpit cu 2,4%.
La nivel de UE 28, legumele s-au scumpit în perioada analizată cu 1,2%, astfel: Slovacia (+16%), Polonia (+14,5%) şi Cehia (+11,7%). La polul opus se situează Cipru, unde legumele s-au ieftinit cu 9,7% şi Suedia unde preţurile au coborât cu 4%. De asemenea, în UE carnea este cu 1,4% mai scumpă decât în 2012, iar peştele poate fi cumpărat cu 2,3% mai mulţi bani. Din punct de vedere al mediei europene, cele mai semnificative majorări de preţuri s-a raportat la ulei (+3,7%) şi lapte (2,5%).
Creşteri peste media europeneană (plus 1%) s-au raportat, de asemenea, în Estonia şi Marea Britanie (2,1%), Luxembourg (1,1%), Olanda (1,2%), Austria (1,5%), Germania (1,6%), în timp ce scăderi de preţuri s-au înregistrat în Grecia (-2,9%) şi Bulgaria (-1%).
Autor: Cristina Botezatu
Citiţi mai mult: Ce alimente s-au scumpit cel mai mult de Sărbători – Consum > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/ce-alimente-s-au-scumpit-cel-mai-mult-de-sarbatori-1074072.html#ixzz2oU4kTuNE
EVZ.ro