spot_img
spot_imgspot_img
17.2 C
Vaslui
19-mai-2024

În ianuarie, Guvernul pregăteşte un nou asalt asupra Justiţiei. Se pregăteşte GRAŢIEREA clienţilor USL

- Advertisement -

Executivul vrea să emită ordonanţe prin care să reglementeze domeniul Justiţiei, în timpul ce Parlamentul va fi în vacanţă. Surse din sistemul judiciar cred că ar putea fi vorba de graţierea clienţilor USL.

În textul legii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe simple în perioada vacanţei parlamentare, a fost strecurat, pe şest, dreptul Executivului de a legifera în vederea „reglementării unor măsuri necesare instituţiilor sistemului Justiţiei şi administraţiei penitenciarelor, pentru punerea în aplicare a noilor coduri”.

Suspect este faptul că, atunci când legea enumeră domeniile generale pentru care se pot emite ordonanţe, nu apare Justiţia, alineatul referitor la reglementarea „instituţiilor sistemului Justiţiei şi administraţiei penitenciarelor” fiind strecurat la „Economie şi Finanţe”. Expunerea de motive a legii nu conţine absolut nici un fel de clarificări referitoare la intenţiile Guvernului Ponta.

Magistraţii se tem de amnistie şi graţiere

Mai mulţi magistraţi au precizat pentru EVZ, sub protecţia anonimatului, „că există o neîncredere majoră în sistemul politic”, bănuit că „nu a renunţat la amnistierea şi graţierea nejustificate, care anulează lupta anticorupţie pe care judecătorii şi procurorii au dus-o în ultimii ani”.

Sistemul judiciar freamătă cu gândul la intrarea în vigoare a noilor coduri penale, care au şi măsuri bune, dar şi unele care efectiv lasă magistraţii fără instrumentele necesare pentru a proba vinovăţia infractorilor cu gulere albe. Norme a căror modificare era aşteptată de magistraţi.

Recenta demisie a Avocatului Poporului, Anastasiu Crişu, şi înlocuirea lui, vineri, cu o interimară fără studii juridice ridică şi mai multe semne de întrebare. Doar această instituţie poate ataca la Curtea Constituţională o ordonanţă de amnistiere, de exemplu. Crişu a recurs la acest instrument o singură dată, când a contestat Codul insolvenţei, iar CCR i-a dat dreptate.

Situaţie fără precedent

Din 2003 până acum, s-a întâmplat de trei ori ca Executivul să ceară Parlamentului dreptul de a emite ordonanţe simple în chestiuni privind Justiţia. În decembrie 2004, la câteva zile după ce se instalase Guvernul Tăriceanu, în mare viteză a fost promulgată o lege de abilitare care prevedea că Executivul poate lua, printre altele, „măsuri pentru înlăturarea unor disfuncţionalităţi în activitatea judiciară”.

Până la urmă, aceste măsuri s-au limitat la reglementarea creşterilor salariale aplicabile magistraţilor. În rest, diferitele guverne din ultimii zece ani au cerut dreptul de a emite ordonanţe pentru chestiuni punctuale, precum reglementarea activităţii experţilor criminalişti.

Avocatul Poporului, un economist de provincie

După demisia lui Crişu Anastasiu din funcţia de Avocat al Poporului, plenul Parlamentului a numit-o interimar la conducerea instituţiei pe Ecaterina Teodorescu, un contabil obscur din Mehedinţi. Timp de 18 ani, Teodorescu a lucrat la sucursala locală a BNR şi la Transfond, o companie de servicii financiare controlată tot de BNR.

În calitate de adjunct al Avocatului Poporului, ea se ocupa de domeniul „proprietate, muncă, protecţie socială, impozite şi taxe”. Potrivit CV-ului oficial, publicat pe site-ul Avocatului Poporului, fostul subprefect din Mehedinţi, Ion Suru, este printre cei care pot da referinţe despre ea. Până când Parlamentul va numi un şef al acestei instituţii, Ecaterina Teodorescu este singura persoană din România care poate ataca o ordonanţă, simplă sau de urgenţă, la CCR.

Acest articol este proprietatea Evenimentului zilei şi este protejat de Legea drepturilor de autor. Orice preluare integrală sau parţială a conţinutului se poate face doar cu citarea sursei, astfel: pentru publicaţiile tipărite – ziarul Evenimentul zilei, iar pentru publicaţiile online – www.evz.ro

Autor:  Violeta Fotache Mircea Marian

Citiţi mai mult: PRIMA OARĂ ÎN ULTIMII 9 ANI. În ianuarie, Guvernul pregăteşte un nou asalt asupra Justiţiei – Guvern > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/in-ianuarie-guvernul-pregateste-un-nou-asalt-asupra-justitiei-se-pregateste-gratierea-clientilor-usl-1073809.html#ixzz2oHhvhkNn
EVZ.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.