spot_img
spot_imgspot_img
21.1 C
Vaslui
19-mai-2024

În plină iarnă, forţaţi de Termica să-şi instaleze centrale de apartament

- Advertisement -

Două familii care locuiesc în centrul municipiului Suceava s-au trezit peste noapte, în plină iarnă, cu locuinţele debranşate de la sistemul de încălzire centralizat, deşi nu au avut şi nu au nici un leu restanţă la plata facturilor. Este vorba despre familia Sorin şi Simona Saldinger şi de familia Ioan şi Florenţa Ivanov, aceştia din urmă în vârstă de 88 de ani, din blocul 1C, de pe aleea Ion Grămadă.

Necazurile lor au început în data de 2 decembrie a.c., când societatea Termica i-a înştiinţat că de a doua zi li se va sista furnizarea căldurii deoarece sunt pierderi pe reţea. La solicitările de explicaţii li s-a răspuns că pierderile sunt în porţiunea de conductă care aparţine proprietarilor, prin urmare înlocuirea este în sarcina lor.

„Magistrala care a fost reabilitată trece prin trotuarul din faţă (n.r. – pe partea dinspre bulevardul Ana Ipătescu). De acolo pleacă o derivaţie, care nu a fost înlocuită la reabilitarea conductelor, iar de aici este o bifurcaţie care alimentează cele două scări. Problema este că toate sunt în spaţiul public, doar o conductă este sub bloc. Gigacalorimetrul este în faţa derivaţiei, de asemenea în spaţiul public şi conform legii se consideră că de la aparatul de măsură spre locuinţă conducta ne aparţine. Eu mă întreb ce caută proprietatea mea pe domeniul public şi cum pot interveni în acest spaţiu? Mi-au închis vana, mi-au pus sigiliul pe vană, m-au debranşat complet şi au golit instalaţia”, ne-a spus Sorin Saldinger.

Totul într-o zi, fără preaviz, fără ca societatea de termoficare să se asigure că cele două familii – parteneri de contract corecţi din punct de vedere al plăţilor – au surse alternative de încălzire. Şi în ciuda faptului că în perioada 15 octombrie-15 aprilie nu se fac debranşări.

Termica şi-a pierdut şi ultimii clienţi, buni platnici, din blocul 1C

Sorin Saldinger spune că de la asociaţia de locatari i s-a recomandat să instaleze panouri solare sau centrală pe gaz, iar de la Termica i s-a spus că poate primi mai departe încălzire din sistemul centralizat dacă plăteşte reparaţia conductei. Costurile s-ar fi ridicat la circa 150 de milioane de lei vechi, asta fără suma necesară autorizaţiilor pentru lucrări pe domeniul public. „Ăsta-i şantaj, instigare la ruperea sigiliilor şi la lucrări ilegale pe domeniul public. Gigacalorimetrul este sub trotuar, undeva aproape de blocul Union. De acolo până la bloc ar fi trebuit să executăm lucrări. Aşa că în plin decembrie am făcut şantier în casă, pe proprietatea mea, şi am instalat centrală pe gaz. Am reuşit să obţinem şi cotă de gaz şi sperăm ca zilele astea să avem şi noi căldură”, a mai spus Sorin Saldinger.

În apartamentul vecin situaţia este şi mai dramatică. Soţia colonelului (r) Ivanov este paralizată şi a fost necesar să fie mutată din patul pe care nu l-a părăsit de ani de zile pentru a fi executate lucrările de montare a ţevilor pentru centrala de apartament. Din data de 2 decembrie bătrânii ţin în priză permanent un calorifer electric pentru a-şi asigura căldura şi încearcă să facă faţă cu stoicism disconfortului provocat de lucrările de amenajare. „Ceea ce reclamăm este că nu ne-au anunţat, că nu ne-au dat măcar un preaviz de 30 de zile. Nu iarna este momentul cel mai potrivit pentru astfel de lucrări”, au spus atât Ion Ivanov, cât şi Sorin Saldinger.

Totodată, cele două familii reclamă şi locul de amplasare a gigacalorimetrului, la mare distanţă de locuinţe şi pe domeniul public.

În aceeaşi situaţie, în blocul 1 C de pe aleea Ion Grămadă mai sunt încă două apartamente. În unul, proprietarii nu locuiesc acolo, iar în celălalt funcţionează o agenţie de turism. Şi aceasta a apelat tot la centrala proprie pe gaz. Celelalte apartamente au renunţat de mult la serviciile Termica în favoarea centralelor de apartament. Acum, prin atitudinea arogantă faţă de partenerii săi contractuali, Termica a pierdut ultimii abonaţi pe care îi avea la această adresă. Din păcate pentru societate, a pierdut abonaţi buni platnici.

Costurile de instalare pe care le-au avut familiile Ivanov şi Saldinger s-au ridicat la peste 60 de milioane de lei vechi fiecare, mai puţin decât i-ar fi costat să repare o conductă care teoretic le aparţine.

Citeşte mai mult pe Monitorul de Suceava: http://www.monitorulsv.ro/Local/2013-12-21/In-plina-iarna-fortati-de-Termica-sa-si-instaleze-centrale-de-apartament#ixzz2oHUO6baf

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.