spot_img
spot_imgspot_img
21.1 C
Vaslui
19-mai-2024

Povestea româncei care a reuşit o perfomanţă unică în lume. A CITIT ÎN STELE și a CÂȘTIGAT AUR

- Advertisement -

Numele ei este Iustina Crăciun (18 ani), iar anul acesta a reuşit o performanăţă unică în lume, aceea de a se întoarce de la o olimpiadă internaţională cu două medalii de aur.

Iustina este din Fălticeni (judeţul Suceava), iar specializarea ei este astronomie şi astrofizica. Adică?

„Astronomie înseamnă mai mult mecanică cerească, să calculezi când răsare, când apune soarelui, când răsare o stea, când apune o stea, când trece la meridian, care-i înălţimea maximă a soarelui pe cer, când începe ziua, când se termină … iar astrofizica, interior stelar, viaţa unei stele, cosmologie, ce se întâmplă cu universul, modele de univers”, ne explică tânăra.

Cu mama profesor de matematică, iar tatăl, de fizică, Iustina are în palmares alte medalii obţinute la ediţiile anterioare ale aceleaşi olimpiade.

În Crimeea, în 2010, a luat medalie de bronz, apoi, a repetat figura la olimpiada din Rio de Janiero – Brazilia, în 2012, după care a venit succesul de anul acesta, de la olimpiada ce s-a desfăşurat în Volos-Grecia.

Prima medalie i-a adus Iustinei şi titlul de cetăţean de onoare al municipiului Fălticeni. Avea doar 15 ani pe atunci.

Performanţa Iustinei a însemnat biblioteci întregi cu cărţi de specialitate citite, foarte puţin timp liber şi mii de ore în laboratorul de deasupra capului. Pe cer.
A fost o pregătire mai ceva ca a unui sportiv de performanţă.

„Toată vara am învăţat pentru olimpiada asta. Mă trezeam de dimineaţă, învăţam, mâncam, învăţam, mâncam şi mă culcam”, îşi aminteşte Iustina, care din clasa a X-a, a primit o bursă de la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti.

Tatăl Iustinei, Petru Crăciun, este din 2008, coordonatorul lotului olimpic de astronomie şi astrofizică al României.

„I-am bătut pe indieni, pe chinezi, pe coreeni, americani etc.. Ca să vă dau un exemplu, în alte state, şase luni durează pregătirea olimpicilor, şase luni de dimineaţă pînă seara şi îi îndoapă cu fel de fel de fel de probleme de astronomie şi astrofizică. La noi, ministerul organizează două săptămâni un stagiu de pregătire la Călimăneşti Căciulata”, explică profesorul de fizică, care îşi aminteşte şi acum cum încerca să îi transmită Iustinei, pe când aceasta era în clasa a XIII-a, dragostea pentru ceea ce se află deasupra norilor. „Lasă-mă în pace cu stele tale, îmi spunea”, zâmbeşte acum Petru Crăciun.

„Noi studiem site-urile iranienilor, chinezilor, ca să ştim la ce nivel ajung ei, problemele pe care le studiază ei… ca să-i putem bate. Dacă nu ştii cu cine te baţi şi ce forţă are, nu poţi să înving”, arată coordonatorul lotului olimpic de astronomie şi astrofizică al României.
Cea de-a 8-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică, va avea loc în România, în judeţul Suceava, iar meritul aparţine categoric Iustinei şi tatălui ei.

Vor fi prezenţi reprezentanţi a 45 de ţări, peste 250 de elevi şi cordonatorii lor, iar Iustina va fi team-liderul echipei României.

Viitorul e previzibil: Iustina, acum în ultimul an de liceu, va primi o bursă de zeci de mii de euro de la o universitate prestigioasă de peste hotare, iar toate cunoştinţele ei vor fi rodul muncii de cercetare ale unei alte ţări.

Autor:  Sergiu Rusu
Citiţi mai mult: Povestea româncei care a reuşit o perfomanţă unică în lume. A CITIT ÎN STELE și a CÂȘTIGAT AUR – Din ţară > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/romanca-care-a-reusit-o-perfomanta-unica-in-lume-citind-in-stele-1073556.html#ixzz2o6RQpzV7
EVZ.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.