spot_img
spot_imgspot_img
21.1 C
Vaslui
19-mai-2024

Porcii îsi viseazã moartea în noaptea de Ignat

- Advertisement -

20 decembrie este cunoscutã si ca ziua Ignatului sau ca Ignatul porcilor. În popor se spune cã în noaptea de Ignat porcii ar visa cã vor fi tãiati. Astfel se explicã de ce acestia nu se mai îngrasã si nu mai mãnâncã, pentru cã si-au visat tãierea. În popor mai existã credinta potrivit cãreia, în gospodãrie, nu este permisã o altã activitate în afarã de sacrificarea porcilor.

Aceastã zi era de fapt închinatã Sfântului Ignatie al Antiohiei, episcop de Antiohia si martir al Bisericii, unul dintre cei mai de seamã pãrinti apostolici. Despre acest sfânt se mai spune cã ar fi fost pruncul luat în brate de Hristos si dat ca exemplu de smerenie ucenicilor Sãi. Pentru cã nu a lepãdat credinta în Hristos, a fost aruncat în arenã si sfâsiat de lei, în jurul anului 110, în timpul domniei împãratului Traian.

O parte din moastele sale se aflã în Catedrala episcopalã din Galati, la Schitul Darvari din Bucuresti si la Mânãstirea Tismana.

În schimb peste sãrbãtoarea Sfântului Ignatie s-a suprapus un cult pãgân, ziua de 20 decembrie fiind memoratã mai ales pentru reprezentativitatea a douã personaje mitice, precum Ignatul si Inãtoarea.

Leacuri bãbesti

O credintã musceleanã chiar îndeamnã:” De n-ai tãia un porc, taie cel putin o pasãre: gãinã, ratã, gâscã; ori înteapã creasta la o gãinã neagrã ca sã dea sângele, cã asa e bine: sã vezi sânge în ziua de Ignat, cã numai atunci vei fi ferit de boale”. Sunt zone din tarã în care se folosesc diferite organe sau pãrti din carnea porcului în tratarea unor boli ale oamenilor si animalelor. Untura de la porc este folositã în gospodãrii pentru tratarea oilor, pãrul de porc pentru descântatul copiilor, sângele porcului, amestecat cu mei si lãsat sã se usuce pentru guturai. Alte credinte populare mai spun cã dacã este mâncatã coada porcului, copiii nu se vor mai scãpa noaptea în pat.

Se mai spune cã atunci când se taie porcul, prin preajmã nu trebuie sã fie vreun om milos, cãci porcul va suferi si mai mult, iar cel care taie porcul nu trebuie sã strângã din dinti, pentru a nu întãri carnea porcului.

Încãlecatul porcilor

Mai existã si un alt obicei, întâlnit de ziua Ignatului, si anume încãlecatul porcului, evocat de scriitorul Ion Creangã în „Amintiri din copilãrie:” La Crãciun, când tãia tata porcul, si-l pârlia, si-l opãrea, si-l învãlia cu paie, de-l înãdusii, ca sã se poatã râde mai frumos, eu încãlecam pe porc deasupra paielor si fãceam un chef de mii de lei”.

Despre viitor

Sunt oameni care mai cred cã pot afla sexul viitorilor copii, în functie de cum este asezatã o anumitã bucatã de carne în osânzã.

Dacã în inima porcului, gospodarul gãseste mult sânge închegat, atunci este semn cã va avea noroc la bani în anul ce va veni.

Cum va fi iarna?

Splina porcului este cea care le descoperã oamenilor cum va fi iarna. Se crede cã dacã în porcul tãiat gospodarul gãseste o splinã groasã la capãt, acesta este un semn cã va urma o iarnã grea si de lungã duratã, iar dacã splina este subtire, va fi o iarnã sãracã în omãt, iar anul nou nu va fi îmbelsugat.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.