spot_img
spot_imgspot_img
21.1 C
Vaslui
19-mai-2024

Îngrijorător! 70 de copii având sub 2 ani au fost abandonaţi în acest an la Iaşi

- Advertisement -

„Protecţia Copilului“ se află în mare dificultate, din cauză că tot mai mulţi asistenţi maternali, care ar putea să preia aceşti copii, ies din sistem.

Sărace lipite pământului sau certate cu familia, tot mai multe mame din judeţul Iaşi îşi abandonează copii. De cele mai multe ori îi lasă în spitale, dar sunt şi cazuri în care femei inconştiente lasă copiii la mila trecătorilor sau chiar în zone izolate, astfel încât să li se piardă urma. Numai anul acesta, din ianuarie până în prezent, au fost abandonaţi 70 de copii, cu vârsta cuprinsă între 0 şi 2 ani, care au intrat în grija Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC). Ei au fost plasaţi la asistenţii maternali profesionali, în centrele speciale de plasament şi la rudele din familia din care provin. „Sunt cazuri în care copilul preluat nici nu are acte, pentru că familia nu s-a îngrijit să-i facă. Adesea purtăm discuţii cu ma­mele, de multe ori vin şi ne po­ves­tesc în ce condiţii dificile trăiesc şi prin urmare nu îşi pot permite să crească copilul, iar acesta intră în sistemul de protecţie al direcţiei“, a explicat Tiberiu Bantaş, purtătorul de cuvânt al DGASPC. Din cei 70 de copii abandonaţi de la începutul anului, 31 au fost încredinţaţi asistenţilor maternali, 34 repartizaţi în grija specialiştilor de la Complexul de Ser­vicii Comunitare „Sfântul Andrei“ din Iaşi, 3 minori au fost daţi în pla­sament familial, la rudele acestuia, şi alţi doi bebeluşi au fost preluaţi de DGASPC în Centrul maternal „Ma­ternus“ alături de mama lor.
„Situaţia este dificilă, pentru că mulţi asistenţi maternali au ieşit din sistem şi s-au reorientat, iar noi am putut angaja aproximativ 20 de persoane deşi ei au plecat mult mai mulţi. Şi atunci, pentru a ocroti aceşti copii, am încercat să con­vin­gem asistenţii maternali cu un singur minor în grijă să mai ia în plasament încă unul“, a mai precizat purtătorul de cuvânt. Potrivit raportului de activitate realizat de DGASPC în iunie 2013, la acea dată în centrele de plasament erau 1.344 de copii, dintre care 80 au fost preluaţi de direcţie în regim de urgenţă.

Cititi: http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/ingrijorator-70-de-copii-avand-sub-2-ani-au-fost-abandonati-in-acest-an-la-iasi–33997.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.