spot_img
spot_imgspot_img
21.1 C
Vaslui
19-mai-2024

Trichineloza – Informatii utile în apropierea sãrbãtorilor de iarnã!

- Advertisement -

Carnea de porc trebuie verificatã la laborator!

CONTROL OBLIGAT Trichineloza este o boalã rãspânditã în întreaga lume fiind determinatã de un vierme nematod „Trichinella spiralis”, care ajunge în organism în urma consumului de carne infestatã. Omul se infesteazã prin consum de carne de porc, în principal, dar si de cal, nutrie sau vânat (mistret, urs) ce contine larve vii sau chisturi viabile. La om, majoritatea infectiilor sunt asimptomatice, însã existã si forme clinice de boalã cu evolutie severã, care pot cauza moartea prin complicatiile pe care le produc. Manifestarea clinicã a bolii depinde de cantitatea de carne ingeratã, de masivitatea infestãrii ei si de rezistenta organismului.

Semne clinice

Urmãtoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: tulburãri digestive (dureri abdominale, diaree, greturi, vãrsãturi), care apar la 1 – 2 zile dupã consumul de carne infestatã, febrã, edeme palpebrale (la pleoape) si faciale (la fatã), însotite de conjunctivitã, dureri musculare si adinamie. Boala nu se transmite interuman. Factorii favorizanti ai îmbolnãvirii la om sunt reprezentati de:

1. Consumul cãrnii de porc sau vânat, neexaminatã trichineloscopic;

2. Unele obiceiuri culinare: prepararea termicã „în sânge” sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramã, cârnat uscat sau afumat, suncã;

3. Achizitionarea de cãtre populatie a cãrnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate si autorizate;

4. Tãierea clandestinã a animalelor.

„În vederea prevenirii îmbolnãvirii recomandãm populatiei sã controleze trichineloscopic carnea de porc sacrificat în gospodãria proprie sau carnea de vânat, în centrele autorizate ale autoritãtilor sanitar-veterinare si sã respecte recomandãrile acestora; sã achizitioneze carne numai din centre comerciale specializate care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar; sã renunte la obiceiurile culinare riscante: consum de carne/preparate din carne crudã sau insuficient prelucratã termic. Atentionãm populatia cã procedeele de sãrare, afumare sau uscare a cãrnii nu distrug larvele. Recomandãm persoanelor care au consumat carne neexaminatã trichineloscopic si care prezintã simptome mentionate sã se prezinte la medic.”, mentioneazã Mihaela Vlada, director al Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.