spot_img
spot_imgspot_img
21.1 C
Vaslui
19-mai-2024

ATITUDINE ABUZIVĂ. Jurnaliştii B1 TV au fost îmbrânciţi de jandarmi. Jandarmeria: „S-a acționat legal”. Protestatar bătut:„Jandarmii strigau: dă-i în cap!”| VIDEO

- Advertisement -

Echipa B1 TV care transmitea din Piaţa Victoriei de la protestele anti-guvernamentale de aseară a fost bruscată de jandarmi. Explicaţiile ulterioare ale reprezentanţilor instituţiei nu au fost convingătoare.

UPDATE. Doi dintre protestatari, răniți în urma incidentelor de aseară, acuză atitudinea agresivă a jandarmilor. Unul dintre ei, Willy Schuster, un fermier sibian care s-a întors în România din Germania pentru a face agricultură bio, a fost externat, azi dimineață, de la Spitalul Floreasca, unde a ajuns, aseară, cu capul plin de sânge. Deși a protestat paşnic, Schuster a devenit ţinta jandarmilor, transmite B1TV. Fiica lui, Michelle Schuster, prezentă la manifestații a fost și ea agresată de jandarmi. Iar Erwin Albu, un alt protestatar, a avut parte de acelaşi tratament: e vânăt la ochi și a încasat și o amendă.

Schuster: „Jandarmii sunt niște torționari”

„Mi-a fost spart capul, mi l-au cusut cu trei copci, mi-au făcut și tomografie pentru că am fost lovit cu pumnii, bastoanele și bocancii în cap. Și la burtă, pentru că mi-au dat cu pumnii in burtă. Îmi sunt rupte două degete pentru că aceștia sunt niste torționari, oameni buni, nu vor doar să facă să fie în regulă, vor sa ne torționeze, să scape de noi. Mi-au luat degetele și mi le-au rupt în două. Jandarmii sunt niște torționari și sunt sub directa dirijare a lui Ponta care vrea să vândă țara întreagă infractorilor”, a explicat sibianul la externarea sa.

Acesta a povestit că se afla alături de un negociator, căruia îi vorbea despre iubirea de țară, când s-a creat o breșă în cordonul de jandarmi. Atunci Schuster a fost luat la ochi de jandarmi, cel puțin 15 dintre aceștia sărind să-l bată.

„Vrem ca mafia să nu mai fie în țara noastră”

„S-au năpustit vreo 15 jandarmi și strigau cuvinte foarte urâte, <>. Eu mergeam înainte, nu m-am lăsat. Și când am văzut că dau mult în mine, am ținut mâinile în sus ca să vadă că nu am niciun gând de agresiune și au continuat să dea cu pumnii în mine. Și au vrut să mă înghesuie, să mă bage într-un autobuz. Și am zis că nu vreau, că am copila minoră cu mine. M-au bătut și în autobuz ca pe un sac de box”, a mai povestit Schuster.

„Noi am venit pentru foarte multe motive, vrem să ne luăm ţara înapoi, vrem ca mafia să nu mai fie în ţara noastră”, susține Michelle, fiica acestuia.  Ea susţine că atât ea, cât şi tatăl ei, au fost agresaţi, la miting, de jandarmi. Barbatul a ajuns la Spitalul Floreasca cu capul spart.

„Ne-au împins, au dat cu beţele în noi, cu spray în faţă, mi-au rupt şi cizma. După aia am mers mai departe am ajuns cu chiu şi cu vai în faţă la guvern, acolo am încercat să mergem mai aproape, iar s-au băgat în noi şi au intrat în forţă mare. L-au luat pe tati şi l-au bătut, acum a venit la spital”, a declarat fata la internarea tatălui său.

Fermierul povestește că nemulțumirile lui au pornit după ce reprezentanții unei companii au intrat pe terenul lui, au amplasat mai multe sonde seismice şi au utilizat materiale explozive fără a avea acordul proprietarului. Willy Schuster a îndepărtat de pe proprietatea sa senzorii şi a tăiat cablurile acestora, fapt pentru care s-a ales cu plângere penală pentru distrugere şi cu ameninţări din partea autorităţilor locale.

Șeful Jandarmeriei „coordona misiunea”

Legat de incidentul de aseară, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București, Georgian Enache, a declarat pentru EVZ că echipa postului B1TV a fost îndrumată să nu intre în perimetrul în care acționau jandarmii, deoarece protestatarii începuseră să se manifeste violent. „Au fost sfătuiți să traverseze pe trecerea de pietoni. Nu îi poate împiedica nimeni să își exercite meseria, însă, în cazul unei intervenții se stabilește un perimetru de siguranță, se stabilesc niște reguli valabile pentru toți cei prezenți”, a precizat ofițerul de presă.

Acesta a spus că jandarmii au acționat legal și nu există vreo anchetă internă la nivelul Jandarmeriei București. El a adăugat că șeful Jandarmeriei București se afla în Piața Victoriei pentru a coordona misiunea. „Dacă comandantul se află în misiune și coordonează o activitate de intervenție nu poate să și răspundă, întotdeauna, la întrebări. Pentru aceasta i s-a sugerat reporterei să vorbească cu purtătorul de cuvânt”, susține Georgian Enache.

Cu toate că jurnaliștii le-au explicat că sunt de la presă, jandarmii au continuat să îi împingă și să le indice o trecere de pietoni care era blocată tot de jandarmi, scrie site-ul b1.ro. Scopul acestora era, de fapt, blocarea echipei TV care încerca să ajungă în zona unde forţele de ordine făceau exces de zel împotriva manifestanţilor.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei a fost contactat de reporterul B1 TV, acesta spunându-i să facă o reclamație la Poliție, după care i-a închis telefonul.

Jurnalistă jignită

Jurnalista B1 TV prezentă în Piaţa Victoriei a dorit să îi pună câteva întrebări şefului Jandarmeriei, dar a fost jignită de purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, în urma unui alt incident petrecut în timpul evenimentelor. Acesta, care iniţial a acuzat echipa B1 de hărţuire, şi-a cerut scuze pentru comportamentul său într-o intervenţie telefonică.

Jandarmii au recurs la folosirea de gaze lacrimogene aseară, precizând că oamenii adunaţi în stradă au devenit violenţi.

”Nu s-ar fi folosit substanțe lacrimogene dacă situația nu ar fi impus acest lucru și folosirea lor nu era strict necesară. Folosirea lor a fost strict legală. Folosirea forței este atributul jandarmilor. Suntem autoritatea statului îndreptățită să facă acest lucru”, a declarat Georgian Enache.

Șeful Jandarmeriei Române, Mircea Olaru, a afirmat că protestatarii nu au fost atacați de forțele de ordine. Doi manifestaţi au ajuns la spital, după câteva contre cu forţele de ordine.

Aproape două mii de oameni au cerut aseară dizolvarea Guvernului Ponta, contestând deciziile luate de parlamentari în ultima vreme, mai ales cea prin care doresc să îşi creeze o super-imunitate în faţa legii.

Patru protestatari au fost ridicaţi după ce s-au manifestat violent când s-a încercat ruperea cordonului jandarmi din faţa Guvernului de către manifestanţi.  Ei au fost duşi la Secţia 2 de Poliţie, unul dintre ei solicitând îngrijiri medicale, astfel că a fost condus de jandarmi la Spitalul Floreasca.

Redacţia EVZ se solidarizează cu jurnaliştii postului B1 TV. Considerăm că blocarea deplasării unei echipe de jurnalişti este un abuz făcut cu scopul de a limita accesul publicului larg la informaţii din zona protestelor, unde forţele de ordine au intervenit cu forţă exagerată şi nejustificată. Redacţia EVZ solicită Ministerului de Interne să declanşeze o anchetă şi să aplice măsuri legale.

Autor:  Sorin Breazu Petrişor Cană
Citiţi mai mult: ATITUDINE ABUZIVĂ. Jurnaliştii B1 TV au fost îmbrânciţi de jandarmi. Jandarmeria: „S-a acționat legal”. Protestatar bătut:„Jandarmii strigau: dă-i în cap!”| VIDEO – Actualitate > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/jurnalistii-postului-b1-tv-au-fost-imbranciti-de-jandarmi-1072673.html#ixzz2nd2H8VFq
EVZ.ro


- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.