spot_img
spot_imgspot_img
21.1 C
Vaslui
19-mai-2024

SCLAVII STATULUI: peste 30% din ce muncim este „CONFISCAT” de taxe

- Advertisement -

Românii lucrează aproximativ 6 zile pe lună doar pentru a-şi plăti taxele salariale către stat, aproape dublu comparativ cu ucrainienii, dar cu o zi mai puţin decât ungurii, potrivit unei analize realizate de Accace.

„Cele mai ridicate taxe plătite de angajat, respectiv contribuţiile sociale şi impozitul pe venitul din salarii, le regăsim în Ungaria, urmată de Cehia şi România. Polonia şi Slovacia au aproximativ acelaşi nivel al taxelor totale plătite de angajat, iar angajaţii ucrainieni plătesc cel mai puţin”, a explicat Maria Cojocariu, Payroll Manager Accace în România.


Topul birururilor în UE

Potrivit analizei Accace, angajaţii din Ungaria lucrează circa 34% din timpul de muncă dintr-o lună, aproximativ 7 zile, pentru plata taxelor către stat, în timp ce circa 30% din munca prestată de angajaţii din Cehia şi România într-o lună, aproximativ 6 zile, reprezintă de fapt timpul de muncă prestat de aceştia pentru a-şi acoperi valoarea contribuţiilor sociale şi a impozitului.

În top urmează angajaţii polonezi şi slovaci, care muncesc aproximativ 5 zile, respectiv 25% din timpul de muncă lunar, doar pentru acoperirea contribuţiilor şi a impozitului pe venit, în timp ce ucrainienii lucrează doar puţin peste 3 zile jumătate, respectiv 18% din timp, aceştia din urmă având însă un nivel foarte scăzut al contribuţiilor sociale datorate de angajat, spre deosebire de restul ţărilor analizate.

Pentru a plăti 1.000 de euro salarii, angajatorii achită taxe de 500 de euro

Situaţia în ţările comparate în ceea ce priveşte contribuţiile datorate statului de către angajatori este destul de echilibrată, cu excepţia Poloniei, unde angajatorul datorează cele mai scăzute taxe pentru plata unui salariu net de 1.000 de euro.

La polul opus se situează Cehia, unde angajatorul plăteşte taxe care aproape ating pragul de 500 de euro, pentru a acorda acelaşi salariu net. În acest top, România ocupă penultimul loc, după Polonia, angajatorii plătind către stat contribuţii sociale de aproximativ 400 de euro.

„Nivelul ridicat al contribuţiilor sociale datorate de angajatori, cât şi de angajaţi, ar putea fi un lucru prielnic pentru aceştia dacă în timp, sumele strânse la bugetul statului s-ar reflecta în beneficii ulterioare, precum pensii ridicate, servicii medicale complete sau sprijin în caz de şomaj, însă din păcate numărul mare de beneficiari din prezent, precum şi proasta administare a fondurilor colectate, nu asigură asistenţa necesară în viitor”, a încheiat Maria Cojocariu, Payroll Manager Accace.

Autor:  Raluca Florescu

Citiţi mai mult: SCLAVII STATULUI: 30% din ce muncim este „CONFISCAT” de taxe – Taxe & Impozite > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/sclavii-statului-30-din-ce-muncim-este-confiscat-de-taxe-1071896.html#ixzz2n9gWlb5I
EVZ.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.