spot_img
spot_imgspot_img
21.1 C
Vaslui
19-mai-2024

UPDATE: LIBERTATE PENTRU TABÃRA DE REZISTENTÃ!

- Advertisement -

UPDATE:

Judecãtorii trag de timp: pronuntarea a fost amânatã!

Magistratii Judecãtoriei Vaslui au decis amânarea cu 24 de ore a pronuntãrii privitor la restrictiile de circulatie impuse în zona taberei de rezistentã de la Pungesti. Astãzi au fost prezenti în fata Judecãtoriei peste 30 de protestatari, din Pungesti, Vaslui si chiar cetãteni strãini din Austria.

Astãzi se dã verdictul la Judecãtorie

DECIZIE Pentru pungesteni, astãzi este o zi crucialã. Magistratii Judecãtoriei Vaslui vor trebui sã decidã, la ora 12.00, dacã ridicã restrictiile de circulatie si barajele Jandarmeriei în zona taberei de rezistentã. De sâmbãtã încoace, printr-un abuz fãrã precendent, Jandarmeria Românã nu permite niciunui cetãtean sã stationeze în dreptul taberei de rezistentã, în timp ce cetãtenii care au terenuri acolo sunt pur si simplu goniti de patrulele de jandarmi de pe drumul judetean. „Ce am vãzut la Pungesti, m-a speriat. Nu se poate sã trãim asa ceva, nu credeam cã se pot încãlca drepturile oamenilor în asemenea hal”, a spus Simona Niculescu. Ziua de ieri nu a fost aleasã întâmplãtor, fiind celebratã Ziua Internationalã a Drepturilor Omului. Sunt asteptati, azi, la Judecãtoria Vaslui sã participe si locuitori ai comunei Pungesti, care asteaptã de la magistratii vasluieni instaurarea unei stãri de normalitate.

Juristul în drept european Simona Niculescu a venit plinã de gânduri optimiste, ieri, la Judecãtoria Vaslui. A cerut sã fie primitã de presedintele Judecãtoriei, însã i s-a spus cã va discuta cu purtãtorul de cuvânt al jnstitutiei. Dupã o discutie de câteva minute, doamna Niculescu a mers la registraturã, unde a depus cererea de emitere a ordonantei presedintiale, urmând a i se spune termenul de judecatã. „Sper cã se va judeca în cursul zilei de astãzi”, a spus aceasta, la iesirea de la Registraturã. I s-a cerut sã revinã la ora 15.00. La ora fixatã, surprizã! Functionarii institutiei i-au cerut sã plãteascã o taxã de timbru de 20 de lei tocmai la… Bucuresti, unde are domiciliu jurista în drept european. A întrebat dacã poate plãti si la Vaslui si, dupã mai multe discutii, s-a acceptat aceastã variantã. Abia în jurul orei 15.45, a aflat cã un judecãtor a fixat termen de judecatã în dosarul 8136/333/2013 pentru ziua de 11 decembrie la ora 12.00. „Voi face cerere pentru preschimbarea termenului de judecatã, as dori sã se facã astãzi”, a mai spus juristul. Grefiera a venit si i-a spus, când sã primeascã un rãspuns oficial, cã… judecãtorul a plecat acasã si nu mai este nimeni în institutie care sã-i dea un rãspuns oficial. „Asta este justitia în România. Sper cã-l vom convinge pe judecãtor sã-si facã datoria si oamenii sã poatã circula liber în teritoriul taberei”, a spus doamna Niculescu în jurul orei 16.00, la iesirea de la Judecãtorie.

Iatã textul cererii de emitere a ordonantei presedintiale!

„Domnule Presedinte,

Subscrisa, Nicolescot Simone Lucie, în nume propriu si în calitate de reprezentant al Asociatiei „România fãrã ei”, solicit în temeiul art. 996 si urmatoarele Cod de Procedurã Civilã, sa emiteti

ORDONANTA PRESEDINTIALÃ

fatã de Jandarmeria Românã prin IJJ Vaslui cu sediul în mun. Vaslui, str. Cãlugãreni, nr. 100, prin care solicitãm sã dispuneti de urgentã, fãrã citarea pãrâtilor, ca mãsurã provizorie încetarea de îndatã din partea prepusilor acestei institutii publice a comportamentului ce încalcã drepturile fundamentale ale omului, respectiv de a nu restrictiona dreptul la libera circulatie pe teritoriul comunei Pungesti, pânã la solutionarea irevocabilã a actiunii de fond, având în vedere urmãtoarele motive:

În ceea ce priveste conditiile de admisibilitate a prezentei ordonante, acestea sunt îndeplinite în cauzã în sensul cã se impune urgenta mãsurii de încetare a oricãror acte sau actiuni din partea pârâtei si a prepusilor sãi de a încãlca, a îngrãdi si a conditiona dreptul la libera circulatie prevãzut si garantat de art. 25 din Constitutia României, precum si dreptul la proprietate care este inviolabil, la fel garantat de Constitutia României. Neluarea acestei mãsuri urgente reprezintã fatã de reclamanti în mod direct si continuu însemnate prejudicii materiale si morale, afectând drepturile fundamentale mai sus mentionate, cu atât mai mult cu cât mãsura din prezenta ordonantã are caracter vremelnic pânã la solutionarea pe fond a actiunii în rãspundere civilã delictualã înregistratã pe rolul Judecãtoriei Vaslui. De asemenea, paguba produsã prin neluarea unei astfel de mãsuri vremelnice reprezintã însãsi îngrãdirea, restrictionarea si conditionarea drepturilor fundamentale mentionate. (…). Restrângerea liberei circulatii a cetãtenilor Uniunii si a membrilor lor de familie, indiferent de cetãtenie, se poate face numai pentru motive de ordine publicã, sigurantã publicã sau sãnãtate publicã, iar mãsurile luate din motive de ordine publicã sau sigurantã publicã trebuie sã respecte principiul proportionalitãtii si sã se întemeieze exclusiv pe conduita persoanei în cauzã”, se aratã în cererea înaintatã Judecãtoriei Vaslui

În tabãra improvizatã s-a gãsit un godin dezmembrat si lemne de foc. Jandarmii au filmat oamenii legii, în timp ce-si fãceau datoria!

„Restrictionarea dreptului la libera circulatie în Pungesti, în urma constituirii zonei speciale de sigurantã publicã, fãrã a fi motivatã si justificatã si acest lucru reiese în mod evident din continutul constatului judecãtoresc, dupã cum urmeazã: „Astãzi, 08.12.2013, orele 15:00, la cererea solicitantei, în baza art. 55 alin. (2) al Legii 188/2000, însotit de aceasta, precum si de cãtre reprezentantul conventional al solicitantei, în persoana Av. Oana Iovu, ne-am deplasat în localitatea – sat Silistea com. Pungesti, jud. Vaslui, la locul arãtat de cãtre solicitantã, unde am gãsit pe cadre ale Politiei si Jandarmeriei, cãrora le-am fãcut cunoscutã calitatea si scopul venirii noastre, acestea declarând cã: dupã ce executorul judecãtoresc, în calitate de conducãtor auto al autovehiculului cu care ne-am deplasat, a fost legitimat, la bifurcatia drumului Vaslui-Bacãu cu drumul cãtre Pungesti si la iesirea din sat Silistea, de cãtre reprezentanti ai Politiei,(…) accesul în tabãrã s-a permis de cãtre reprezentantii Jandarmeriei si cei ai Politiei, dupã legitimarea, în prealabil, a persoanelor care au solicitat drept de trecere, fara a fi întrebate care este scopul cu care se solicita accesul în cauzã. Pe toatã durata sederii în tabãra amenajatã pe terenul numitului Iosub Eugen, solicitanta, împreunã cu reprezentantul conventional al acesteia si de executorul judecãtoresc, au procedat la identificarea cortului proprietatea fundatiei pe care solicitanta o reprezintã, în interiorul acestuia s-a constatat existenta doar a unui godin dezmembrat, douã mingi, lemn de foc si resturi menajere. Pe tot parcursul constatãrii s-au efectuat filmãri si identificãri foto, atât cu mijloacele tehnice ale solicitantei cât si cu cele ale executorului judecãtoresc, întreaga constatare fiind filmatã si de cãtre reprezentanti ai Jandarmeriei”, mai scrie în cerere.

Jandarmii s-au speriat: nu au mai permis accesul pungestenilor…

„În cursul constatãrii, reprezentantii organelor de ordine publicã au declarat cã trecerea prin zona taberei este permisã, ei asigurând doar ordinea si linistea publicã. La revenirea solicitantei Nicolescot Simone Lucie, însotitã de reprezentantul conventional arãtat al acesteia si de localnici, solicitând jandarmilor sã le permitã, din nou, accesul în tabãra improvizatã pe terenul numitului Iosub Eugen, situatã in dreptul terenului concesionat de „Chevron” (de partea cealaltã a drumului spre Pungesti), reprezentantii Jandarmeriei, dupã fixarea, de-a latul drumului în cauzã, a gardurilor de protectie si dupã constituirea unui cordon uman în dreptul acestuia, au comunicat solicitantei prezentei constatãri cã accesul în zonã este permis doar pentru tranzit si doar cu justificarea unui interes, iar accesul în tabãrã nu poate fi permis decât în prezenta proprietarului terenului pe care tabãra a fost amplasatã si doar în grupuri a câte 3-4 (trei-patru) persoane, doar pentru ca aceia care au luat, anterior, parte la protestele împotriva „Chevron” sã-si poatã recupera bunurile personale, aflate în tabãra evacuatã în seara anterioarã. Când jandarmii au fost interogati, de cãtre solicitanta constatãrii, de ce nu permit accesul liber în tabãrã (doar în baza acordului proprietarului terenului) fãrã a conditiona aceasta de numãrul de persoane sau de scop, precum si de ce nu permit libera trecere (fãrã legitimare si fãrã justificarea interesului), reprezentantii Jandarmeriei au invocat argumente de ordine publicã”, mai scrie executorul judecãtoresc Alin Silitrã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.