spot_img
spot_imgspot_img
13 C
Vaslui
21-mai-2024

Greva generalã din învãtãmânt, amânatã

- Advertisement -

Federatia Sindicatelor Libere din Învãtãmânt (FSLI) a anuntat printr-un comunicat cã declansarea grevei generale a fost amânatã pânã în al doilea semestru al anului scolar, întrucât consultarea membrilor FSLI pentru grevã nu a putut fi încheiatã înainte de dezbaterea proiectului bugetului de stat în plenul Parlamentului. “Din pãcate timpul nu a fost suficient, din cei 2300 de membri am reusit sã consultãm doar 70%, pentru cã sunt foarte multe structuri, mai ales în mediul rural”, a declarat Sorin Tiplea, presedintele Uniunii Sindicale “Didactica” Vaslui.

La 25 noiembrie a fost demarat referendumul de consultare a membrilor de sindicat prin care acestia sã-si exprime optiunea privind greva generalã începând cu 9 decembrie, data la care, “dacã lucrurile ar fi decurs normal din punct de vedere politic”, ar fi trebuit sã intre în dezbaterea Plenului Parlamentului proiectul bugetului de stat pe anul 2014. Timpul scurt pe care l-au avut la dispozitie sindicatele afiliate pentru a-i consulta pe toti cei 173.000 de membri, nu a permis consultarea în integralitate a tuturor acestora. “Din pãcate timpul nu a fost suficient, din cei 2300 de membri am reusit sã consultãm doar 70%, pentru cã sunt foarte multe structuri, mai ales în mediul rural. Au rãspuns afirmativ declansãrii grevei generale aproximativ 50% din cei consultati. Din pãcate, calculat la totalul membrilor, asa cum ne cere legea, procentul scade la aproximativ 35%, prin urmare nu poate fi declansatã greva. Referendumul va continua, inclusiv la nivel national, si va fi regânditã perioada declansãrii grevei”, a declarat Sorin Tiplea, presedintele Uniunii Sindicale “Didactica” Vaslui.

Ce revendicãri au cadrele didactice

Principalele revendicãri impuse de cãtre profesori sunt legate de alocarea, începând cu 2014, a minimum 6% din P.I.B. pentru educatie, asa cum este stipulat în Legea Educatiei Nationale si “vindecarea de boala birocratiei” existente în învãtãmânt. Pe lângã acestea, profesorii mai cer reintroducerea normei de predare de 16 ore pe sãptãmânã pentru personalul didactic care are peste 25 de ani vechime în învãtãmânt, decontarea cheltuielilor de navetã, stimularea achizitionãrii de cãrti sau programe educationale pe suport electronic, reintroducerea sporului de doctorat, posibilitatea pensionãrii anticipate, acordarea gradatiei de merit si pentru personalul didactic auxiliar, introducerea posibilitãtii dobândirii de cãtre cadrele didactice a celei de-a doua specializãri cu finantare de la bugetul de stat, precum si adoptarea unei legi de salarizare prin care salariile profesorilor debutanti sã creascã cu 50%. Profesorii sustin cã aceasta este unica solutie pentru ca meseria lor sã devinã motivantã, iar tinerii sã fie atrasi cãtre cariera didacticã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.