spot_img
spot_imgspot_img
22.9 C
Vaslui
19-mai-2024

Mii de familii din Cornu Luncii, bătaia de joc a E.ON-ului

- Advertisement -

Mii de familii din comuna Cornu Luncii sunt nemulţumite de serviciile oferite de E.ON România. Căderile de tensiune foarte frecvente, care le „prăjesc” aparatura electrocasnică, îi supără cel mai tare pe sătenii din mai multe sate ale comunei, printre care Băişeşti şi Brăieşti. În aceste localităţi, gospodinele îşi spală rufele noaptea, când consumul de energie este mai redus şi  maşinile de spălat funcţionează normal. De cele mai multe ori, becurile seamănă mai mult cu o lumânare, care pâlpâie încet, vorba unor săteni, „dă să moară…”. Mulţi dintre consumatorii casnici, dar şi agenţi economici şi instituţii din comună şi-au achiziţionat generatoare.

„Din ’69 nu s-a făcut nimic”

Primarul comunei Cornu Luncii, Gheorghe Fron, ne-a spus că a primit zeci de plângeri în acest sens de la săteni. „Femeile trebuie să se trezească la 2, 3, 4 dimineaţa pentru a spăla rufele. Sunt căderi de tensiune atât de mari, încât nu pot să funcţioneze aparatele electrocasnice. Nemulţumirile sătenilor au ajuns şi la E.ON, chiar săptămâna trecută, la o întâlnire pe care am avut-o cu conducerea companiei. Ni s-a făcut o prezentare de marketing, care, sincer să fiu, semăna cu cele făcute pe timpul lui Ceauşescu, la Congresul al XIV-lea, adică se vorbea frumos şi când mergeam în alimentare nu găseam decât adidaşi. Cam asta este situaţia şi cu E.ON. Ne prezintă tot felul de lucruri, să facem plata on-line, deşi multor oameni simpli, de la ţară, nu le este accesibilă această metodă, însă nu se fac investiţii. Din ’69 nu s-a făcut nimic. Atunci erau câteva becuri. De când sunt primar, au ridicat puţin tensiunea la câteva transformatoare. Atât. Chiar am zis: Renelul românesc dădea lecţii la E.ON-ul nemţesc”, a declarat primarul Fron.

El a spus că tensiunea este între160-180 volţi şi de multe ori au loc întreruperi de energie electrică neanunţate.

„Facturile au crescut de 2-3 ori”

În afară de căderile de tensiune, care le fac oamenilor imposibilă folosirea computerelor, în condiţii normale, a cuptoarelor de microunde, maşini de spălat, centrale termice, hidrofoare, oamenii se plâng şi de sumele mari de pe facturi. Ei dau vina şi pe noile contoare electronice, care, spun ei, le-au încărca mult factura. „Şi schimbarea contoarelor este considerată o adevărată tâlhărie, în favoarea E.ON, pentru că facturile au crescut de 2-3 ori. Toate contoarele electronice sunt cumpărate, la kilogram, din ţările asiatice. Eu vin cu rugămintea să îmi montaţi un contor ca în Germania, pentru că E.ON este firmă germană”, a declarat Gheorghe Fron.

Căderile de tensiune, spun locuitorii din comuna Cornu Luncii, sunt la ordinea zilei.

Penele de curent repetate şi supraîncărcarea sursei au distrus câteva frigidere, cuptoare cu microunde, maşini de spălat, computere, pentru care posesorii lor nu au cerut nici o despăgubire. Unii dintre ei nici nu au făcut sesizări la E.ON, pentru nemulţumirile lor, pentru că, spun ei, „degeaba le facem, pentru că nu ne ia nimeni în seamă”.

Ilie Pohoaţă ne-a spus că, „în decurs de jumătate de an, eu am cumpărat trei maşini de spălat, din care două sunt distruse. Spăl doar noaptea, pentru că ziua nu porneşte nici cel mai mic motoraş. Becurile sunt de fapt opaiţ. Motoarele de la centrală abia gâfâie”. Omul spune că nu a făcut reclamaţii la E.ON pentru că „tot am fost învăţaţi să stăm cu capul plecat, dar nu se mai poate”.

Garofina Rusu ne-a spus că a făcut mai multe sesizări, dar nu a primit un raport final în urma controlului. „Nu avem curent destul şi s-au ars calculatoare, cuptorul de microunde nu pot să-l folosesc. Suntem prea mici să ne bage cineva în seamă. Cu toate acestea, am plătit facturi foarte mari, de 700, 800 de lei. Dar măcar să fie curent de calitate, să putem folosi ce avem”.

Revenit de un an pe meleagurile natale, după 35 de ani trăiţi în America, Octavian Bistricean ne-a spus că sunt multe lucruri care îl nemulţumesc. „Cumpăr becuri care costă 20, 30 de lei bucata, dar care se ard foarte repede, pentru că nu este stabil curentul. Becurile nu au garanţie. Ni se ard frigiderele, aerul condiţionat nu funcţionează cum trebuie, maşina de spălat merge în salturi, în cuptorul cu microunde trebuie să încălzim mâncarea de două, trei ori, nu putem spăla rufele când trebuie, mâncarea se strică pentru că frigiderele nu funcţionează la parametrii normali”, ne-a povestit bărbatul.

Interesaţi de noi furnizori de energie

Nemulţumiţii din Cornu Luncii, în special agenţii economici, sunt interesaţi să găsească un alt furnizor de energie electrică. Unii dintre ei au găsit deja. Firma SC Divip Prod SRL din Brăieşti, care se ocupă cu prelucrarea lemnului, şi-a schimbat furnizorul de energie electrică, în principal datorită preţului cu circa 30% mai mic decât cel cerut de E.ON. Acest furnizor este din Iaşi şi se numeşte Fidelis Energy SRL.

Soluţia de moment dată de sătenii nemulţumiţi din Cornu Luncii, dar şi din alte localităţi sucevene, unde au loc dese căderi de tensiune, este montarea de noi transformatoare, cu putere mai mare, având în vedere că în ultimii ani a crescut foarte mult consumul de energie electrică, iar reţelele sunt cele vechi.

de 

Citeşte mai mult pe Monitorul de Suceava: http://www.monitorulsv.ro/Local/2013-11-27/Mii-de-familii-din-Cornu-Luncii-bataia-de-joc-a-EON-ului#ixzz2lv8q7u9p

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.