spot_img
spot_imgspot_img
22.9 C
Vaslui
19-mai-2024

Vameş obligat să plătească statului român aproape 100.000 de lei

- Advertisement -

Dosarul în care a fost judecat vameşul Viorel Dragoş Gîză, de 35 de ani, din Rădăuţi, a ajuns ieri la final după ce a parcurs două cicluri procesuale. Magistraţii de la Curtea de Apel Suceava l-au găsit vinovat pe Gîză pentru două fapte de abuz în serviciu contra intereselor publice. Pentru una din fapte vameşul a fost condamnat la un an de închisoare, iar pentru cea de-a doua la doi ani de închisoare. Cele două pedepse au fost contopite, iar vameşul Viorel Dragoş Gîză a rămas cu o condamnare de doi ani de închisoare. Magistraţii au decis însă că bărbatul nu va sta la închisoare, pedeapsa fiind cu suspendare sub supraveghere. În acelaşi dosar, a fost admisă şi acţiunea Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Iaşi, ceea ce înseamnă că Viorel Dragoş Gîză trebuie să achite către bugetul de stat suma de 92.566 de lei.

Interesant este că lucrătorul vamal este singurul condamnat într-un dosar în care mai sunt cercetate alte 22 de persoane, care nici măcar nu sunt trimise în judecată în acest moment.

Traseul dosarului vameşului Gîză

Dosarul care îl priveşte pe Viorel Dragoş Gîză are un traseu extrem de sinuos, care începe din decembrie 2007. La acea vreme, vameşul şi alte 22 de persoane, printre care şi cinci poliţişti de frontieră, au făcut obiectul unei anchete a procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava. O parte dintre aceste persoane, printre care şi Gîză, au fost arestate preventiv şi eliberate ulterior. Ancheta a fost finalizată de procurorii DIICOT Suceava, iar dosarul a ajuns în instanţă. Aici, surpriză. Judecătorii au ajuns la concluzia că DIICOT nu avea competenţa să-l cerceteze pe vameşul Viorel Dragoş Gîză, aşa încât dosarul a fost trimis la Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, pentru refacerea urmăririi penale. Dosarul a fost din nou luat la mână, iar ulterior DNA Suceava l-a trimis în judecată pe Gîză pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Părea că totul este în regulă. Judecătoria Suceava a analizat dosarul şi a constatat că totul este în regulă, din punct de vedere procedural, şi l-a condamnat pe vameş la cinci ani de închisoare cu executare. În apel, Tribunalul Suceava nu a constatat nici o neregulă şi a menţinut condamnarea. În recurs, la Curtea de Apel Suceava, s-a constatat că ceva este în neregulă. Ca atare, soluţia şi decizia instanţelor inferioare au fost casate, iar dosarul a fost trimis spre rejudecare la prima instanţă, Judecătoria Suceava.

În urmă cu câteva luni, Gîză a fost condamnat la trei ani cu suspendare sub supraveghere pentru cele două fapte de abuz în serviciu, dar nu i s-a impus să plătească nici un leu către bugetul de stat. În recurs, lucrurile s-au schimbat, ajungându-se la condamnare de doi ani cu suspendare sub supraveghere şi la obligarea la plata sumei de aproape 93.000 de lei.

„Colegii” de dosar, „prăfuiţi” prin birourile DIICOT Suceava

Dosarul mare, din care s-a desprins „aripa” Gîză, a fost restituit în cursul anului 2008 de magistraţii de la Curtea de Apel Suceava. Aceştia au ajuns la concluzia că actul de sesizare al instanţei este greşit. Concret, magistraţii au considerat că în cazul a două persoane, ambii poliţişti de frontieră, Gabriel Fodor, de 33 de ani, din Bursuceni – Vereşti, şi Octavian Calancea, de 30 de ani, din Vicovu de Sus, cercetările procurorilor au vizat anumite aspecte, iar în rechizitoriu au fost scrise alte fapte. Judecătorii Curţii de Apel Suceava au decis să restituie procurorilor DIICOT întreg dosarul, deoarece este vorba de „indivizibilitate şi conexitate”.

De la DIICOT, dosarul a fost trimis la Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, dar procurorii de aici au considerat că şi-au făcut partea lor de treabă, prin trimiterea în judecată a lui Viorel Dragoş Gîză, astfel încât au retrimis dosarul la DIICOT Suceava.

Totul se înregistra în urmă cu aproximativ cinci ani, iar de atunci şi până acum nu s-a mai întâmplat absolut nimic notabil, „colegii” de suferinţă ai vameşului Gîză fiind „prăfuiţi” prin birourile DIICOT Suceava.

Cine sunt celelalte 22 de persoane din dosarul „mamă”

În dosarul restituit acum cinci ani la DIICOT Suceava au fost cercetate 22 de persoane, printre care şi cinci poliţişti de frontieră. Este vorba de Petru Marocico, de 43 de ani, zis „Zaridon”, din Ulma, Alexandru Ursan, de 29 de ani, din municipiul Suceava, Adrian Tipa, de 28 de ani, din Gura Humorului, Mihai Gabriel Fodor, de 33 de ani, din Bursuceni – Vereşti, şi Octavian Calancea, de 30 de ani, din Vicovu de Sus.

Alături de aceştia, cercetările îi mai vizează pe Petru Boiciuc, de 35 de ani şi Ionuţ Răzan Popadiuc, zis „Chelu”, de 33 de ani, din municipiul Suceava, Constantin Marian Omania, de 45 de ani, şi Aurica Marocico, 26 de ani, din Ulma, Vitaly Tsaryk, cetăţean ucrainean, în vârstă de 37 de ani, Ovidiu Gheorghe Bilibou, zis „Macrina”, de 42 de ani, Constantin Ilisoi, de 61 de ani şi Ilie Livu Gabor, de 42 de ani, din municipiul Rădăuţi, Ilie Ursache, fost Popiuc, zis „Falco”, de 40 de ani, din Dorneşti, Dorin Florin Juravle, zis „Buchi”, de 42 de ani, din Brodina, George Tărâţă, zis „Cuşu”, de 40 de ani, din Vicovu de Jos, Laurea Ileana Carcea, de 34 de ani, şi Vasile Carcea, de 37 de ani, din Vicovu de Sus, Florin Reuţ, de 33 de ani, Ioan Juravle, de 42 de ani, şi Dragoş Andrei Cîrciu, de 29 de ani, din Straja, Ciprian Ionuţ Guliciuc, de 25 de ani, din Tişăuţi.

Au introdus ilegal în România peste 270.000 de pachete de ţigări

Gruparea din care făcea parte şi vameşul Gîză a fost printre primele destructurate de DIICOT Suceava. Anchetatorii i-au monitorizat timp de 11 luni pe suspecţi, perioadă în care s-a descoperit şi cum funcţiona sistemul. Ca urmare a acestor informaţii obţinute de-a lungul timpului, s-a trecut la anihilarea reţelei. În urma flagrantului, anchetatorii au reţinut două microbuze Mercedes, prin care s-au introdus ilegal în ţară 271.240 de pachete de ţigări, mărcile „Ronson” şi „Saint George”, în valoare de peste opt miliarde de lei vechi.

Au urmat apoi 24 de percheziţii domiciliare, la locuinţele suspecţilor, fiind ridicate în vedea confiscării zeci de mii de pachete de ţigări de provenienţă ucraineană, mai multe autoturisme, sume importante de bani (lei, euro, dolari USD), precum şi un pistol.

Autovehicule şi documente, restituite inculpaţilor

Odată cu restituirea dosarului pentru refacerea rechizitoriului, judecătorii Curţii de Apel au admis şi o parte din recursurile declarate de o serie de inculpaţi.

Cetăţeanul ucrainean Vitaly Tsaryk a primit înapoi toate actele, paşaportul, dar şi certificatul de înmatriculare al autoturismului.

Bunuri reţinute de procurori le-au fost returnate şi altor indivizi implicaţi în acest dosar. Dacă Petru Boiciuc, din Suceava, şi Constantin Marian Omania, din Ulma, şi-au recăpătat aut

oturismele, soţii Petru şi Aurica Marocico, din Ulma, au primit înapoi un motoscuter. Toţi au obligaţia să nu înstrăineze bunurile până când instanţa le va permite acest lucru.

Sandrinio NEAGU

Citeşte mai mult pe Monitorul de Suceava: http://www.monitorulsv.ro/Local/2013-11-23/Vames-obligat-sa-plateasca-statului-roman-aproape-100000-de-lei#ixzz2ldvQgDnQ

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.