spot_img
spot_imgspot_img
14 C
Vaslui
29-mai-2024

Iarna pe uliţele Vrancei

- Advertisement -

Primarii deszăpezesc pe cont propriu ca să nu aibă cheltuieli mari.Aproape toate primăriile s-au dotat în ultimii ani cu buldoexcavatoare şi cu alte utilaje pentru deszăpezire.Comunele cheltuie mai puţini bani decat în cazul în care lucra cu o firmă de specialitate, deoarece nu sunt interesate de profit.Costurile pleacă de la cateva mii de lei şi pot ajunge chiar la 100.000 lei

“Este mai avantajos să lucrăm cu utilajele noastre, pentru că la noi nu se pune problema profitului”, sintetizează primarul Dumitreştiului, Petrică Dogaru, motivele pentru care primăriile şi-au cumpărat buldoexcavatoare, tractoare şi alte utilaje în ultimii ani. Primarii lucrează cu tehnica proprie şi abia cand le ajunge “zăpada la gat” apelează la firme, deoarece cheltuielile sunt mari. În comunele cu probleme, cu toate economiile, costurile cu deszăpezirea sunt de cateva sute de milioane de lei vechi, dar pot ajunge şi la 1 miliard de lei vechi.

Iarna pare să nu îi prindă pe nepregătite pe primarii comunelor din Vrancea. Pare. În ultimii ani, mai toţi şi-au cumpărat buldoexcavatoare, tractoare şi îşi fac singuri deszăpezirea. Costurile sunt şi aşa mari, dar cei care au încheiat contracte cu diverse firme au avut tot felul de experienţe neplăcute. Cea mai mare problemă au fost cheltuielile. În unele cazuri, în iernile trecute, doar transportul unui utilaj în zonele mai înalte din Vrancea a costat cat intervenţia în localitatea respectivă. Acum, primarii lucrează cu propriile utilaje şi abia cand nu mai pot ieşi de sub nămeţi închiriază alte utilaje sau le iau chiar gratis, ca sponsorizare, primăriile punand motorina. Costurile deszăpezirii pleacă de la cateva mii de lei şi ajung chiar şi la 100.000 lei. Una dintre localităţile cu cele mai mari probleme în timpul iernii este Măicăneştiul, unde vantul înfundă imediat drumurile care străbat campiile din sudul judeţului. “Drumul de la Măicăneşti la Ciorăşti se înfundă imediat şi se mai deszăpezeşte în primăvară. Pe toate drumurile naţionale din zonă sunt probleme: Brăila – Ramnicu Sărat şi Focşani – Tătăranu – Măicăneşti. Satul Stupina, cand se înzăpezeşte timp de trei – patru zile, nu ai cum să ajungi la el, orice ai face. Avem buldoexcavator la primărie şi mai sunt două societăţi în comună care au tractoare cu lamă şi o volă. Dacă avem motorina asigurată, costurile ajung la 500 de milioane de lei vechi”, a declarat primarul Costel Necula. Acesta spune că pe o lungime de 3 – 4 km zăpada poate avea caţiva metri înălţime, de aceea cheltuielile pe timpul iernii sunt mari. Măicăneştiul are 90 de km de drumuri pe teritoriul comunei.

Primăria Dumitreşti a pus prin comună saci cu nisip şi sare

Dumitreştiul este o comună în care iarna pune dificultăţi autorităţilor locale din cauza numărului mare de sate, 16, împrăştiate pe o suprafaţă mare. Primăria s-a pregătit însă din timp şi a pus în “puncte strategice” saci cu material antiderapant, format din nisip şi sare. “Am pus sacii cu material antiderapant pe şanţ, pentru a nu încurca circulaţia. Vom împrăştia materialul cu cei de la ajutoare, dar îl pot pune şi localnicii. Dacă trece cineva la ora 2.00 noaptea şi are nevoie de nisip, îl poate pune singur pe şosea. Nisipul şi cu sarea le-am cumpărat de iarna trecută pentru acest an, iar acum cumpărăm materialul antiderapant pentru iarna viitoare. Noi aşa procedăm, achiziţionăm material cu un an înainte”, a declarat primarul Petrică Dogaru. Dumitreştiul are o reţea de drumuri locale de 77 km şi este străbătut de drumul naţional de pe Valea Ramnicului. Primăria are un infron şi urmează să primească şi un buldoexcavator. Anul trecut, atunci cand s-a intervenit de patru ori pe drumurile comunei, deszăpezirea a costat 35.000 lei. “Este mai avantajos să lucrăm cu utilajele noastre, pentru că la noi nu se pune problema profitului”, a adăugat Petrică Dogaru. La Bordeşti, o altă comună de pe Valea Ramnicului, intervenţiile de pe timpul iernii au costat doar în jur de 60 de milioane de lei vechi, întrucat au fost făcute doar cu forţe proprii. “Am un buldoexcavator cu lamă şi ne-am descurcat excepţional în iarna trecută. Avem în plan şi achiziţionarea unui tractor second – hand. În comună sunt în jur de 20 de km de drumuri. Avem şi un drum judeţean pe care în iarna trecută am intervenit tot noi şi nu ne-a decontat nimeni motorina”, a declarat primarul Gheorghe Tătaru.

Păuneştiul cheltuie un miliard de lei în iernile grele

Cititi: http://www.ziaruldevrancea.ro/actualitatea/100079-iarna-pe-ulitele-vrancei-primarii-deszapezesc-pe-cont-propriu-ca-sa-nu-aiba-cheltuieli-mari.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.