spot_img
spot_imgspot_img
21.2 C
Vaslui
19-mai-2024

(SUCEAVA) Poliţistul de frontieră arestat ieri primea câte 15.000 de euro pentru fiecare act de contrabandă pe care-l proteja

- Advertisement -

Sumele de bani care se învârt în cazul traficului de ţigări sfidează orice idee de criză economică, iar din acest carusel fac parte persoane lipsite de orice scrupule, pentru care viaţa unor oameni nu valorează nici cât o ceapă degerată.

Printre cei care au acceptat să se implice activ în munca infracţională a traficanţilor de ţigări se numără şi inspectorul Ghiţă Adrian Parasca, de 34 de ani, din Vicovu de Sus. Acesta şi-a vândut scump cinstea, stârnind chiar şi supărarea celor pe care îi ajuta, dar cum era singurul cu care se putea discuta, traficanţii nu aveau de ales. Concludentă în acest sens este o înregistrare telefonică pe care anchetatorii o au cu Arcadie Plămadă, zis „Codana”, de 45 de ani, din Vicovu de Sus, unul din liderii celor două grupări anihilate după percheziţiile de marţi, 19 noiembrie.

„Da, măi omule, am 15.000 date, f… morţii mă-sii! Dar nu este nici altul cu care să lucrez aici, că el a rămas ca şef acu până nu ştiu când pe toată zona!”, s-a plâns „Codana” cu ocazia unei discuţii telefonice pe care a avut-o cu un „partener de afaceri”.

Poliţistul de frontieră îşi dezinforma şefii pentru a lăsa pârtie liberă traficanţilor de ţigări

De altfel, şi procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava au sesizat rolul important pe care fostul şef de tură de la Poliţia de Frontieră Vicovu de Sus îl avea în reţelele de contrabandă cu ţigări.

„Inculpatul Parasca Ghiţă Adrian a maximizat vulnerabilităţile unităţii din care face parte (ITPF Sighetu-Marmaţiei), prin acceptarea coruperii şi furnizării către inculpatul Plămadă Arcadie de date şi informaţii cu regim special, nedestinate publicului, legate de dispunerea aparatelor de termoviziune şi a patrulelor, pentru ca gruparea coordonată de acesta să introducă importante cantităţi de ţigarete. Mai mult, pentru sprijinirea grupării monitorizate, ofiţerul de poliţie a comunicat şefului său, comisarul-şef Prelipcean Constantin-Mihai, că în alte zone au loc acte de contrabandă, determinând astfel mutarea dispozitivului de supraveghere a frontierei şi asigurând intervale cuprinse între 40 şi 60 de minute în care porţiuni importante al graniţei cu Republica Ucraina rămâneau nesupravegheate. Prin activităţile sale infracţionale, inculpatul Parasca Ghiţă Adrian a adus atingeri grave autorităţii publice şi în special unităţi al cărei angajat este prin vulnerabilizarea securităţi frontierei de stat. Actele sale sunt cu atât mai grave cu cât autorităţile publice române au depus eforturi susţinute pentru securizarea graniţelor în vederea aderării la spaţiul Schengen. Din monitorizările efectuate au rezultat date că inculpatul Parasca Ghiţă Adrian a acordat sprijin şi altor grupări de crimă organizată neidentificate până la această dată, având legături infracţionale cu lideri importanţi ai lumii interlope din zona Vicov, dintre aceştia fiind identificaţi Nistor Constantin, zis <Copilu>, şi Niţu Costică, zis <Bâz>”, au arătat procurorii DIICOT Suceava.

Inspectorul Adrian Parasca avea suspiciuni că era urmărit de DIICOT şi s-a oferit să devină informator

Pentru că avea suspiciunea că este urmărit de reprezentanţii DIICOT Suceava, inspectorul Ghiţă Adrian Parasca a încercat să-şi ascundă activitatea printr-o „fumigenă”. Aşa se face că în luna august 2013 Parasca a venit singur la DIICOT şi s-a oferit să devină informator sau colaborator pentru a-i ajuta pe anchetatori să combată traficul cu ţigări peste frontiera verde.

„Aşa-zisa intenţie de colaborare cu DIICOT Suceava nu s-a concretizat. După ce i s-au adus la cunoștință și explicat condițiile permise de lege pentru a dobândi calitățile menționate dar nu a obținut o garanţie, nici măcar verbal, de imunitate pentru propriile activităţi infracţionale, a limitat orice contact oficial cu unitatea de parchet”, se mai arată în propunerea de arestare preventivă formulată pe numele lui Ghiţă Adrian Parasca.

Potrivit anchetatorilor, aceste demersuri au avut ca efect întârzierea cercetărilor din acest dosar.

Două grupări distincte, un numitor comun: ofiţerul Parasca

Potrivit datelor de anchetă, în acest caz este vorba de două grupări distincte, una coordonată de Arcadie Plămadă, zis “Codana”, şi cealaltă de Szabolcs Fazakas, de 28 de ani, din Cristuru Secuiesc, judeţul Harghita. Fiecare grupare avea propria modalitate de lucru. Astfel, oamenii lui „Codana” erau specializaţi pe partea de introducere şi preluare a ţigaretelor peste frontiera verde şi valorificare către beneficiarii din judeţul Suceava şi din ţară. A doua grupare, condusă de Fazakas, s-a axat pe partea de preluare, transport, depozitare şi valorificare pe teritoriul ţării, ambele având un scop comun, acela de a obţine profituri substanţiale într-un timp relativ scurt.

„Gruparea coordonată de Arcadie Plămadă s-a evidenţiat prin capacitatea liderului de a-şi proteja şi securiza activitatea infracţională, precum şi prin cunoaşterea la perfecţie a segmentelor de vulnerabilitate ale zonei de frontieră pe unde a acţionat, aspect perfecţionat în mod continuu şi prin datele şi informaţii primite de la ofiţerul de poliţie Parasca Ghiţă Adrian. Prin coordonarea şi organizarea tuturor celor trei segmente principale ale activităţii de contrabandă (partea de introducere peste frontiera verde, de transport şi valorificare), <Codana>a reuşi să-şi maximizeze profiturile. Gruparea coordonată de Szabolcs Fazakas se particularizează prin abilitatea liderului de a stabili relaţii infracţionale la nivelul întregii ţări, în perioada de monitorizare acesta a coordonat şi organizat preluarea şi transportul ţigaretelor din trei judeţe (Suceava, Satu Mare şi Arad), ceea ce evidenţiază disponibilitatea şi capacitatea de adaptare a membrilor grupării”, sunt de părere anchetatorii.

„Codana”, caracterizat ca un individ „fără scrupule”

Arcadie Plămadă, zis „Codana”, este descris ca un individ „fără scrupule”, care a rămas imun chiar şi în faţa unei tragedii. Este vorba de un accident în urma căruia un avion ultrauşor care transporta ţigări pentru gruparea coordonată de el s-a prăbuşit în Ucraina, iar pilotul şi-a pierdut viaţa, şi despre care vicoveanul nu a avut nici măcar un cuvânt de compasiune.

„Activităţile desfăşurate de Plămadă Arcadie evidenţiază un dispreţ profund faţă de autoritatea statului şi valorile umane. Inculpatul şi-a folosit palierul de execuţie al grupării ca pe simple obiecte în realizarea câştigurilor substanţiale din contrabanda cu ţigări. Lipsa de scrupule în realizarea scopului propus este dovedită fără echivoc de absenţa unei reacţii de compasiune faţă de decesul pilotului ucrainean al deltaplanului care îl aproviziona cu ţigarete, acesta continuându-şi activitatea de contrabandă prin alte mijloace”, au concluzionat procurorii suceveni.

Potrivit anchetatorilor, „Codana” a dovedit „persistenţă într-o atitudine sfidătoare faţă de regulile unanim acceptate de conduita socială şi un apetit constant pentru constituirea de grupuri infracţionale specializate în contrabanda cu ţigarete de provenienţă extracomunitară”.

Oamenii legii au amintit că Plămadă este deja trimis în judecată pentru fapte similare, iar prima instanţă l-a condamnat la 5 ani de închisoare, dosarul fiind acum la instanţele superioare.

„Mai mult, acesta şi-a perfecţionat continuu modul de lucru şi a exploatat la maxim condiţiile sociale precare ale zonei unde îşi desfăşoară activităţile infracţionale, angrenând în grupul organizat foarte multe persoane. Pericolul concret pentru ordinea publică  rezultă şi din coruperea ofiţerului de poliţie Parasca Ghiţă Adrian, care, determinat de obţinerea unor importante sume de bani, i-a comunicat liderului grupării date şi informaţii cu regim special, nedestinate publicului, legate de dispunerea aparatelor de termoviziune şi a patrulelor, pentru ca gruparea monitorizată să introducă cantităţi importante (între 60 şi 400 de baxuri într-un singur act material) cu sprijinul şi protecţia acestuia”, mai menţionează procurorii DIICOT Suceava.

Mai mult, oamenii legii susţin că Plămadă – ”Codana” a avut certitudinea că este interceptat telefonic şi supravegheat de organele de aplicare a legii, dar cu toate acestea nu a renunţat niciodată la activităţile infracţionale desfăşurate, aspect care l-a determinat doar să-şi perfecţioneze modul de lucru şi să sporească măsurile de protecţie şi autoverificare.

13 persoane reţinute, şapte duse la arestare

În afara inspectorului Ghiţă Adrian Parasca, în arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Suceava au mai ajuns alte 12 persoane. Toate au primit ordonanţe de reţinere pentru o perioadă de 24 de ore. Ieri, în faţa judecătorilor de la Tribunalul Suceava au ajuns şapte persoane, pentru care procurorii DIICOT Suceava au cerut arestarea, în cazul altor doi inculpaţi fiind solicitată arestarea în lipsă.

Cei şapte indivizi duşi la arestare sunt poliţistul de frontieră Ghiţă Adrian Parasca, Szabolcs Fazakas, Mihai Rusu, de 20 de ani, din Bivolărie, Marius Ferari Husdup, de 33 de ani, din Rădăuţi, Ilie Cotos, de 27 de ani, din Bivolărie, Steluţa Violeta Antimie, de 39 de ani, din Rădăuţi, şi Rafael Manuel Nistor, zis „Rafi”, de 19 ani, din Iecea Mare, judeţul Timiş.

După ce a analizat propunerea de arestare formulată de DIICOT Suceava, completul de judecată a decis că este cazul să-i trimită după gratii, pentru o perioadă de 29 de zile, pe toţi cei şapte inculpaţi.

Pentru că nu au fost găsiţi cu ocazia percheziţiilor şi descinderilor de marţi, Arcadie Plămadă şi ucraineanul Kostiantyn Heorhiian, zis „Costea”, au fost arestaţi în lipsă.

Alte şapte persoane anchetate în acest caz au primit interdicţia de a părăsi ţara.

Prejudiciu estimat la peste 5 milioane de lei

30 de mandate de aducere au fost puse în aplicare marţi, în urma celor 43 de percheziţii care au avut loc în şase judeţe şi în Capitală pentru destructurarea a două grupări de traficanţi de ţigări.

Potrivit anchetatorilor, în perioada în care au fost monitorizaţi, membrii grupărilor au traficat 509.200 de pachete cu ţigări, în valoare totală de 5.092.000 de lei, din care au fost confiscate 88.791 de pachete, cu o valoare de piaţă de aproximativ 888.000 de lei.

Cele două grupări de crimă organizată transfrontalieră specializate în trafic cu ţigări de contrabandă au acţionat în Capitală şi în judeţele Suceava, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Satu Mare, Sibiu şi Arad.

de 
Click aici pentru VIDEO
Citeşte mai mult pe Monitorul de Suceava: http://www.monitorulsv.ro/Local/2013-11-21/Politistul-de-frontiera-arestat-ieri-primea-cate-15000-de-euro-pentru-fiecare-act-de-contrabanda-pe-care-l-proteja#ixzz2lMDOkt4G

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.