spot_img
spot_imgspot_img
22.9 C
Vaslui
19-mai-2024

Tragedia din Răducăneni: preotul s-a opus cununiei părinţilor. Cine poartă vina morţii celor doi copii?

- Advertisement -

„M-am opus. Le-am pus de la început problema cum se vor descurca ei fiind diagnosticaţi cu handicap. S-a băgat însă mama fetei“, spune preotul catolic din sat. În final, cei doi s-au cununat la ortodocşi, de preotul din satul soţului .„Protecţia Copilului“ din Iaşi nu ştia nimic despre un astfel de caz aberant, de soţi cu handicap şi cu soţia mereu cu burta la gură, cu cine apuca. Asta în timp ce tot satul vuia. Cum e posibil aşa ceva?

Doi copii din Răducăneni s-au stins din viaţă sufocaţi de fum marţi după-amiaza, dar nimeni nu pare a fi vinovat. Părinţii lor, două persoane diagnosticate cu handicap -, mama mintal şi tatăl locomotor, respectiv de vorbire -, nu se aflau în momentul procedurii tragicului eveniment acasă, precum nici cei doi bunici. În schimb, micuţii au fost lăsaţi în grija unei străbunici de 86 de ani, care abia se încumetă să iasă afară din locuinţă. Pentru ca să-i ştie în siguranţă până venea cineva acasă, bătrâna a decis să-i închidă pe cei doi micuţi într-o anexă a casei, de unde copiii să nu poată ieşi pe stradă, astfel încât să fie în pericol. Cu toate acestea, copiii au murit. Jucându-se în magazia casei, cei doi minori au găsit o cutie cu chibrituri şi au aprins câteva beţe, care au provocat un incediu ce a ars mocnit. Astfel, hainele şi salteaua din anexă au ars încet, iar fumul înghiţit de copii i-a ucis lent, micuţii neavând nici o şansă să supravieţuiască. La un moment dat, mama i-a găsit, însă, ţinând cont că este diagnosticată cu handicap mintal, ea a considerat că micuţii dorm. Abia după ce şi-a dus fetiţa pe braţe în casă, şi când bunica a văzut-o, familia şi-a dat seama de tragedia petrecută. Degeaba a intervenit un echipaj de prim ajutor, pentru că minorii erau morţi deja, iar paramedicii nu au putut decât să constate decesul acestora.

Anchetă în familie

Ieri, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) a trimis o echipă pluridisciplinară la Răducăneni ca să evalueze situaţia familiei. Conform conducerii instituţiei, asistentul social din comună nu le-a adus la cunoştinţă din timp situaţia în care se afla familia, deşi acesta a declarat presei după producerea evenimentului nefericit că DGASPC era la curent cu acest caz. „Noi aşteptăm echipa de pe teren ca să putem întocmi un raport, însă azi am sunat asistentul social şi am auzit-o şi eu, şi încă patru oameni care au participat la conversaţie când a recunoscut că nu ne-a sesizat anterior cu privire la acest caz. Noi de la Iaşi nu putem fi la curent cu ce se întâmplă într-un sătuc oarecare din judeţ dacă autorităţile de acolo nu ne comunică situaţia concret“, a declarat directorul DGASPC, Florin Ion. Mai mult, direcţia precizează că, în astfel de cazuri, în care mama suferă de handicap, ea trebuie să fie monitorizată şi sprijinită de DGASPC, însă în condiţiile în care asistentul social nu aduce la cunoştinţa instituţiei din Iaşi situaţia, apar astfel de tragedii. În plus, în astfel de familii, „dacă direcţia consideră că minorii sunt în pericol, aceştia sunt aduşi în centrele speciale, indiferent de poziţia mamei, pentru că se urmăreşte protejarea drepturilor copiilor“,  a adăugat directorul DGASPC.

Mama micuţilor morţi are un IQ de copil de 10 ani

Comunitatea locală din Răducăneni ştia situaţia familiei foarte bine, şi de multe ori se implica în susţinerea ei. De exemplu, preotul paroh Iulian Kropp merge lunar în casa familiei, pentru a-i acorda sprijin medical străbuncii celor doi copii decedaţi. De asemenea, de multe ori, părintele s-a îngrijit şi de soarta celor mici, şi astfel le-a adus alimente acasă, ca să-i ajute pe toţi din avutul parohiei. Pe de altă parte, preotul s-a opus ferm căsătoriei celor doi părinţi pentru că, văzându-i cât sunt de afectaţi de handicapul de care suferă, şi-a dat seama că cei doi tineri nu pot creşte şi îngriji copii. Însă, familia fiind refuzată de preotul catolic, s-a dus la cel ortodox, preot paroh în satul Roşu -, sat de care aparţine tatăl minorilor decedaţi -, iar acesta i-a cununat.

Cititi : http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/tragedia-din-raducaneni-preotul-s-a-opus-cununiei-parintilor-cine-poarta-vina-mortii-celor-doi-copii–30659.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.