spot_img
spot_imgspot_img
22.9 C
Vaslui
19-mai-2024

Cartofii şi ouăle, campionii scumpirilor la alimente

- Advertisement -

În luna octombrie a acestui an, comparativ cu luna precedentă, cele mai mari creşteri de preţuri în categoria mărfurilor alimentare s-au înregistrat la cartofi şi ouă.

Iată că datele publicate azi de Institutul naţional de Statistică (INS) atestă prognoza producătorului: cartofii s-au scumpit cu aproape 9% în octombrie, faţă de septembrie 2013, rezultând un preţ mediu de 1,7 lei. Comparativ cu decembrie 2012, un kilogram de cartofi era mai scump cu aproape 4% în octombrie 2013. Per ansamblu, legumele şi conservele de legume s-au scumpit cu mai mult de 6% în octombrie faţă de septembrie.

De asemenea, preţul cerut pentru un ou a crescut în octombrie, comparativ cu septemberie 2013, tot cu aproape 9%. Preşedintele patronatului din industria avicolă, Ilie Van, spune că scumpirile nu au loc la poarta fermelor, ci pe lanţul de distribuţie.

Pe lista alimentelor ale căror preţuri s-au redus în septembrie se numără cele de morărit şi panificaţie, cum sunt făina de grâu sau pâinea. Unul dintre motivele scăderii preţurilor este şi reducerea TVA de la 24% la 9% pe întreg lanţul de producţie.

Autor:  Simona Tapalagă

Citiţi mai mult: Cartofii şi ouăle, campionii scumpirilor la alimente – Agricultură > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/cartofii-si-ouale-campionii-scumpirilor-la-alimente-1066819.html#ixzz2kK6TnJyI
EVZ.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.