spot_img
spot_imgspot_img
21.2 C
Vaslui
19-mai-2024

COPACUL MINUNE. Arborele care aduce PROFITURI de ZECI DE MII de EURO

- Advertisement -

Suprafaţa cultivată cu Paulownia creşte de la an la an, proprietarii terenurilor fiind atraşi de promisiunea unor câştiguri frumoase.

Atât companii din ţară, cât şi din străinătate investesc masiv în pepiniere şi plantaţii de Paulownia, un copac originar din Asia. Aceasta deoarece lemnul are o valoare comercială mare, apropiată de cea a nucului, iar arborii din această specie cresc de trei ori mai repede decât cei din alte specii. Cu o investiţie iniţială de 1.500-3.500 de euro, proprietarul unui hectar de teren poate obţine, în 8-10 ani, de pe urma valorificării lemnului, circa 30-48.000 de euro, în funcţie de zona în care se află plantaţia.
Lemnul este vândut mai ales la export, iar firmele care oferă puieţi intermediază şi contractele cu clienţii din afară. Copacii din specia Paulownia au început să fie plantaţi în România în urmă cu doar câţiva ani, astfel că aceste culturi nu au ajuns încă la vârsta optimă pentru ca lemnul să fie recoltat. De aceea, nu se poate face încă o analiză a profitabilităţii plantaţiilor cu Paulownia în România.

Puieţi la pachet

O firmă care a investit în Paulownia este cea administrată de Paul Bastoc, din Bistriţa Năsăud, care deţine sere pe o suprafaţă de peste trei hectare, unde produce răsaduri pe care le vinde atât local, cât şi în străinătate, în ţări precum Grecia, Ungaria sau chiar Iran. În ţară, puieţii obţinuţi la Bistriţa au ajuns în plantaţii din Suceava, Bihor sau Constanţa. Firma execută plantaţii „la cheie”, iar lemnul obţinut de clienţi este contractat pentru export încă de când sunt plantaţi puieţii. Rata de succes este de 90%, adică dintr-o sută de puieţi plantaţi, 90 prind rădăcini. Pentru restul de 10% furnizorul asigură puieţi din culturile proprii, gratuit.

Secrete bine păzite

Reprezentanţii unei multinaţionale germane au ales să arendeze teren, pe care au plantat pe o suprafaţă de 110 hectare, în Arad, puieţi din varietatea Kiri Maximus, investiţia ridicându-se la aproximativ 5 de milioane de euro. Alte 90 de hectare vor fi plantate luna aceasta.

Firma nu vinde puieţi. Cât e de profitabilă afacerea? Planurile de afaceri vorbesc de la sine. Nemţii au în plan de investiţii de circa 50 de milioane de euro în următorii ani.

Lemn valoros

Lemnul de Paulownia are o valoare comercială apropiată de cea a nucului. Totodată, lemnul arborilor din specia Paulownia este de două ori mai rezistent la foc decât fagul. Deşi arde la temperaturi mai înalte, acesta degajă o mare cantitate de energie. Două kilograme de lemn Paulownia oferă căldură cât un litru de motorină.

Acest articol este proprietatea Evenimentului zilei şi este protejat de Legea drepturilor de autor. Orice preluare integrală sau parţială a conţinutului se poate face doar cu citarea sursei, astfel: pentru publicaţiile tipărite – ziarul Evenimentul zilei, iar pentru publicaţiile online – www.evz.ro

Citiţi mai mult: COPACUL MINUNE. Arborele care aduce PROFITURI de ZECI DE MII de EURO | GALERIE FOTO – Agricultură > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/arborele-care-aduce-profituri-de-zeci-de-mii-de-euro-1066758.html#ixzz2kK33WPEk
EVZ.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.