spot_img
spot_imgspot_img
22.9 C
Vaslui
19-mai-2024

Un primar încătuşat, după ce a refuzat să plătească salariile profesorilor din comuna sa

- Advertisement -

Controversatul primar al comunei Slatina, Ilie Gherman (50 de ani), cel care a refuzat să plătească salariile profesorilor de la unitățile de învățământ din localitatea pe care o conduce din 1996, a fost încătuşat vineri de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

Deşi avea pregătită o celulă în subsolul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, primarul Gherman nu a stat decât câteva ore cu cătuşele pe mâini.

Acuzat de fapte pentru care riscă de la 5 la 15 ani de închisoare

Gherman a fost adus vineri, în jurul orei 14.00, la sediul Parchetelor sucevene, în cătuşe, escortat de mascaţi, luptători din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.

Primarul a fost încătușat dimineaţă, într-un birou al poliţiei, unde a venit singur la audieri, după ce, timp de trei zile, când a fost citat, nu s-a prezentat.

La ora 9.00 a fost emisă o ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore pe numele primarului din Slatina.

La sediul Parchetelor de pe lângă Tribunalul Suceava, Ilie Gherman a aflat acuzaţia pentru care, potrivit Codului Penal, riscă între 5 şi 15 ani de închisoare: abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată.

„Inculpatul, în calitate de primar al comunei Slatina şi ordonator principal de credite, în baza unei rezoluții infracționale unice, a refuzat emiterea Dispoziţiei bugetare privind deschiderea creditelor pentru trimestrul IV al anului 2013 şi efectuarea viramentelor bancare, blocând astfel, nelegal, drepturile salariale ale personalului didactic şi auxiliar din cadrul Şcolii Gimnaziale Herla, comuna Slatina, unitate de învățământ preuniversitar de stat – pentru lunile septembrie şi octombrie 2013, deși în bugetul autorităţii publice locale exista cu această destinaţie suma de 352.432 de lei”, se arată într-un comunicat al anchetatorilor, semnat de șeful Secției de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, procurorul Dumitru Dâmbu.

Consecințele: 59 de persoane, cadre didactice şi personal auxiliar, nu şi-au primit salariile pe lunile septembrie şi octombrie.

Mai mult, şcolile din Slatina au rămas şi fără bani de lemne, în prag de iarnă.

Prejudiciul: aproximativ 350.000 de lei (3,5 miliarde de lei vechi).

Ce a declarat primarul Gherman în timp ce era băgat în dubă de mascaţi

La ieşirea din sediul Parchetelor sucevene, primarul Gherman a acoperit cătuşele de pe mâini cu sacoul cu care era îmbrăcat când a fost adus la audieri.

Reporterii Monitorului îl așteptau la ieșirea din clădire şi, până a fost băgat în duba mascaților, primarul Gherman a făcut câteva declarații. Scurte, poticnite şi, evident, cu greșeli.

Iată reproducerea, cuvânt cu cuvânt, fără corecturi, a dialogului dintre jurnaliști şi primarul Gherman:

Reporter: „Domnule primar, de ce v-au adus?”

Ilie Gherman: „Pentru sub… surminarea… de stat… a României”.

Reporter: „Au spus că nu vreţi să plătiţi salariile la profesori?”

Ilie Gherman: „Am vândut ţara eu. Economia ţării… eu am vândut-o”.

Reporter: „Sunteţi vinovat, domnule primar?”

Ilie Gherman: „Politicienii sunt vinoveţi, nu eu”.

de 
Click aici pentru VIDEO

Citeşte mai mult pe Monitorul de Suceava: http://www.monitorulsv.ro/Local/2013-11-09/Primarul-Ilie-Gherman-incatusat-dupa-ce-a-refuzat-sa-plateasca-salariile-profesorilor-din-comuna-sa#ixzz2kK0yL2r9

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.