spot_img
spot_imgspot_img
22.9 C
Vaslui
19-mai-2024

Siretul fără peşti: Pescarii dau vina pe braconajul cu curent electric

- Advertisement -

In zona Vadu – Roşca pescarii mai prind doar guvizi din apele Siretului.Somnul şi crapul, cu care pescarii se lăudau în trecut, au devenit o amintire pentru cei care pescuiesc cu undiţele.Oamenii dau vina pe braconierii din Galaţi care vin cu bărci cu motor pe Siret şi folosesc curentul electric pentru a omorî peştii.Poliţia se face că nu ştie nimic, iar la acţiunile organizate în zonă nu a prins niciun “peşte mare”
Pescarii care merg pe Siret în zona satului Vadu Roşca, din Vulturu, nu mai prind nimic din apele celui mai mare rau care trece prin judeţul Vrancea. Împătimiţii pescuitului spun că de caţiva ani nu agaţă nimic în carlige, din cauza braconierilor care folosesc energie electrică pentru a captura cantităţi mari de peşte. Localnicii spun că de cateva ori pe săptămană, noaptea, bărci ale gălăţenilor de pe malul din Galaţi al Siretului patrulează pe o distanţă de circa 8 km între Călieni şi Vulturu. “O barcă merge în faţă cu curent electric, iar o barcă merge în urmă şi adună peştele. Nu am curaj să-i întreb ce fac aici. Eu singur, la 60 de ani, amărat, cu lanterna în mană, îmi iau sculele şi plec acasă. Profită de faptul că în zona Vrancei nu sunt oameni răi”, spune Marian Cînepăverde, un pescar amator din zonă. Omul dezvăluie că situaţia s-a înrăutăţit de trei – patru ani. “Nu am mai prins un somn de 5 ani. Ultima oară am fost la pescuit sambătă. Au fost 27 de fire, dar nu am prins nimic. Nu se poate aşa ceva”, ne-a mai spus localnicul din comuna Vulturu. Acesta pescuieşte de cand avea 10 ani şi spune că pe vremea copilăriei sale nu erau scule, dar era peşte: somn, crap, mreană.

Curentul electric omoară tot

Pe malul Siretului erau aseară mai mulţi pescari amatori, din care unii au bătut întreaga ţară pentru a ajunge aici. Oamenii spun că nu doar pe Siret dispare peştele din cauza braconajului cu curent electric, deoarece este un fenomen general. “Nu am mai venit aici de şapte, opt ani, atunci cand am luat un crap de 12 kg. Atunci am prins şi un somn de 5 – 6 km şi o mreană de 4,5 kg. Acum stau de dimineaţă aici şi am prind doar cinci guvizi. Braconajul e sport naţional, pe Dunăre e dezastru. Cand bagi curent în apă omori totul. Chiar dacă sunt peşti care supravieţuisc, curentul electric îi sterilizează, iar peştii nu se mai înmulţesc. Din acest motiv dispare peştele, pentru că la plasă mai scapă cate ceva, dar la curent nimic…”, ne-a spus un pasionat al pescuitului din Focşani. “Sunt de aici de la 12.00 şi nu am prinis nimic. Acum opt ani cand am venit aici am mai prins cateva ceva. Cred că de acum nici nu mai vin”, ne-a spus focşăneanul Aurel Matei. Toţi pescarii spun că braconierii ar fi mană în mană cu oamenii legii, care nu efectuează prea des controale pe raurile mari pentru a “captura peştii mari” care pescuiesc industrial. La această oră, pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial este deschis la majoritatea speciilor de peşti, moluşte şi crustacee, cu excepţia păstrăvului, care nu se poate prinde din 15 septembrie pană pe 31 decembrie şi a altor peşti protejaţi, cum ar fi sturionii. (Mihai BOICU)

Poliţia acţionează, dar nu prinde  braconierii!

Poliţiştii de la Serviciul de Ordine Publică din cadrul IJP Vrancea, cei care coordonează de caţiva ani acţiunile de combatere a braconajului piscicol, susţin că au organizat mai multe razii în zona respectivă, dar prada a fost ca şi a pescarilor: mică. Oamenii legii spun că au găsit doar pescari cu plase monofilament, nu şi bărci care folosesc curentul electric pentru prinderea peştilor. “Am avut astfel de date despre fapte de acest gen care se comit în zona respectivă. Am realizat mai multe acţiuni pe apele Siretului, dar nu am identificat persoane care folosesc curentul electric pentru prinderea peştilor. Zona este atent monitorizată, iar în ultima perioadă am identificat persoane care folosesc plase monofilament sau pescuiesc în perioadă de prohibiţie. Au fost întocmite dosare penale pentru săvarşirea infracţiunii de braconaj”, ne-a spus comisarul şef Vasile Marin, şeful Serviciului de Ordine Publică din cadrul IPJ Vrancea. (Dan CHIRIAC)

Cititi: http://www.ziaruldevrancea.ro/actualitatea/99372-siretul-fara-pesti-pescarii-dau-vina-pe-braconajul-cu-curent-electric.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.