spot_img
spot_imgspot_img
22.9 C
Vaslui
19-mai-2024

Cu cât UMFLĂ FACTURILE ROMÂNILOR „taxa pe stâlp”. NOTA FINALĂ DE PLATĂ pentru o familie în 2014 v

- Advertisement -

Taxa pe stâlp care va fi introdusă de la 1 ianuarie va umfla facturile românilor cu aproximativ 800 de lei pe an, cât un salariu minim pe economie, arată calculele specialiştilor.

Şi ministrul pentru Energie, Constantin Niţă, a dat de înţeles că noile taxe vor scumpi automat utilităţile. Niţă a dat exemplu companiilor petroliere din SUA, unde pentru o sondă se plătesc 50.000 de dolari în primul an, 40.000 de în al doilea şi 30.000, până la epuizarea zăcământului.

„Nu văd de ce în România nu ar trebui introduse astfel de taxe. Nu am făcut calculele privind impactul în prețul final. ANRE trebuie să le facă, nu Departamentul pentru Energie. Dar părerea mea este că aceste taxe nu pot influența foarte mult prețul final. De la 1 ianuarie, majorarea de preț va fi de doar 1%, iar o taxă pe stâlpi nu poate să influențeze foarte mult. ANRE va face toate calculele și va spune exact”, a spus Niță.

Şi ministrul de Finanţe a dat de înţeles că viaţa va fi mai scumpă, indirect, în România. „Normal că omul va plati mai mult indirect, pentru că aceste impozite şi taxe se regăsesc parte din ele in costuri, în preţuri”, a spus Daniel Chiţoiu.

De anul viitor, şoferii vor da 500 de lei în plus pentru carburanţi, după introducerea noilor accize, iar mâncarea se va scumpi şi ea cu 200 de lei pe familie. Factura la energie, odată cu introducerea taxei pe stâlpii de current, va creşte cu 100 de lei. În final, nota de plată la sfârşitului anului pentru o familie va fi cu 800 de lei mai mare la anul, potrivit stirileprotv.ro.

Toate aceste scumpiri se adaugă celor deja anunţate la curent şi gaze naturale. Acestea din urma se vor majora în fiecare an, iar peste cinci ani vom ajunge să plătim cu 160% mai mult pe o factura. Pentru curentul electric piaţa trebuie liberalizată, ceea ce presupune, de asemenea, scumpiri.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.