spot_img
spot_imgspot_img
21.2 C
Vaslui
19-mai-2024

Rãzboi psihologic dintre procurori si vamesi

- Advertisement -

Ancheta DNA-ului în cazul vamesilor de la Albita bate pasul pe loc

ALTE ACUZATII…Vamesii de la Albita adusi astãzi la audieri, fie din arest, fie de acasã, s-au dovedit mai stãpâni pe ei, iar unii chiar au fost loviti de amnezie. Poate si vizita liderului de sindicat de la Bucuresti, Vasile Marica i-a determinat sã fie mai solidari între ei. Procurorii le-au prezentat celor din arest o nouã învinuire si anume cea de constituire de grup infractional organizat. Din cei veniti de acasã, fie martori sau învinuiti, nicio persoanã nu a mai fost retinutã. Surprinzãtor, omul cheie al DNA, Magda Cosnitã, cea care a recunoscut initial cã din banii colectati 30% plecau „mai sus”, a lipsit la apelul procurorilor. Avocatul acesteia a adus un bilet de internare de la spitalul Socola din Iasi.

Audierile maraton ale DNA de ieri nu au scos la ivealã mare lucru. Desi a fost o actiune de amploare prin prezenta altor 20 de vamesi, fatã de cei 17 retinuti, procurorii nu au reusit sã adune mai multe probe decât aveau pânã acum la dosar. Vamesii nu s-au mai dovedit atât de vorbãreti precum au fost în urmã cu 12 zile, iar pionul lor principal, vamesa Magda Cosnitã, care initial recunoscuse cã în vamã se colectau bani la grãmadã si cã 30% din acestia plecau cãtre sefi, a lipsit la apelul procurorilor, invocând motive de sãnãtate. Se pare cã aceasta este internatã la Iasi, la spitalul Socola cu diagnostic generalist, probleme psihice. Procurorii DNA le-au prezentat celor 17 inculpati în dosar o nouã învinuire si anume cea de constituire în grup infractional organizat. Dacã si judecãtorii vor fi de acord cu aceastã încadrare, vamesii cu pricina riscã minim sapte ani de închisoare cu executare, asta în afara faptului cã nu vor beneficia de eliberãri sub control judiciar pe timpul procesului.

Agentii sub acoperite au iesit cu bani lipsã la inventar

Totusi aceste audieri au scos la ivealã si un amãnunt mai hilar din timpul anchetei si anume prestatia dezastruoasã a celor doi investigatori români. Dacã acum o sãptãmânã presa a prezentat faptul cã acestia au fost descoperiti de vamesii moldoveni si au rãmas fãrã camerele ascunse cu care trebuiau sã filmeze momentele când dãdeau mitã, acum a iesit la ivealã cã nici banii primiti de la procurori pentru a dovedi mita nu au iesit la invetar. De exemplu, unul din vamesi adus în calitate de martor a fost întrebat dacã recunoaste cã a primit de la invetigatorul român sub acoperire o sumã de bani. Când avocatul a cerut proba video pentru confruntare, procurorii i-au prezentat un raport în care mituitorul spunea cã a dat bani vamesului, dar nu a reusit sã filmeze cu camera ascunsã, fiindcã nu mai avea cu ce. Cu alte cuvinte, ca probã era doar mãrturia investigatorului sub acoperire, fãrã niciun fel de material video sau înscris. Se pune întrebarea fireascã: s-au dat acei bani la vamesi sau pur si simplu bancnotele inscriptionate cu „mitã” s-au evaporat, fiindcã altfel nu se explicã cum un investigator sub acoperire poate prezenta ca probã pe banii dati pentru a dovedi mita doar un proces verbal, farã niciun flagrant sau filmare.

Asul procurorilor

Desi vamesa Daniela Mârza, care a fost gãsitã cu banii în posetã exact în timpul perchezitiilor, a „întors-o ca la Ploiesti”, spunând cã suma pe care o avea asupra ei nu era în totalitate din spãgile fãcute pe turã, procurorii i-au pregãtit o surprizã. Ei au martori din Republica Moldova care în acea searã au trecut prin punctul Vamal Albita si au declarat cã au dat mitã. Asa se explicã de ce nu toate bancnotele din suma de 3.500 de euro aveau praf. Cu praf erau doar banii plasati de investigatorii sub acoperire, restul fiind de la cei care au trecut prin vamã. Astãzi, procurorii DNA si avocatii inculpatilor vor fi prezenti la Chisinãu unde sunt audiati acesti martori. Înainte de a descinde în vamã, procurorii au oprit microbuzele si masinile de marfã ce trecuserã prin vama Albita si au luat declaratii de la oameni cu sumele pe care le-au dat drept mitã vamesilor. Probabil acesta este si motivul (nesiceritatea) pentru care Daniela Mârza nu a fost eliberatã din arest, dupã ce medicul din penitenciar a descoperit cã aceasta suferã de un început de cancer si i-a recomandat o interventie chirurgicalã imediatã. Aceasta i-a uimit pe procurori cu minciunile sale. Ea sustine acum cã banii din posetã erau destinati pentru o cãlãtorie, arãtând chiar si un bilet de avion în acest sens si cã pur si simplu i-a uitat la ea, înainte de a veni la servici. Aceastã întorsãturã a declaratiei sale, probabil, o va costa destul de scump, mai ales cã initial recunoscuse cã banii erau adunati de toti colegii de pe tura fatidicã. Nu numai Daniela Mârza a fost cea care si-a întors declaratiile. Au mai fost si alti vamesi care s-au sucit, lucru care i-a determinat pe procurori sã-i mai aducã vineri la audieri încã o datã. Acestia au fost atentionati cã vor fi retinuti dacã nu-si pãstreazã coerenta în declaratii.

Marica alãturi de vamesii retinuti

Liderul de sindicat, Vasile Marica, presedintele Aliantei Sed-Lex a fost la Albita sãptãmâna trecutã si a stat la discutii cu vamesii despre cele întâmplate. Sursele spun cã acesta a fost si motivul pentru care cei 20 de vamesi adusi astãzi la audieri, fie ca învinuiti, fie ca martori, au fost mai scumpi la vorbã. Chiar si cei 17 inculpati care au fost din nou audiati, desi erau decisi sã-si dea în gât sefii ierarfici superiori au fãcut pasul înapoi, fiind si ei pretiosi în declaratii. De fapt miza acestui joc ar fi cã dacã procurorii nu pot dovedi cã vamesii nu actionau ca un grup infractional organizat, acestia vor scãpa cu pedepse mici, iar esalonul de deasupra va rãsufla usurat. Procurorul Emilian Eva care coordoneazã aceastã anchetã si care a fost prezent si ieri la Vaslui, ar fi fãcut o ofertã unora dintre cei arestati, spunându-le cã nu le va mai prelungi mandatele dacã recunosc cã o parte din bani ajungeau la structurile superioare. Una dintre cele retinute care poate oferi aceste date este sefa de turã Cristina Gânju, singurul „superior” din lotul Albita II.Surse judiciare spun cã aceasta a fost destul de retinutã la audieri. Ar fi pãcat dacã aceastã actiune se încheie fãrã ca nimeni din vârful piramidei sã fie decapitat. Si acum doi ani, când 47 de politisti de frontierã au fost retinuti, se spunea, cã la Albita s-a curãtat sistemul si iatã cã nu a fost asa. Dacã capul caracatitei nu cade, peste un timp alt esalon de pioni vor lua locul celor acum cercetati si activitatea infractionalã va continua.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.