spot_img
spot_imgspot_img
19.1 C
Vaslui
28-mai-2024

Cum le-a trântit Departamentul de Stat american ușa în nas lui Ponta și Corlățean

- Advertisement -

O dată lucrurile mai așezate putem pune lucrurile cap la cap și observa detaliile nevăzute încă ale vizitei premierului român în Washington D.C. Fără îndoială, o vizită importantă pentru țară, dar în care lipsește veriga cea mai importantă. Cheia vizitei, așa cum ar spune cei inițiați în diplomație.

Să ne explicăm. Înainte de ajunge în Washington D.C, șeful guvernului român, Victor Ponta,  a simțit nevoia unei declarații oficiale de presă în care a spus că vizita ar fi fost organizată de Departamentul de Stat. Domnul Ponta răspundea astfel speculațiilor de presă, inclusiv ale noastre, potrivit cărora vizita ar fi fost realizată printr-o firmă de lobby și era una doar pentru poză. „E organizată de Departamentul de Stat al SUA, nu de vreo companie privată”, spunea premierul în declarația oficială de presă din 17 octombrie.

Departamentul de Stat american e corespondentul român al Ministerului de Externe. Adică, dacă luăm de bune cele spuse de domnul Ponta, vizita sa în capitala americană ar fi fost rodul colaborării între Ministerul român de Extene și Departamentul de Stat american.

Pornim de la afirmația premierului. Să mergem pe demonstrația  „părintelui logicii”, Grigore Moisil: Departamentul de Stat american și Ministerul român de Externe pun la cale vizita. Asta înseamnă că domnii Corlățean și Kerry, șefii celor două ministere de externe, ar fi colaborat la organizarea vizitei și, evident, ar fi trebuit să consfințească colaborarea. Consecință logică și, mai ales diplomatică, lucrând amândoi la un proiect comun ar fi trebuit măcar să se vadă în Washington D.C. Culmea e că tocmai organizatorii vizitei, adică Titus Corlățean și John Kerry, nu au avut o întâlnire OFICIALĂ în timpul vizitei premierului român în Washington D.C. Sau, mai pe românește, John Kerry nu a vrut să îl vadă pe Corlățean. Nu poți să fii co-organizator al vizitei și să refuzi să te vezi cu omologul tău. Nu e în logica diplomației. E chiar un afront de neacceptat în lumea diplomatică.  Toți miniștrii de externe români care au trecut prin Washington D.C în utimii ani au fost primiți la Departamentul de Stat: Adrian Cioroianu, Teodor Baconski sau Cristian Diaconescu. Și aceștia nu îl însoțeau pe primul ministru.

Afrontul a fost însă și mai mare. Premierul Ponta și ministrul de externe Corlățean s-au întâlnit la Casa Albă cu vicepreședintele Biden. În mod normal trebuia măcar ca un reprezentant, măcar de rang inferior al Departamentului de Stat, să fie prezent. Nu a fost. Ceea ce conform protocolului unei vizite oficiale sau de lucru e inaceptabil.

Dar o fost o vizită oficială sau de lucru? Întrebarea logică este dacă nu cumva Ponta a mințit spunând că „vizita a fost organizată de Departamentul de Stat”. Cum să fie „organizată” dacă nu a fost nimeni de acolo prezent la întâlnirile primului ministru român? Atunci a fost plătită o firmă de lobby?

Citiţi mai mult: Cum le-a trântit Departamentul de Stat american ușa în nas lui Ponta și Corlățean – Politica > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/cum-le-a-trantit-departamentul-de-stat-american-usa-in-nas-lui-ponta-si-corlatean-1065475.html#ixzz2jZihleWb
EVZ.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.