spot_img
spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
20-mai-2024

CINE ASCUNDE ADEVÃRUL?

- Advertisement -

Scandal si acuze în Consiliul Judetean

SCANDAL S-a lãsat cu acuze, ieri, în plenul Consiliului Judetean, dupã prezentarea proiectului de hotãrâre privind sumele care vor fi alocate primãriilor pentru echilibrare bugetarã, în intervalul 2014-2017. În mod incredibil, conducerea USL de la Consiliul Judetean a ajuns sã se raporteze la anul 2012, în care PDL era la guvernare si stabilea cifrele de buget pentru primãrii, demonstrând cã sumele pe care primarii se vor baza în urmãtorii patru ani vor fi din ce în ce mai mici fatã de perioada guvernãrii democrat-liberale. Prezentarea cifrelor de buget a trezit animozitãti între consilierii PDL si vicepresedintele Consiliului Judetean, Vasile Mihalachi, care a dat cu tifla consilierilor din opozitie. Foarte vocal a fost si consilierul PSD Ciprian Trifan, omul din umbra presedintelui Dumitru Buzatu. Consilierul a acuzat conducerea Directiei Buget-Finante din Consiliul Judetean de faptul cã nu pune la dispozitia consilierilor toate cifrele primite de la primãrii si nevoile financiare reale ale unitãtilor-administrativ teritoriale. „Nu vreau sã cred cã Directia Buget-Finante sfideazã institutia consilierului judetean”, a avertizat Trifan.

Cum era de asteptat, proiectul de hotãrâre privind sumele care vor fi repartizate primãriilor la echilibrare bugetarã anul viitor, precum si prognoza pe perioada 2015-2017, a trezit antipatii în rândul consilierilor PDL. De la 69 milioane lei, în 2012, Consiliul Judetean a primit pentru echilibrarea bugetelor locale doar 56 milioane lei, în acest an, scãderea fiind de 25%. Anul viitor, situatia va fi si mai dramaticã, întrucât datele prognozate de conducerea CJ Vaslui, comunicate la Ministerul de Finante, aratã cã primarii se vor putea baza pe suma de 42 milioane lei, cu 14 milioane mai putin fatã de anul în curs. Este de neînteles cum, de la an la an, Guvernul USL alocã din ce în ce mai putini bani cãtre primãrii, pentru plata cofinantãrilor la proiecte sau a facturilor la utilitãti. Asta, în situatia în care, înainte de a intra la guvernare, acuzau Guvernul PDL cã nu finanteazã corespunzãtor primãriile si sfideazã autoritãtile publice locale. De la an la an, din 2012 încoace, primarii vasluieni au primit tot mai putini bani la echilibrare, desi nevoile sunt tot mai mari.

„Cum sã sustinem un proiect de acest gen, care discrimineazã primãriile?”

Directorul economic al CJ Vaslui, Nistor Marin, a fost „tinta” întrebãrilor consilierilor judeteni, ca si a reprosurilor. Acesta a recunoscut cã, pe ansamblu, diferenta între ceea ce au avut la dispozitie primãriile din judetul Vaslui la echilibrare în 2012 si ceea ce vor primi în 2014 va fi de 45%. O cifrã de-a dreptul incredibilã, care demonstreazã cã liderii USL au mintit si acuzat pe nedrept vechea guvernare, când spuneau cã primãriile sunt subfinantate din cauza PDL. De fapt, Ponta a realizat cã nu mai sunt bani la buget si, acum, o aruncã din colt în colt, cerând celor de la Ministerul de Finante sã strângã surubul la contribuabili si sã-i oblige sã-si achite toate datoriile, cu orice pret. Consilierii PDL au cerut explicatii de la Directia Economicã a Consiliului Judetean. „Vãd cã sunt mari discrepante între primãrii. Comuna Drânceni, de exemplu, are proiecte la 3.2.2, are finantãri la alte proiecte europene importante si totusi nu primeste decât câteva zeci de mii de lei, fatã de altele, care primesc sute de mii. Nu întelegem care au fost considerentele pentru care s-au stabilit banii care vor fi alocati primãriilor”, au spus consilierii judeteni ai PDL. Directorul economic de la judet a încercat s-o dreagã. „Criteriile tin de destinatia fondurilor si se bazeazã pe solicitãrile consiliilor locale. Tinem cont, în alocarea fondurilor la echilibrare, si de sumele primite de la Ministerul de Finante, pe baza formulei de calcul. La Drânceni este Vama Albita, care înseamnã venituri substantiale”, a spus Marin Nistor. Desi de obicei nu ia cuvântul, consilierul PDL Costicã Stefãnescu a explodat. „Repartizarea acestor sume nu respectã principiul egalitãtii de tratament între unitãtile administrativ teritoriale. Mai mult, am constatat cã aceastã repartizare stã în pixul sefului de la Consiliul Judetean (Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui, ieri absent de la sedintã, n.r.). Consiliul Judetean ar trebui sã trateze cu respect toate primãriile”, a spus Stefãnescu. „Vã asteptati ca noi, cei de la PDL, sã votãm un buget care scade în permanentã?”, a spus consiliera Gabriela Timofte. Ironic, vicepresedintele CJ Vaslui a dat cu tifla consilierilor din opozitie, opt la numãr: „Nu se asteaptã nimeni ca PDL sã voteze acest buget”.

Ciprian Trifan, loviturã sub centurã aplicatã directorului economic

Poate pentru cã Buzatu nu a fost de fatã la acest schimb de replici, un consilier important din PSD, chiar secretarul general al partidului, Ciprian Trifan, i-a arãtat un cartonas galben sefului de la Directia Economicã. „La sedinta Comisiei buget-finante am cerut niste date, pe care Directia Economicã nu ni le-a prezentat nici acum. Am dorit sã aflu ce finantãri sunt pe OUG 28, în functie de exigibilitatea facturilor, gradul de colectare al primãriilor si sumele repartizat de Ministerul de Finante. Nimic. De când sunt consilier, o singurã datã am primit acele sume, atunci când a intervenit dl. vicepresedinte Vasile Mihalachi. Vreau sã cred cã aceastã directie nu sfideazã institutia consilierului judetean, câtã vreme am solicitat niste date si nu le-am primit”, a spus Trifan, pe un ton amenintãtor. Marin Nistor s-a foit în scaun, în timp ce Mihalachi se uita în altã parte si nu a avut nimic de comentat. Totusi, vicepresedintele Consiliului Judetean a avut o remarcã timidã. „Sã dea Dumnezeu sã duduie economia, cã vom avea mai multi bani de împãrtit. Fiti convinsi cã nu avem nimic, nici cu Drânceni, cu Munteni sau alte comune, respectãm coeficientii stabiliti de lege”, a spus Mihalachi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.