spot_img
spot_imgspot_img
17.7 C
Vaslui
03-iun.-2024

BUGETUL JUDETULUI, DECIMAT DE GUVERNUL PONTA! (tabel)

- Advertisement -

„Binefacerile” guvernãrii USL si sãrãcia de la Vaslui

SUBFINANTARE Anul viitor, conform unui raport al Consiliului Judetean, primãriile vasluiene vor trãi la limita de avarie, pentru cã sumele de echilibrare bugetarã vor fi abia la jumãtate fatã de nivelul anului 2012. Se demonstreazã, astfel, cã Guvernul Ponta a avut grijã sã taie, în mod constant, finantarea primãriilor, desi în timpul guvernãrii PDL îi acuzau pe democrat-liberali de subfinantarea diferitelor sectoare de activitate, printre care si administratia publicã localã. Cei mai multi bani, în cazul primãriilor rurale, vor ajunge la Perieni si Stefan cel Mare, localitãti unde sunt în derulare mai multe proiecte europene, în timp ce Vaslui si Bârlad vor primi, frãteste, 435.000, respectiv 433.000 lei. Dintre primãriile urbane, doar Negresti va primi o sumã mai consistentã, aproape 1,5 milioane lei. Nici anii care urmeazã nu se anuntã mai buni pentru primãriile din judetul Vaslui. Dacã, în 2014, se vor împãrti pentru echilibrarea bugetarã în jur de 10,8 milioane lei, la nivel de judet, în 2015 suma va ajunge la 11,5 milioane, la fel cum se va întâmpla si în urmãtorii doi ani.

Anul viitor se anuntã critic pentru primãriile din judetul Vaslui, în conditiile în care sumele pentru echilibrare bugetarã se reduc cu 20% fatã de anul în curs, o aratã un raport al Consiliului Judetean. Cifrele spun totul despre starea „de bine” a celor 86 de primari din judetul Vaslui: în 2012, pe când PDL era la guvernare (înlocuit apoi cu guvernul USL), judetul primea la echilibrare bugetarã aproape 70 milioane lei, pentru ca, în 2013, suma sã scadã la 56 milioane. Anul 2014 va fi si mai dramatic pentru primarii vasluieni, pentru cã Guvernul Ponta si Ministerul de Finante au anuntat cã au pregãtit pentru echilibrarea bugetelor locale doar 42 milioane lei. De la an la an, de când Ponta conduce Guvernul, fondurile de la buget pentru autoritãtile locale s-au redus dramatic, multe primãrii fiind în imposibilitatea de a-si achita facturile la iluminat sau alte utilitãti. S-ar putea ca, în 2014, sã auzim de primãrii care îsi vor închide portile pentru populatie, pentru cã nu mai sunt bani pentru salarii, iluminat sau apa potabilã, în conditiile în care foarte multe localitãti trãiesc de pe urma banilor veniti de la buget.

Comunele Stefan cel Mare si Perieni vor primi cei mai multi bani

La nivelul primãriilor rurale, cei mai multi bani vor merge la acele primãrii care au în derulare proiecte europene si care au nevoie de cofinantãri, pentru a nu pierde acele investitii. Primãria de la Stefan cel Mare, care a accesat proiecte europene în valoare de peste 10 milioane de euro, va primi 511.000 lei, în timp ce comuna Perieni va primi 563.000 lei. La Zorleni, cea mai mare comunã a judetului, va fi alocatã suma de 443.000 lei, în timp ce Voinestiul va primi 433.000 lei. Cretesti, Fruntiseni, Gârceni, comune în care USL primeste de fiecare datã mii de voturi, se vor multumi doar cu 346.000 de lei de fiecare unitate. În rest, jale mare printre primari. Foarte multi vor trebui sã se descurce cum pot, cu câte 150-200.000 de lei, bani care, cu sigurantã, vor crea o stare de animozitate în rândul edililor, majoritatea de la USL. Deja existã voci între primarii Puterii, care spun cã Guvernul Ponta nu s-a tinut de cuvânt si nu a finantat primãriile. Ori, o astfel de alocare bugetarã catastrofalã, într-un an electoral, va crea mari probleme aliantei dintre PSD si PNL, iar multi primari se vor gândi de douã ori dacã sã ajute partidele din care fac parte la prezidentiale sau europarlamentare.

Primãria Vaslui primeste în jur de 100.000 de euro de la Consiliul Judetean!

În cazul primãriilor urbane, lucrurile sunt la fel de grave ca în mediul rural. La Vaslui, de exemplu, conducerea judetului va aloca doar 435.000 de lei, bani cu care abia dacã se poate achita factura de energie electricã pe o lunã de zile. În rest, municipiile Bârlad si Husi, ca si orasul Murgeni vor primi câte 433.000 de lei. Surpriza, ca si anul trecut, vine de la Negresti, acolo unde primarul Vasile Voicu primeste cam cât restul municipiilor si oraselor la un loc, adicã 1,47 milioane lei. Este vorba de plata unor cofinantãri la proiectul de modernizare a orasului, plus plata unor datorii mai vechi, spun unele surse. Minciunile si prostelile lui Ponta sunt demne de Cascadorii Râsului: anul trecut fiecare locuitor al judetului primea în medie pentru echilibrarea bugetelor locale o sumã de 138,71 lei, pe când în acest an suma a crescut la 149 de lei, pe fondul scãderii cu 70 de mii a populatiei. Astfel, judetul Vaslui a primit, în acest an, 3,21% din totalul alocãrilor la nivel national, fiind între primele zece judete din tarã ca sumã primitã. Dar, fatã de sãrãcia zonei, suma este micã, extrem de micã.

De la rãu spre mai rãu. Buzatu, la începutul anului: „Ce-ati vrea sã spun? Cã sunt mai putini bani?”

Primarii social-democrati, liberali sau conservatori s-au trezit la începutul acestui an cu sume la buget cu mult mai mici pentru echilibrarea bugetelor locale fatã de anii trecuti, adicã tocmai acolo unde aveau cele mai multe sperante. Cele mai afectate de tãierile bugetare ale Guvernului Ponta au fost, paradoxal, chiar primãriile USL, adicã în jur de 80% din totalul primãriilor. Conform cifrelor comunicate la începutul anului în curs, judetul Vaslui a primit de la Guvern cu 57 miliarde lei vechi mai putin pentru echilibrarea bugetelor locale, ceea ce însemna o medie de 70.000 de lei pe fiecare primãrie. Multi primari din USL au comentat sumele foarte mici primite. Situatia judetului s-a înrãutãtit de la an la an, ajungând sã fie cea mai sãracã zonã din Uniunea Europeanã. În 2011, conform unor statistici nationale, judetul Vaslui a contribuit la bugetul de stat cu circa 66 milioane euro si a încasat peste 104 milioane euro, în raport de 158% din totalul veniturilor trimise cãtre stat. Vasile Mihalachi, pe atunci presedinte al CJ Vaslui, avea si explicatia: „Este un judet sãrãcut, fãrã resurse, fãrã industrie. Una e sã ai Valea Prahovei si sã treacã mii de oameni pe acolo, alta e sã fii judetul Vaslui si sã nu se opreascã la tine nici mãcar pentru a cumpãra un pachet de tigãri”. În 2013, când s-au prezentat cifrele oficiale, presedintele Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui, a avut o singurã replicã. „Ce-ati vrea sã spun? Cã sunt bani mai putini sau mai multi? Aveti rãbdare sã se discute pe marginea acestui proiect si vom discuta apoi”, spunea Buzatu. Anul viitor, când media pe primãrie va ajunge abia la 50.000 de lei, oare ce vor mai spune liderii USL despre finantarea administratiei publice locale?

Cele mai „faultate” primãrii: acolo unde primarii nu sunt de la USL!

Dacã, la vârful ierarhiei se cunosc primãriile rurale care vor primi cei mai multi bani, este interesant de spus cã sunt foarte multe primãrii care vor primi la echilibrare bugetarã bani cât pentru pietruirea unui drum sãtesc. Comunele Poienesti, Drânceni si Munteni de Sus, unde primarii nu sunt de la USL, sunt cele mai „faultate” de alocãrile de la buget, pe anul viitor, în conditiile în care Buzatu si sefii de la CJ Vaslui vor aloca pentru aceste localitãti doar 43.000 de lei. La Bãcani, Codãesti, Ghergesti sau Osesti, tot prin „grija” Consiliului Judetean, se vor aloca în jur de 87.000 de lei de fiecare primãrie, în timp ce Vãleni sau Munteni de Jos vor trebui sã se descurce cu câte 130.000 de lei. Nici comuna Vutcani nu o va duce mai bine anul viitor, întrucât primãria primeste ca alocare bugetarã tot în jur de 130.000 de lei.

BUGETUL JUDETULUI PE 2014

.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.