spot_img
spot_imgspot_img
13 C
Vaslui
21-mai-2024

Productii bune, pret de mizerie!

- Advertisement -

Producãtorii viticoli, de la extaz la agonie

SFIDARE Producãtorii viticoli din zona Husului au ajuns de la extaz la agonie dupã ce au constatat cã, desi au obtinut recolte bogate în acest an, nu-si pot vinde productia decât la preturi mult mai mici fatã de anul trecut. Astfel, dupã un an întreg de muncã si cheltuialã pentru lucrãrile specifice vitei-de-vie, acestia sunt nevoiti sã-si vândã productia cumpãrãtorilor de ocazie, care nu oferã mai mult de 50 de bani pe kilogramul de struguri. Dacã micii producãtori nu-si vor acoperi mãcar cheltuiala, spertarii au fãcut afaceri profitabile cu struguri anul acesta.

Tot mai împovãrat de impozite si de traiul greu, tãranul român nu are noroc nici mãcar atunci când anul este roditor si recolta este bogatã. Dupã luni întregi de muncã si cheltuieli pentru întretinerea terenurilor viticole, oamenii spun cã au ajuns sã-si vândã marfa mai mult degeaba. Astfel, pretul unui kilogram de struguri a ajuns sã fie vândut si cu 50 de bani, fatã de anul trecut când preturile erau duble sau chiar triple. Nici cei care au cultivat soiuri nobile de struguri, precum Aligoté, Ottonel sau Feteascã nu au obtinut preturi mai rentabile, pretul unui kilogram nefiind mai mare de 80 de bani. De productiile excelente din acest an au profitat la maximum spertarii, care si-au burdusit dubele sau chiar tirurile cu tone de struguri, vânzând la rându-le marfa cumpãratã în zone ale tãrii unde nu se cultivã vitã-de-vie, câstigând bani frumusei din aceastã afacere. Dacã în anii trecuti mai veneau producãtorii de cartofi din judetul Suceava sau Neamt pentru a face troc cu producãtorii viticoli din zona Husului, anul acesta n-au mai putut sã vinã din cauzã cã cei mai multi nu detin carnet de producãtor, iar prin urmare se expun unor amenzi usturãtoare. Cei care nu au vândut strugurii în speranta cã vor vinde vinul la primãvarã nu se vor alege cu prea mult profit. Se estimeazã cã, anul viitor, pretul unui litru de vin va scãdea pânã la 1,5 lei.

„La omul sãrac nici boii nu trag”

Cu toate cã, în aceastã perioadã, campania culesului la vie ar trebui sã fie pe final, multi dintre producãtorii viticoli au mai amânat culesul în speranta cã preturile vor mai creste si astfel îsi vor putea acoperi mãcar cheltuiala fãcutã pentru lucrãrile specifice. Însã, spertarii cunosc nevoile tãranilor si nu sunt dispusi sã facã niciun compromis. Fortati de temperaturile scãzute care afecteazã strugurii si de nevoia de bani, micii producãtori viticoli n-au de ales, asa cã-si vor vinde marfa pe un pret de nimic. „Degeaba ne-am bucurat cã anul acesta vom avea productie, dacã vin unii si ne iau în râs. Am tot amânat culesul la vie sperând cã cei care vin sã cumpere struguri vor oferi mai mult, acum pe final de sezon. Dar, pretul a rãmas acelasi ca la începutul lunii septembrie. Vine frigul peste noi si nu am cumpãrat niciun lemn. Cu 50 de bani pe kilogram trebuie sã vând jumate din productie pentru a achizitiona o masinã cu lemne. Este o vorbã din popor: «la omul sãrac nici boii nu trag», ceea ce este mai mult decât adevãrat”, a spus unul dintre micii producãtori viticoli din Duda-Epureni. Situatia este similarã si pentru cultivatorii de grâu, porumb sau floarea-soarelui, care nu-si pot vinde productia decât la preturi mult mai mici fatã de anul trecut. Astfel, floarea-soarelui se achizitioneazã cu un leu pe kilogram, grâul este cumpãrat cu 60 de bani, iar porumbul cu 40 de bani pe kilogram.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.