spot_img
spot_imgspot_img
29.1 C
Vaslui
03-iun.-2024

SMECHERUL COMAN, SEFUL GAZELOR LA VASLUI!

- Advertisement -

Distrigaz Nord SRL, firma fãrã sediu, dar cu lucrãri

DEZVÃLUIRI Apar si primele clarificãri în scandalul declansat de o firmã apãrutã peste noapte în Vaslui, Distrigaz Nord SRL, care ar avea sediul în Iasi si, atentie!, echipe de muncitori în tot orasul. Ce lucrãri si cine apeleazã la aceastã firmã, nu am aflat. Cert este cã patronul acestei societãti, care îi place sã-si denumeascã firma „Compania Distrigaz Nord”, tocmai pentru a crea confuzie în rândul proprietarilor de centrale termice, un iesean pe nume Teodor Coman, spune cã ar avea trei echipe în Vaslui, plus un sef de lucrãri, un inginer pe nume Burlacu, plecat de la o altã firmã specializatã din motive doar de el stiute. Coman, implicat într-un urias scandal în Iasi, cu afaceri imobiliare, sustine cã a preluat numele marii companii de stat, Distrigaz Nord, tocmai pentru cã legea îi permite! La fel cum îi permite sã semene confuzie în zona de sud a tãrii, unde a creat o altã firmulitã, pe care a botezat-o Distrigaz Sud. „Am avut dreptul sã denumesc firma Distrigaz Nord, pentru cã au trecut mai mult de cinci ani de când aceasta s-a desfiintat”, explicã patronul Coman, cel care sustine sus si tare cã vrea doar binele vasluienilor si cã este autorizat de ANRE.

Povestea destrãmãrii Distrigaz Nord, fosta companie de gaze care acoperea jumãtate de tarã, este simplã. Vorbim de E.ON Gaz România (fostã Distrigaz Nord), o companie de distributie în industria gazelor naturale din România. Compania a fost creatã în anul 2000, când Guvernul României a hotãrât restructurarea Romgaz, din restructurare rezultând si compania Distrigaz Nord. În iunie 2005 compania germanã E.ON Ruhrgas a achizitionat de la statul român un pachet de 51% din actiunile Distrigaz Nord contra sumei de 304 milioane euro (125 milioane euro pentru 30% si majorare de capital pânã la 51% pentru încã 179 milioane euro), devenind actionar majoritar, redenumind compania la scurt timp dupã aceea în E.ON Gaz România. La fel, Distrigaz Sud a trecut la o altã companie si s-a desfiintat. Au trecut de atunci opt ani si, între timp, un afacerist din Iasi, un personaj controversat pe nume Teodor Coman, ce s-a gândit? Cã nu ar fi rãu dacã ar folosi numele Distrigaz Nord, un nume cunoscut si respectat în Moldova, similar cu profesionalismul, pentru a pune mâna pe lucrãri în apartamentele vasluienilor. Asa au apãrut afise în tot Vasluiul, în care se vorbeste de Distrigaz Nord, fãrã a se explica de fapt cã aceastã firmulitã care nu are niciun sediu în oras urmãreste sã facã bani, folosindu-se de buna credintã a oamenilor.

Cum sã faci bani, pe spinarea unor companii renumite, desfiintate în timp…

Teodor Coman explicã de ce foloseste un nume atât de important, cunoscut odinioarã drept o companie de stat puternicã, pentru a-si dezvolta afacerile de subsol. „Am luat numele Distrigaz Nord, pentru cã aceastã societate nu mai existã, s-a desfiintat. Timp de cinci ani, spune legea, nu puteam sã iau numele acestei societãti, însã dupã acest termen, tot legea spune, aveam dreptul sã o fac, asa cã am înfiintat Distrigaz Nord. I-am spus chiar Compania Distrigaz Nord, cu sediul în Iasi, suntem autorizati, avem toate documentele în regulã la ANRE, verificati pe site”, explicã Coman. Ceea ce spune patronul de la Iasi este o tâmpenie: ca si cum, sã spunem, o mare firmã producãtoare de automobile, Dacia, s-ar desfiinta si vine dupã un timp un afacerist, îsi face o companie pe care o denumeste dupã numele defunctei companii si trece la productia de masini! Omul are interesul sãu: ademeneste oamenii cu numele Distrigaz Nord, despre care putini vasluieni stiu cã s-a desfiintat odatã cu preluarea sa de cãtre E-ON, dupã care le spune cã le face lucrãri de calitate. Are propria formulare, conform afiselor împânzite în tot Vasluiul: . „Ofertã specialã! În perioada 1 septembrie – 30 octombrie 2013, executã verificare/revizia instalatiei de gaz metan si VTP (verificarea tehnicã perioadã, n.r.) la centralele de apartament. Asociatiile de proprietari ce vor încheia contract în aceastã perioadã vor beneficia de o reducere de 50%. Proiectul de gaz este gratuit (totul, scris cu litere mari, îngrosate, pentru a fi cât mai vizibil, n.r.)”. „Eu am lucrat în gaze timp de 20 de ani, fac proiecte, stiu cum se lucreazã în domeniu. Au trecut mai mult de 5 ani de când Distrigaz Nord s-a desfiintat si am avut dreptul sã iau acest nume pentru compania mea, legea mi-a permis. Toti angajatii mei au lucrat în Distrigaz Nord (fosta companie de stat, n.r.). Eu am Compania Distrigaz Nord si nu am fãcut nimic ilegal”, explicã patronul-smecheras. Aveti sediu în Vaslui?, l-am întrebat. „Nu, lucrãm în Vaslui de douã sãptãmâni, când sã ne organizãm? Avem un sef de lucrãri, dl. inginer Burlacu, si trei echipe care au de lucru în oras. O sã lucrãm în Vaslui multã vreme de acum încolo”, sustine Coman. Ieseanul a creat si un site al acestei firmulite, în care gãsim precizãri: „Distrigaz Nord (SRL Iasi, desi ar fi avut obligati sã facã aceste precizãri, n.r.) este o companie autorizatã în domeniul proiectãrii, executiei, verificãrii si reviziei instalatiilor de gaz metan.

Dispunem de specialisti cu experientã în domeniul gazelor naturale pentru a putea rezolva în cel mai scurt timp si la cel mai bun raport pret/calitate orice solicitare. Totodatã, pentru o bunã informare a dumneavoastrã, viitorii nostri clienti, vã aducem la cunostintã cã. (greseala nu ne apartine, n.r.) Compania Distrigaz Nord Srl nu este una si aceeasi cu fosta Distrigaz Nord SA, proprietate a Statului, si care în urma procesului de privatizare, a fost achizitionatã de E-ON România. Fiecare client va beneficia de o solutie personalizatã, în functie de necesitãtile si caracteristicile locuintei sale”. Adicã, suntem Distrigaz Nord, dar nu suntem Distrigaz Nord… O smecherie ieftinã, care sã-i umple conturile, pentru cã se vor gãsi destui creduli sã-si închipuie cã apeleazã la marea companie de stat Distrigaz Nord, când de fapt sunã la un SRL care functioneazã într-un birou!

Compania de gaze a lui Coman, în biroul nr. 5!

Dacã vã gânditi cã aceastã firmã a lui Coman ar fi un mare holding, vã înselati. Conform actelor de la Autoritatea Nationalã de Reglementare în Domeniul Energiei, SC Distrigaz Nord SRL ar functiona pe strada Sf. Andrei, nr. 48, biroul nr. 5, în Iasi. Deci, ditamai firma cu angajati „fãrã numãr” prin toatã tara, functioneazã într-un spatiu închiriat, de câtiva metri pãtrati, într-o clãdire de birouri din zona centralã a Iasului, în spatele Mitropoliei. Afacerea miroase a teapã, pentru cã ziarele din Iasi scriau, cu ceva timp în urmã, despre o afacere AGI Uranus, cu sediul în Letcani, tot în domeniul gazelor, care apartinea tot lui Teodor Coman si care ar fi dat mari bãtãi de cap autoritãtilor din judetul vecin. Acest domn care se laudã cã îi place sã respecte legea este pus pe cãpãtuialã în fortã, cu orice pret si folosindu-se de toate titulaturile din lume, numai bani sã iasã, vorba românului. Firma aceasta, Distrigaz Nord SRL, este înfiintatã pe 31 mai 2013, si ar avea sucursale în 11 orase din tarã, printre care Ploiesti, Craiova sau Focsani. Ce se va întâmpla dacã, peste un timp, la una din locatiile în care lucreazã acum în Vaslui se produce o nenorocire si, între timp, firma de gaze a lui Coman s-a desfiintat? Este greu de spus, însã un astfel de scenariu ar trebui sã-i punã pe gânduri pe toti cei care apeleazã la astfel de firme care functioneazã sub un paravan de normalitate.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.