spot_img
spot_imgspot_img
17.7 C
Vaslui
03-iun.-2024

Bursa „lipsei” locurilor de muncã

- Advertisement -

Haideti sã muncim cã oricum nu avem unde!

SE CAUTÃ DOAR  FRAIERI Persoanele cu studii superioare au fost cele mai dezamãgite. Pentru acestea nu a existat nici mãcar o singurã ofertã.

TENTATIVÃ În cadrul Bursei locurilor de muncã pentru absolventi, organizatã vineri de cãtre Agentia Judeteanã pentru Ocuparea Fortei de Muncã Vaslui, persoanele care doresc sã se angajeze au avut de ales dintr-un numãr de 266 locuri de muncã puse la dispozitie de 50 agenti economici din judet. Actiunea s-a desfãsurat concomitent în Vaslui (la sediul Centrului de Resurse Judetean pentru Asistenta Educationala), Bârlad (Cantina de Ajutor Social) si Husi (Casa Armatei), începând cu ora 900.

Aceastã mãsurã activã promovatã de AJOFM Vaslui se adreseazã în special absolventilor de orice formã de învãtãmânt, dar este deschisã oricãrei persoane care se aflã în cãutarea unui loc de muncã. Participarea, atât a reprezentantilor agentilor economici cât si a persoanelor în cãutarea unui loc de muncã este gratuitã. Dintre cei 1331 de agenti economici din judet contactati de cãtre AJOFM Vaslui, în vederea identificãrii cererii de fortã de muncã, au confirmat participarea la bursã 50 care oferã 266 locuri de muncã vacante. Printre meseriile cele mai solicitate se numãrã – pentru persoanele cu studii superioare: inginer mecanic, inginer agricol, asistent manager, inginer TCM, asistent relatii publice, iar pentru persoanele fãrã studii superioare oferta este formatã din: maistru confectii, grafician, dispecer, vanzator, bucatar, barman, operator produse fainoase, cofetar, patiser, sofer, electromecanic auto, vopsitor, frizer, coafezã. În baza protocolului încheiat între Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si Ministerul Educatiei, Cercetãrii, Tineretului si Sportului, la Bursa locurilor de munca au fost invitati sã participe si elevii claselor a XII-a din cadrul liceelor din judet, actiunea organizata de AJOFM Vaslui oferindu-le viitorilor absolventi posibilitatea unui prim contact cu piata muncii. In cadrul Bursei locurilor de munca din 27 septembrie consilierii privind cariera din cadrul AJOFM Vaslui vor realiza sesiuni de informare privind tehnicile de cautare a unui loc de munca (realizarea unui CV, realizarea unei scrisori de intentie, pregatirea unui interviu de angajare). De asemenea, in baza protocolului incheiat cu Penitenciarul Vaslui la Bursa locurilor de munca au participat si un grup de persoane private de libertate. La bursa dedicatã absolventilor organizatã anul trecut au participat 914 de persoane aflate în cãutarea unui loc de muncã, din care 465 absolventi si 48 de agenti economici din judet ce au oferit 300 de locuri de munca, din care 12 au fost pentru studii superioare. Au fost selectati in vederea incadrarii un numar de 219 de absolventi. „În acest sens, multumim tuturor agentilor economici pentru sprijinul acordat, în demersul initiat de AJOFM Vaslui, de a veni cu solutii concrete, reale pentru persoanele aflate în cãutarea unui loc de muncã”, a spus Daniel Olteanu, directorul executiv al AJOFM Vaslui.

Dezamãgire la Bârlad

Cel putin 300 de persoane, viitori absolventi sau someri, au participat ieri la Bursa locurilor de muncã ce s-a desfãsurat la Cantina de Ajutor Social din Bârlad. Au dat curs invitatiei 10 angajatori care au oferit un numãr de 55 de posture; prea putine si nicidecum pe gustul celor aflati în cãutarea unui loc de muncã. Persoanele cu studii superioare au fost cele mai dezamãgite. Pentru acestea nu a existat nici mãcar o singurã ofertã. Oficial, peste 150 de tineri si-au lãsat un CV si au sustinut un interviu. Neoficial, aproape jumãtate din angajatorii prezenti nu au pierdut nicio editie în ultimii cinci ani. De ce oare?

La ora 09.00 fix peste 100 de persoane erau prezente în fata Cantinei de Ajutor Social din Bârlad pentru a lua parte la o nouã editie a Bursei locurilor de muncã ce s-a adresat în special absolventilor oricãrei forme de învãtãmânt. Pânã la închidere (aproximativ ora 11.00), oficial, s-au mai înregistrat încã vreo 200. În mare elevi, îndrumati de cadrele didactice. „Dacã mi-ai dispãrut de aici, îti scad nota la purtare si o sã ai toatã ziua absent!”, încearcã un profesor sã trezeascã interesul unui tânãr, viitor absolvent, amenintându-l cu „apocalipsa” scolarã. Si nu a fost singurul dezamãgit de ceea ce a gãsit. „Când am citit lista la intrare am crezut cã acolo sunt doar o parte. Înãuntru am avut o deceptie. Aceleasi locuri de muncã. Pe specializarea mea nu e nimic. Dacã eu sunt profil informaticã e limpede cã nu caut sã mã angajez fierar betonist. Sã zicem totusi, cã sunt nevoit sã îmi gãsesc de muncã si accept sã merg la interviu pentru un post de patiser, cofetar sau confectioner. Din start nu am nicio sansã, neavând experientã. De asta suntem cu totii dezamãgiti”, ne-a declarat Iulian D., viitor absolvent de liceu. În mod cert, dezamãgirea acestora este justificatã. Au dat curs invitatiei Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Muncã (A.J.O.F.M.) Vaslui doar 10 agenti economici la Bârlad. Acestia au oferit un numãr de 55 de locuri de muncã, toate pentru persoanele cu studii medii: barman, cofetar, electrician auto, vopsitor, manipulant mãrfuri, muncitor necalificat, operator confectioner, ospãtar, patiser, sofer de autoturisme si camionete etc. Din cei 10 angajatori, aproape jumãtate nu au ratat nicio editie a bursei locurilor de muncã în ultimii cinci ani. Chiar nimeni nu corespunde criteriilor acestora? Sau proaspãtul angajat a descoperit în scurt timp cã la firma respectivã nu curge lapte si miere, asa cum i s-a spus la interviu? De altfel, Bârladul a fost iarãsi pe ultimul loc în ceea ce priveste oferta locurilor de muncã. În comparatie, la Vaslui au participat 21 de firme cu 139 de posturi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.