spot_img
spot_imgspot_img
23.3 C
Vaslui
20-mai-2024

Elena-Denisa, românca olimpicã nationalã la limba rromani

- Advertisement -

OPTIUNE În timp ce sondajele de opinie aratã cã cei mai multi dintre conationalii nostri sunt rasisti fatã de etnia rromã, existã si români care se declarã fascinati de portul, traditiile si obiceiurile acestei minoritãti si încearcã sã afle cât mai multe informatii, nu doar pentru a întelege modul de gândire a rromilor, ci mai ales din pasiune. Este si cazul unei eleve din clasa a VII-a de la Scoala Gimnazialã nr.1 din Bãcesti, Elena-Denisa Cozma, a cãrui interes pentru comunitatea rromã a mers atât de departe încât a reusit performanta ca la Olimpiada de Istorie si traditii ale minoritãtii rromani din anul scolar trecut sã se califice la faza nationalã.

Elena-Denisa este românca din satul Bãbusa care a dãrâmat bariera destul de adânc înrãdãcinatã dintre români si rromi, trecând peste toate prejudecãtile create de o societate care în teorie se doreste a fi tolerantã, dar în realitate se prezintã de cele mai multe ori intransigentã fatã de tot ceea ce iese din tipar. Pasionatã de limba rromani si de traiul tiganilor, eleva a ales în clasa a VI-a sã urmeze un curs optional dedicat acestei minoritãti. Elena a fost absorbitã de lectiile tinute de profesorul Daniel Cercel si, tenace si consecventã în demersul ei de a desoperi tainele comunitãtilor de tigani, a reusit o performantã care ar face invidios orice elev de etnie rromã. Aceasta si-a surclasat toti colegii din judet si a fost recompensatã la Olimpiada judeteanã de Istorie si traditii ale comunitãtii rromani cu cea mai mare notã de la clasa a VI-a, calificându-se la faza nationalã. Îndrumatã de profesorul Daniel Cercel, tânãra a participat în luna aprilie a acestui an la Vaslui la Liceul „Ion Mincu” la faza nationalã a olimpiadei la care s-au prezentat zeci de elevi veniti din toatã tara. Elena-Denisa este un exemplu demn de urmat pentru toti românii care din teama de necunoscut, din cauza unor idei preconcepute sau pur si simplu din rãutate, întorc privirea când vãd în preajmã persoane care nu se pliazã pe standardele stabilite de societate. Eleva a realizat cã frumosul existã în oricine si orice si cã, în spatele aparentelor, se poate ascunde o lume fascinantã. „În anul scolar 2012-2013 am participat la toate activitãtile extrascolare, interculturale, organizate în scoala noastrã, care este o scoalã incluzivã. Desi sunt româncã, m-am înscris la grupa de limba rromani din dorinta de a învãta aceastã limbã si a întelege mai bine cultura si traditiile etniei rrome. Am participat la Olimpiada de Istoria si traditiile minoritãtii rromani, faza pe scoalã, judeteanã si nationalã, unde am obtinut rezultate frumoase. De asemenea, am participat alãturi de colegele mele rrome la concursul <<Diversitatea>>, unde am prezentat dansuri traditionale specifice etniei. Voi continua si în acest an scolar sã particip la orele de limba rromani si la activitãtile extrascolare interculturale, organizate în scoalã, pentru a învãta cât mai multe lucruri despre concetãtenii nostri rromi si doresc ca participarea mea la olimpiadã sã aibã un rezultat mai bun decât cel de anul trecut”, a declarat Elena-Denisa.

Profesorul îndrumãtor, mândru de eleva sa

„La cursul meu, care era optional, s-a înscris un numãr mare de elevi, bineînteles cu acordul pãrintilor. Surprinzãtor a fost faptul cã au avut aceastã optiune nu doar copiii de etnie rromã, dar si cei români. Denisa este una dintre elevele bune ale scolii, cu rezultate deosebite la toate materiile. Mã asteptam sã se remarce la olimpiadã, lucru care s-a si întâmplat. Ea a fost dezamãgitã de nota pe care a obtinut-o la faza nationalã, chiar a plâns pentru cã se astepta sã urce pe podium. Emotiile si-au spus însã cuvântul si s-a încurcat la un subiect legat de traditiile din familie. Mi-a promis atunci cã în anul scolar viitor va învãta mai mult, pentru a se clasa printre primii trei. Anul acesta eu nu mai predau la clasa ei, însã o voi sprijini pe Elena în continuare, voi tine legãtura în permanentã cu doamna profesoarã care m-a înlocuit”, a declarat profesorul Cercel Daniel.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.