spot_img
spot_imgspot_img
25.4 C
Vaslui
03-iun.-2024

Spitalul Negresti, la un pas de a fi redeschis

- Advertisement -

PROCES Minunea este pe cale sã se producã la Negresti. Dupã ce timp de doi ani locuitorii din zonã au fost nevoiti sã meargã la Spitalul Judetean de Urgentã din Vaslui, cosmarul este aproape sã ia sfârsit. Autoritãtile sunt încrezãtoare cã justitia va face dreptate si magistratii de la Tribunalul Vaslui vor reda oamenilor sansa de a avea din nou propriul spital la Negresti, dupã ce în urmã cu doi ani o decizie nedreaptã a fostilor guvernanti, privind închiderea unitãtii sanitare negrestene, a condamnat la chin si suferintã mii de locuitori.

Imediat dupã închiderea spitalului, fostul Consiliu Local al orasului Negresti a decis concesionarea acestuia pe o perioadã de 15 ani cãtre o firmã din Bucuresti, despre care actuala conducere a primãriei sustine cã nu a respectat termenii contractuali. Ulterior a urmat un proces, care a fost tergiversat si apoi suspendat. Dupã ce Tribunalul Vaslui a decis suspendarea procesului, magistratii de la Curtea de Apel Iasi au decis repunerea pe rol a procesului dintre Primãria Negresti si SC „Hospital Clinic dr. Filip” SRL Bucuresti pentru câstigarea dreptului de folosintã al spitalului, un prim termen fiind stabilit, ieri, 9 septembrie.

Fostul primar Ioan Cozma si fostul presedinte al CJ Vaslui, prezenti în fata instantei

La termenul de ieri s-au prezentat fostul primar al orasului Negresti, Ioan Cozma, Vasile Mihalachi, presedinte al Consiliului Judetean în anul 2011, atunci când a fost închis spitalul, dar si actualul primar, Vasile Voicu. În afara celor trei, au fost prezenti si primarii din comunele limitrofe, respectiv Costicã Anton de la Vulturesti, Constantin Fânariu, de la Rafaila, ori Constantin Vieru, de la Dumesti, însotiti de mai multe persoane din zonã, care, acaparând sala de judecatã, au fãcut astfel front comun pentru redarea Spitalului din Negresti cãtre comunitate, respectiv de respingere a actiunii promovate de firma bucuresteanã. Firma bucuresteanã „Hospital Clinic dr. Filip” SRL nu a avut niciun reprezentant la proces, primarul Voicu declarând, la sfârsitul procesului, cã, „probabil stiu cã vor pierde, asa cum a fost cazul la Tãndãrei sau în Bistrita, si de aceea au considerat cã nu meritã efortul unei deplasãri pânã la Vaslui. Chiar dacã, în urma unei decizii favorabile nouã, ei vor dori sã conteste prin recurs la Curtea de Apel Iasi, mã îndoiesc cã, dupã ce aceeasi instantã a decis repunerea pe rol a procesului, vor avea câstig de cauzã”. De altfel, într-o cauzã similarã, Primãria orasului Tãndãrei din judetul Ialomita a câstigat procesul cu aceastã firmã si a redobândit dreptul de folosintã asupra spitalului închis, de asemenea de guvernantii „portocalii”. „Sperãm cã justitia va face dreptate pentru miile de cetãteni din Negresti si din comunele limitrofe si ne va da posibilitatea sã redeschidem spitalul. Pe lângã situatia disperatã a oamenilor am adus în fata judecãtorului ca argument faptul cã aparatura de la spitalul Negresti se deterioreazã pe zi ce trece. Nu este normal ca un spital modern sã stea în paraginã din cauza unor interese obscure. În urmã cu doi ani s-a fãcut o mare gresealã odatã cu închiderea spitalului. A fost un act criminal fatã de oameni. Sper acum ca justitia sã repare acea eroare imensã si sã redea oamenilor sansa la îngrijire medicalã, la sãnãtate, la viatã”, a declarat primarul orasului Negresti, Vasile Voicu. Primarul a adãugat cã „nu vi se pare ceva anormal cã, imediat dupã ce au fost desfiintate 65 de spitale la nivelul tãrii, au si apãrut tot felul de investitori care doreau sã preia spatiile si aparatura modernã, nouã la acea vreme? Eu cred cã, pe lângã motivatia de a face economii la bugetul Ministerului Sãnãtãtii, au fost si alte lucruri la mijloc, altfel nu s-ar fi ajuns în aceastã situatie”. Decizia cu privire la situatia spitalului Orãsenesc Negresti va fi luatã peste aproximativ o sãptãmânã. Dacã Primãria Negresti va avea câstig de cauzã, ar fi douã solutii: fie ca la spitalul din Negresti sã fie deschis un centru de zi, fie ca acesta sã fie preluat de CJ Vaslui, urmând a fi redeschis ca sectie externã a Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui, ultima variantã fiind cea mai agreatã de conducerea primãriei, care nu ar putea suporta cheltuielile foarte mari necesare.

„Redeschiderea spitalului din Negresti ar fi cel mai bun lucru”

„Din punctul de vedere al asiguratului pe care eu îl reprezint, redeschiderea spitalului din Negresti ar fi cel mai bun lucru pentru cã ar lua presiunea de pe spitalul din Vaslui si de pe ambulantã. Acolo nu existã nici mãcar un centru de permanentã, sunt 50000 de oameni, iar numãrul de urgentã 112 este apelat pentru orice lucru minor. Toatã lumea migreazã spre Vaslui. Sperãm ca instanta sã dea decizia corectã adicã spitalul sã revinã Consiliului Local”, a declarat Simona Polak, presedinte al Casei Judetene de Asigurãri de Sãnãtate Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.