spot_img
spot_imgspot_img
23.3 C
Vaslui
20-mai-2024

Ce îi asteaptã pe elevi în noul an scolar

- Advertisement -

NOUTÃTI Deschiderea anului scolar a determinat ca fiecare minister implicat în buna desfãsurare a cursurilor sã prezinte un bilant al activitãtilor curente si pregãtirilor pentru aceasta, în cadrul unei videoconferinte cu tema „Siguranta în scoli”. Douã dintre schimbãrile noului an scolar sunt modificarea calculului mediei de admitere la liceu si eliminarea finantãrii de la buget a firmelor private de pazã în scoli, resursele bugetare urmând a fi folosite pentru a angaja suplimentar jandarmi si politisti pentru paza unitãtilor de învãtãmânt. La finalul videoconferintei, Gabriela Plãcintã, inspector general al Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui, a prezentat o sintezã a situatiei învãtãmântulului vasluian la numai o sãptãmânã înainte de începerea propriu-zisã a cursurilor.

O noutate pentru elevi si profesori este faptul cã media de admitere la liceu nu va mai fi formatã din 50% rezultatele din perioada gimnaziului si 50% media Evaluãrii Nationale. Din acest an scolar, rezultatele obtinute la clasã vor avea o pondere mai micã de 25%, iar restul de 75% va fi acordatã Evaluãrii Nationale. Schimbarea a fost aprobatã deja prin adoptatea unei noi metodologii de admitere, care va fi publicatã în perioada urmãtoare, dupã cum au fost anuntati inspectorii scolari la videoconferinta de vineri dimineatã. Nu se vor face modificãri în privinta Bacalaureatului. Ministrul a explicat cã, în cazul admiterii la liceu, decizia de modificare a mediei a fost luatã în urma unei analize concrete pe rezultatele elevilor din acest an, în urma cãreia au iesit la luminã discrepante mari. Elevi cu medii de peste 9 la clasã nu au obtinut nici mãcar cinci la un examen national. Aceastã situatie am întâlnit-o inclusiv la câteva scoli din mediul rural vasluian, acolo unde elevi care au încheiat cei patru ani de gimnaziu cu medii peste 8 nu au fost capabili sã obtinã mai mult de nota 2 la Evaluarea Nationalã. O altã problemã discutatã a fost violenta în scoli, potrivit datelor prezentate de ministrul Internelor, Radu Stroe, în anul scolar 2012-2013 actele de violentã în unitãtile de învãtãmânt au scãzut nesemnificativ, cu 1,4 la sutã. Paza a fost asiguratã în scoli doar în proportie de 20-21 la sutã din necesar, în timp ce aproximativ sapte la sutã dintre scoli nu erau împrejmuite. Un obiectiv pentru anul scolar 2013-2014 este eliminarea finantãrii de la buget a firmelor private de pazã în scoli, resursele bugetare urmând a fi folosite pentru a angaja suplimentar jandarmi si politisti pentru paza scolilor. „Vreau sã gãsim solutii ca siguranta sã fie realã, nu doar sã facem niste contracte ca sã câstige niste firme. Recunosc si am tot respectul pentru toatã activitatea firmelor private, dar recunosc cã primul meu impuls e de a mã baza pe politie si pe jandarmerie. Sunt necesare si sunt bune si firmele private, dar când e greu, tot la politie si la jandarmerie mergem”, a spus Victor Ponta.

Ce se întâmplã în învãtãmântul vasluian

La finalul acestei sedinte, la cererea prefectului Radu Renga, inspectorul general al ISJ Vaslui, Gabriela Plãcintã, a fãcut o sintezã a modului în care se prezintã situatia din învãtãmântul vasluian la numai o sãptãmânã înainte de începerea noului an scolar. Elevii navetisti nu si-au primit nici în momentul de fatã banii, la aceastã orã este nevoie de suma de 34 de miliarde de lei pentru acoperirea restantelor pentru decontarea abonamentelor de transport ale acestora. De asemenea, lipsa microbuzelor scolare reprezintã în continuare o problemã din moment ce trei comune nu dispun de nici mãcar un mijloc de transport, iar microbuzele din celelalte comune prezintã defectiuni. La nivelul judetului Vaslui ar mai fi nevoie de cel putin 30 de astfel de mijloace de transport. În privinta igienizãrii, directorii scolilor au declarat cã au rezolvat problema, urmând ca în perioada 16- 20 septembrie Directia de Sãnãtate Publicã sã efectueze controale la unitãtile scolare din judet pentru verificarea stadiului de igienizare. În ceea ce priveste înscrierile, la clasa pregãtitoare nu au fost probleme, în schimb 400 de locuri au rãmas neocupate la licee, principala cauzã fiind situatia financiarã precarã a familiilor din care provin unii elevi din mediul rural, elevi care nu îsi permit sã îsi continue studiile.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.