spot_img
spot_imgspot_img
23.3 C
Vaslui
20-mai-2024

Noi discipline optionale pentru ciclul primar

- Advertisement -

SCHIMBARE… Începând cu noul an scolar, elevii din învãtãmântul primar vor putea opta pentru trei discipline scolare aprobate de Ministerul Educatiei. „Filosofia pentru copii”, „Educatie pentru societate” si „Educatie financiarã” vor fi introduse în programa acestui an scolar, cele trei discipline putând fi studiate de cãtre elevii din clasele pregãtitoare, clasa I, a II-a, a III-a si a IV-a. Materiile fac parte din curriculum pentru învãtãmântul preuniversitar, programa acestora putând fi folositã ca ofertã de curriculum la decizia scolii.

Anul scolar vine cu noutãti pentru elevii si învãtãtorii claselor primare. Pe lângã materiile deja cunoscute, acestia vor avea la dispozitie o gamã nouã de materii optionale. Este vorba despre „Educatie pentru societate”, „Filosofie pentru copii” sau „Educatie financiarã”, programele scolare pentru aceste discipline fiind aprobate de ministrul educatiei, Remus Pricopie. Disciplina „Educatie pentru societate” va fi studiatã la clasele pregãtitoare, clasa I si a II-a, iar „Educatia financiarã” si „Filosofia pentru copii” o vor studia elevii din clasele a III-a si a IV-a. Aceste discipline vor face parte din curriculum la decizia scolii pentru învãtãmântul preuniversitar, conducerea scolii urmând sã stabileascã în ce mod vor fi repartizate aceste cursuri, adicã într-un an sau pe parcursul a 2-3 ani. La disciplina „Educatie pentru societate” elevii vor învãta norme de conduitã moralã si modul cum se aplicã acestea în contexte reale de viatã. „Filosofia pentru copii” îi va ajuta pe cei mici sã sustinã un punct de vedere si vor învãta cum sã respecte punctele de vedere ale celorlalti. Programa pentru „Educatie financiarã” vine dupã initiativa Comisiei Europene care prevede educarea consumatorului, dar si familiarizarea elevilor în domeniul financiar. Aceastã materie a fost elaboratã în colaborare cu serviciul de educatie al Bãncii Nationale, dupã o serie de cursuri-pilot desfãsurate în mai multe scoli în perioada 2010-2011.

Noutãtile din învãtãmânt, o nebuloasã pentru conducerea ISJ

În ciuda faptului cã reprezentantii ISJ (Inspectoratul Scolar Judetean) ar trebui sã fie primii care aflã orice schimbare în domeniul educational, conducerea ISJ Vaslui a fost luatã prin surprindere de aceastã datã, neavând habar despre implementarea acestor discipline în programa scolarã pentru clasele primare. Contactat telefonic, inspectorul scolar general adjunct al ISj Vaslui, Doru Bãlan, s-a declarat surprins de introducerea celor trei discipline, neavând cunostintã despre aceastã cauzã. „Nu vã pot oferi o declaratie în legãturã cu acest subiect pentru cã nu detin nicio informatie în acest sens. Este perioada examenelor de Bacalaureat si activitãtile noastre se concentreazã asupra acestei probleme”, ne-a lãmurit Doru Bãlan.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.